Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Анорексигенні лікарські засоби: класифікація, порівняльна характеристика, побічні ефекти. Фармакологія фепранону, мазиндолу



Блювотні та протиблювотні лікарські засоби. Механізм дії блювотних засобів та їх застосування. Фармакологічна характеристика блювотних засобів центральної та рефлекторної дії.Загальна характеристика протиблювотних засобів: нейролептиків, М-холіноблокаторів, антигістамінних, препаратів ментолу та місцевоанестизуючих засобів. Фармакокінетика та фармакодинаміка метоклопраміду (реглан, церукал). Побічні ефекти.

Лікарські засоби, що використовуються при порушеннях функції залоз шлунка. Загальна фармакологічна характеристика засобів, що стимулюють

секрецію залоз шлунка та застосовуються з метою діагностики і замісної терапії. Класифікація та загальна фармакологічна характеристика засобів, що пригнічують секрецію залоз шлунка. Використання в комплексному лікуванні виразкової хвороби шлунка, дванадцятипалої кишки та гіперацидного гастриту. Фармакологічна характеристика блокаторів гістамінових Н2-рецепторів, порівняльна характеристика препаратів. Фармакокінетика та фармакодинаміка М-холіноблокаторів. Побічні ефекти. Фармакологічна характеристика блокаторів протонного насосу.

Антацидні лікарські засоби. Загальна фармакологічна характеристика засобів, що знижують підвищену кислотність шлункового соку. Фармакодинаміка натрію гідрокарбонату

як антацидного засобу, показання до застосування, побічні ефекти. Фармакологія магнію оксиду, алюмінію гідроксиду. Порівняльна характеристика антацидних засобів. Принципи комбінації. Використання комбінованих препаратів (альмагель та маалокс) у клінічній практиці.

Поняття про гастропротектори. Загальна фармакологічна характеристика препаратів, що відтворюють механічний захист слизової оболонки (сукралфат, вісмуту субцитрат), та препаратів, що підвищують стійкість слизової оболонки до дії пошкоджувальних факторів (мізопростол).

Лікарські засоби, що використовують при порушенні екскреторної функції підшлункової залози. Класифікація засобів, що стимулюють екскреторну функцію підшлункової залози та використовуються з метою замісної терапії. Показання до застосування.

Характеристика лікарських засобів, що гальмують екскреторну активність підшлункової залози. Показання до застосування.

Жовчогінні лікарські засоби. Класифікація. Загальна характеристика засобів, що стимулюють утворення жовчі. Механізм дії жовчогінних засобів, що містять жовч та натуральні жовчні кислоти, рослинного походження, синтетичні препарати.

Фармакологічна характеристика засобів, що підсилюють відток жовчі. Показання до застосування.

Гепатопротектори та холелітолітичні лікарські засоби. Механізм дії засобів, що стимулюють функцію печінки. Показання до застосування.

Загальна характеристика холелітолітичних препаратів. Показання до застосування.

Проносні лікарські засоби. Класифікація проносних засобів за локалізацією дії та походженням. Фармакокінетика, фармакодинаміка, показання до застосування сольових проносних засобів. Застосування при гострих отруєннях. Фармакологічна характеристика проносних засобів, що містять антраглікозиди. Показання до застосування. Фармакологія олії рицинової. Показання та протипоказання до застосування. Синтетичні проносні Лікарські засоби. Механізм дії. Показання до застосування.

Комбіновані препарати з послаблюючою дією.

Загальна характеристика засобів, що мають протипроносну дію (в’яжучі, адсорбуючі, обволікаючі, препарати рослин – звіробою, чорниці).

Фармакологія лопераміду гідрохлориду (імодіум). Показання до застосування. Побічна дія. Вітрогонні лікарські засоби: препарати м’яти перцевої, квітів ромашки.

Лікарські засоби, що впливають на систему крові. Класифікація. Загальна характеристика лікарських засобів, що впливають на кровотворення.

Стимулятори еритропоезу. Класифікація та загальна характеристика стимуляторів еритропоезу. Показання до застосування. Лікарські засоби, що використовують при гіпохромній анемії. Фармакокінетика, фармакодинаміка препаратів заліза.

Комбіновані препарати (ферковен, ферроплекс). Показання до застосування. Побічна дія. Гостре отруєння препаратами заліза та заходи допомоги. Фармакологія коаміду. Показання до застосування. Побічна дія.

Фармакологічна характеристика засобів, що використовуються для лікування гіперхромної анемії. Фармакокінетика, фармакодинаміка ціанокобаламіну та кислоти фолієвої.

Фітотерапевтичні лікарські засоби та лікарські засоби тваринного походження, що використовують при анемічних станах.

Лікарські засоби, що впливають на лейкопоез. Механізм дії стимуляторів лейкопоезу. Показання до застосування.

Загальна характеристика засобів, що пригнічують лейкопоез. Показання до застосування, побічна дія.

Класифікація засобів, що використовують для профілактики та лікування тромбозу. Загальна характеристика засобів, що зменшують агрегацію тромбоцитів. Механізм дії та показання до застосування.

Класифікація антикоагулянтів. Фармакокінетика, фармакодинаміка гепарину. Показання та протипоказання до застосування. Побічна дія. Передозування гепарину, допомога. Препарати низькомолекулярних гепаринів. Антикоагулянти непрямої дії. Фармакологія похідних 4-оксикумарину та індандіону. Показання до застосування. Побічна дія непрямих антикоагулянтів.

Загальна характеристика фібринолітичних засобів. Фармакологія фібринолізину, стрептоліази, альтеплази (актилізе). Показання до застосування. Побічна дія.

Класифікація коагулянтів. Фармакокінетика, фармакодинаміка вікасолу. Показання до застосування.

Фармакологія засобів, що підвищують зсідання крові.

Показання до застосування антифібринолітичніх засобів.

Плазмозамінні рідини. Загальна характеристика плазмозамінників. Фармакодинаміка та показання до застосування сольових розчинів, лужних розчинів, цукрів, препаратів, що містять компоненти крові людини, синтетичні препарати.

Препарати для парентерального живлення.

Антисептичні та дезінфікуючі лікарські засоби. Поняття про антисептику та дезінфекцію. Історія застосування антисептичних засобів. Вимоги до сучасних антисептичних засобів.

Класифікація антисептичних та дезінфікуючих засобів за хімічною будовою. Фармакологія антисептичних та дезінфікуючих речовин неорганічної природи. Механізм дії галогенів та галогенвмісних сполук. Показання до застосування, побічні ефекти. Гостре отруєння та заходи допомоги.

Механізм дії, показання до застосування окисників: пероксид водню, калію перманганат. Залежність фармакологічної дії від концентрації розчину. Антисептична та дезінфікуюча дія препаратів кислот та лугів (кислота борна, розчин аміаку).

Фармакологія препаратів солей важких металів. Механізм дії, умови, які визначають протимікробну активність препаратів солей важких металів. Ряд Шмідеберга. Особливості використання препаратів ртуті, свинцю, срібла, вісмуту, міді, цинку. Побічні ефекти препаратів солей важких металів. Гостре отруєння. Допомога при гострому отруєнні солями важких металів, принципи антидотної терапії.

Фармакологія антисептичних та дезінфікуючих засобів органічної природи. Похідні ароматичного ряду. Механізм дії препаратів групи фенолу. Побічні ефекти. Гостре отруєння фенолом, допомога.

Механізм дії нітрофурану, показання та протипоказання до застосування. Порівняльна характеристика препаратів.

Механізм протимікробної дії препаратів барвників. Фармакологічна характеристика препаратів. Показання до застосування.

Антисептики - похідні аліфатичного ряду. Фармакокінетика, фармакодинаміка формальдегіду. Побічна дія. Механізм протимікробної дії спирту етилового. Фармакологія поверхневоактивних речовин. Механізм дії, показання до застосування детергентів.

Антибіотики. Класифікація хіміотерапевтичних засобів. Поняття про антибіоз, антибіотики, спектр дії антибіотиків. Історія відкриття та впровадження антибіотиків у медичну практику. Принципи антибіотикотерапії. Класифікація антибіотиків за хімічною будовою, спектром та механізмом дії.

Група пеніцилінів. Класифікація. Механізм, спектр та тривалість дії. Шляхи введення. Фармакологічна характеристика препаратів групи пеніциліну. Порівняльна характеристика препаратів, показання до застосування, побічні та токсичні ефекти. Анафілактичний шок на пеніциліни та заходи допомоги. Принципи та мета комбінації препаратів пеніцилінового ряду з інгібіторами бета-лактамаз: клавулановою кислотою, сульбактамом, азобактамом.

Фармакологія антибіотиків групи цефалоспоринів. Класифікація препаратів за шляхами введення та поколіннями (генераціями). Механізм та спектр дії. Показання до застосування. Порівняльна характеристика препаратів групи цефалоспоринів. Побічна дія цефалоспоринів.

Антибіотики групи макролідів та азалідів. Загальна характеристика, механізм та спектр дії, показання до застосування, побічні ефекти. Фармакологічна характеристика еритроміцину, кларитроміцину, азитроміцину. Принципи комбінації з препаратами інших груп (тетрациклінами).

Антибіотики групи тетрацикліну. Фармакокінетика, механізм та спектр дії, показання та протипоказання до застосування, побічні ефекти та їх запобігання.

Антибіотики групи левоміцетину (левоміцетин). Механізм дії та спектр дії, показання до застосування, побічна дія, можливість розвитку тяжкої інтоксикації у немовлят. Комбінація з іншими протимікробними препаратами.

Фармакологія препаратів аміноглікозидів, класифікація. Порівняльна характеристика, механізм дії, показання та протипоказання до застосування, побічні ефекти. Принципи комбінації з іншими протимікробними препаратами.

Антибіотики групи циклічних поліпептидів (поліміксини). Механізм та спектр дії, показання до застосування, шляхи введення, побічна дія.

Сульфаніламідні препарати. Класифікація за тривалістю дії та за особливостями фармакокінетики. Фармакокінетика та фармакодинаміка сульфаніламідів. Спектр протимікробної дії, чутливість мікроорганізмів до препаратів цієї групи. Показання до застосування. Побічна дія та шляхи її запобігання. Порівняльна характеристика препаратів. Мета комбінації сульфаніламідів з триметопримом та кислотою саліциловою.

Синтетичні протимікробні лікарські засоби. Похідні хіноліну. Класифікація, механізм дії, показання до застосування, побічні ефекти. Характеристика препаратів. Особливість застосування в медичній практиці похідних фторхінолону.

Протигрибкові (протимікозні) лікарські засоби. Класифікація протимікозних засобів за походженням та призначенням. Фармакологічна характеристика антибіотиків полієнової структури та протигрибкових препаратів інших груп. Показання до застосування, побічна дія.

Противірусні лікарські засоби. Класифікація противірусних препаратів за механізмом дії та показаннями до застосування. Фармакологічна характеристика препаратів, що призначають хворим на грип. Особливості застосування. Лікарські засоби, що застосовують при герпетичній інфекції.

Можливості використання противірусних засобів у комплексному лікуванні хворих на СНІД.

Протисифілітичні лікарські засоби. Загальна характеристика протисифілітичних засобів. Принципи лікування сифілісу. Класифікація протисифілітичних препаратів. Особливості використання антибіотиків, препаратів вісмуту в лікуванні сифілісу.

Протитуберкульозні препарати. Основні принципи лікування та профілактики туберкульозу. Класифікація препаратів, що застосовуються для лікування туберкульозу. Фармакокінетика, фармакодинаміка похідних гідразиду ізонікотинової кислоти. Побічні ефекти, що виникають при тривалому використанні та шляхи їх запобігання. Фармакологічна характеристика рифампіцину. Особливості тривалого застосування.

Препарати антибіотиків у лікуванні туберкульозу. Фармакологічна характеристика препаратів різних хімічних груп: етіонамід, протіонамід, етамбутол, піразинамід, ципрофлоксацин, офлоксацин, натрію пара-аміносаліцилат. Побічні ефекти.

Протипротозойні лікарські засоби. Протималярійні лікарські засоби. Основні принципи профілактики та лікування малярії. Класифікація протималярійних засобів. Механізм дії.

Фармакологічна характеристика хінгаміну, хлоридину, хініну, примахіну, хіноциду. Показання та протипоказання до застосування, побічна дія. Медикаментозна терапія малярійної коми.

Лікарські засоби, що використовують для лікування трихомонозу. Фармакокінетика, фармакодинаміка метронідазолу. Показання до застосування та побічна дія. Тинідазол та фуразолідон у лікуванні трихомонозу.

Лікарські засоби для лікування хворих на хламідіоз. Фармакологічна характеристика макролідів, доксицикліну, метронідазолу.

Лікарські засоби, що використовують для лікування хворих на амебіаз. Класифікація протиамебних препаратів. Фармакологічна характеристика метронідазолу, еметину гідрохлориду, хінгаміну, хініофону, тетрациклінів.

Лікарські засоби для лікування хворих на лямбліоз. Фармакологічна характеристика метронідазолу, тинідазолу, фуразолідону.

Лікарські засоби, що застосовують для лікування хворих на токсоплазмоз. Фармакологічна характеристика хлоридину, хінгаміну, амінохінолу, сульфаніламідних препаратів.

Протигельмінтні (протиглисні) препарати. Класифікація протигельмінтних препаратів. Особливості застосування при різних видах гельмінтозу. Фармакологічна характеристика засобів, що застосовують для лікування кишкового гельмінтозу. Фармакокінетика та фармакодинаміка, спектр дії мебендазолу. Показання до застосування, побічна дія.

Особливості застосування левамізолу, пірантелу, піперазину адипінату, нафтамону.

Лікарські засоби, що застосовують при позакишковому гельмінтозі (празиквантел).

Протипухлинні (протибластомні) лікарські засоби. Класифікація та загальна характеристика протипухлинних засобів. Механізм дії, показання до застосування, побічна дія алкілуючих протипухлинних засобів, антиметаболітів, алкалоїдів, антибіотиків, гормональних препаратів та їх антагоністів, ферментів, засобів тваринного походження. Ускладнення хіміотерапії, профілактика та лікування. Поняття про радіоізотопні препарати, показання до застосування, побічна дія.

Вітамінні препарати. Терапія вітамінними препаратами та її види. Класифікація вітамінних препаратів. Загальна характеристика водорозчинних вітамінних препаратів. Фармакологія тіаміну броміду, рибофлавіну, піридоксину, кислоти нікотинової, ціанокобаламіну, кислоти фолієвої, кислоти аскорбінової, кальцію пангамату, кальцію пантотенату. Показання до застосування, побічні ефекти. Поняття про біофлавоноїди, коферментні препарати

Вітамінні препарати. Загальна характеристика жиророзчинних вітамінних препаратів. Фармакологія ретинолу ацетату, ергокальциферолу, токоферолу ацетату, вікасолу. Показання та протипоказання до застосування. Побічні ефекти жиророзчинних вітамінних препаратів. Полівітамінні препарати. Поняття про антивітаміни.

Гормональні препарати гіпоталамуса та гіпофіза. Механізм дії кортикотропіну, показання до застосування, побічні ефекти. Синтетичні аналоги кортикотропіну.

Фармакологічна характеристика гонадотропних гормональних препаратів.

Фармакодинаміка препаратів задньої частки гіпофіза. Показання до застосування.

Фармакологія гормональних препаратів щитоподібної залози. Антитиреоїдні препарати. Показання та протипоказання до застосування, побічні ефекти. Препарати кальцитоніну. Показання до застосування.

Гіпоглікемічні лікарські засоби. Класифікація гіпоглікемічних засобів. Фармакокінетика, фармакодинаміка, показання та протипоказання до застосування інсуліну. Побічна дія. Особливості використання при гіперглікемічній комі. Передозування інсуліну, допомога при гіпоглікемічній комі. Препарати інсуліну пролонгованої дії.

Синтетичні протидіабетичні лікарські засоби. Класифікація, механізм дії, показання до застосування. Порівняльна характеристика, побічні ефекти.

Гормональні препарати глюкокортикоїдів. Фармакологічні ефекти, показання, протипоказання до застосування, режим дозування. Порівняльна характеристика. Побічні ефекти глюкокортикоїдів.

Статеві гормони. Класифікація статевих гормонів. Загальна характеристика жіночих статевих гормонів. Механізм дії та показання до застосування естрогенів, антиестрогенних препаратів, гестагенних препаратів, антигестагенних засобів. Побічні ефекти препаратів жіночих статевих гормонів та їх антагоністів.

Протизаплідні (контрацептивні) лікарські засоби. Класифікація, принципи комбінації, показання та протипоказання до застосування, побічні ефекти. Порівняльна характеристика контрацептивних препаратів.

Препарати чоловічих статевих гормонів. Фармакологічна характеристика. Показання до застосування, побічні ефекти. Антагоністи андрогенних гормонів.

Ферментні препарати та інгібітори ферментів. Класифікація ферментних препаратів. Механізм дії та показання до застосування препаратів пептидаз, протеаз, нуклеаз, гіалуронової кислоти. Фібринолітичні лікарські засоби. Комбіновані ферментні препарати. Показання до їх застосування.

Загальна характеристика інгібіторів ферментів. Класифікація. Показання та протипоказання до застосування.

Протизапальні препарати. Класифікація протизапальних засобів. Основна спрямованість дії. Характеристика стероїдних протизапальних засобів, механізм дії, показання та протипоказання до застосування, побічна дія.

Фармакологія нестероїдних протизапальних засобів. Порівняльна характеристика препаратів за ступенем інгібування циклооксигеназ – 1 та – 2 та вираженості протизапальної дії. Побічні ефекти препаратів та заходи їх запобігання.

Протиалергічні лікарські засоби. Класифікація та загальна характеристика протиалергічних засобів.

Лікарські засоби, що використовують при гіперчутливості негайного типу (глюкокортикоїди, протигістамінні, інгібітори фібринолізу, адреноміметики, холіноблокатори, спазмолітики, бронхолітики). Особливості застосування. Поняття про гістамінові рецептори. Фармакологія протигістамінних препаратів – блокаторів гістамінових Н1-рецепторів. Порівняльна характеристика, побічна дія. Блокатори гістамінових Н2-рецепторів.

Фармакокінетика, фармакодинаміка, показання до застосування кромоліну натрію, кетотифену.

Принципи допомоги при анафілактичному шоку.

Лікарські засоби, що впливають на імунітет. Класифікація стимуляторів імунітету. Фармакологія препаратів тимусу, бактеріального походження, стимуляторів лейкопоезу, похідних імідазолу, інтерферонів та вакцин.

Імуносупресивні лікарські засоби (антиметаболіти, алкілуючі сполуки, глюкокортикоїди, ферментні препарати). Показання до застосування, побічна дія.

Препарати кислот, лугів. Місцева та резорбтивна дія кислот та лугів. Показання до застосування. Препарати кислот та лугів. Гостре отруєння кислотами та лугами. Заходи допомоги.

Препарати лужних і лужноземельних металів. Препарати натрію: натрію хлорид. Фармакологічні ефекти ізотонічного, гіпертонічного та гіпотонічного розчину натрію хлориду. Показання до застосування.

Препарати калію. Фармакодинаміка, показання до застосування.

Препарати магнію: магнію сульфат. Фармакокінетика, фармакодинаміка. Залежність ефекту від шляху введення. Показання до застосування.

Препарати кальцію: кальцію хлорид, кальцію глюконат. Фармакологічні ефекти, показання до застосування, шляхи введення.

Основні принципи фармакотерапії гострих отруєнь лікарськими засобами. Причини гострих отруєнь. Симптоми гострих отруєнь лікарськими засобами різних фармакологічних груп. Методи активної детоксикації, використання блювотних, проносних, обволікаючих, в’яжучих засобів та адсорбентів. Застосування активних сечогінних засобів з метою видалення токсичних речовин з крові (форсований діурез), використання гемодіалізу, перитонеального діалізу, гіпербаричної оксигенації, гемо- та лімфосорбції.

Поняття про антидоти. Види антидотної терапії. Фармакологія унітіолу, ацетилцистеїну, тетацину-кальцію, пеніциламіну, дефероксаміну, реактиваторів холінестерази. Лікування передозувань наркотичними препаратами та похідними бензодіазепінів. Принципи симптоматичної терапії гострих отруєнь.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 1861 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.014 с)...