Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Озна­йо­ми­ти­ся із пре­па­ра­та­ми уч­бо­вої ко­ле­к­ції по те­мі, ви­зна­чи­ти їх при­на­ле­ж­ність до фа­р­ма­ко­ло­гі­ч­ної гру­пи і по­ка­зан­ня до ви­ко­ри­с­тан­ня



5.2. Об­гру­н­ту­ва­ти ви­бір пре­па­ра­та, йо­го лі­кар­сь­ку фо­р­му, до­зу­ван­ня, кон­це­н­т­ра­цію і шлях вве­ден­ня і ви­пи­са­ти ре­цепт:

1. Хво­ро­му з ви­ра­з­ко­вою хво­ро­бою шлу­н­ка, ускла­д­не­ною кро­во­те­че­ю.

2. Хво­ро­му з лей­ко­пе­ні­єю, яка ви­ни­к­ла вна­слі­док не­кон­т­ро­льо­ва­но­го вжи­ван­ня бі­се­п­то­лу.

3. Хво­ро­му з ка­пі­ля­р­ною кро­во­те­чею при че­ре­п­но-­мо­з­ко­вій тра­в­мі.

4. Хво­ро­му з ін­фа­р­к­том мі­о­ка­р­да для про­фі­ла­к­ти­ки тром­бо­ут­во­рен­ня і роз­смо­к­ту­ван­ня тро­м­бів, які утво­ри­ли­ся.

5. Хво­ро­му для усу­нен­ня гі­по­про­т­ро­м­бі­не­мії

Зміст те­ми:

Фа­р­ма­ко­ло­гі­я. (Че­к­ман І.С., Ту­ма­нов В.А., Го­р­ча­ко­ва Н.О. та ін.) - Ки­їв. “ Ви­ща шко­ла ” 2001. – 518 с.

2. Конспект лекцій.

3. Грига І.В. Курс фармакології. – Ужгород, “Ліра” – 2008. – 552 с.

4. Грига І.В. Тестові завдання по фармакології. – Ужгород, “Ліра” – 2007. – 112 с.

6. Матеріали для са­мо­ко­н­т­ро­лю:

6.1 За­вдан­ня для са­мо­ко­н­т­ро­лю:

Вка­жіть фа­р­ма­ко­ло­гі­ч­ні гру­пи й ета­лон­ні пре­па­ра­ти, які за­сто­со­ву­ють­ся для лі­ку­ван­ня ос­но­в­них за­хво­рю­вань си­с­те­ми кро­ві. Для пре­па­ра­тів ука­жіть до­зу, кра­т­ність і шлях уве­ден­ня.

Захворювання Фармакологічні групи Препарати
Залізодефіцитна анемія    
Фолієводефіцитна анемія    
В12-дефіцитна анемія    
Апластична анемія    
Гранулоцитопенія    
Лейкози    
Препарат Механізм дії Фармакологічні ефекти Показання до застосування Основні побічні ефекти
  Тромбін        
  Неодикумарин        
  Ціанокобаламін        
  Кислота ацетилсаліцилова        
  Метилурацил        

6.2. Задачі для самоконтролю:

1. У хво­ро­го з ана­ци­д­ним га­с­т­ри­том ви­ни­к­ли за­га­ль­на сла­бість, за­па­мо­ро­чен­ня, блі­дість шкі­р­них по­кри­вів, го­ло­вний біль, яви­ща гло­си­ту і фу­ні­ку­ля­р­но­го мі­є­ло­зу. В пе­ри­фе­ри­ч­ній кро­ві зни­же­ний вміст ери­т­ро­ци­тів, є ме­га­ло­б­ла­с­ти. Вка­за­ти, які лі­кар­сь­кі за­со­би не­об­хід­но при­зна­чи­ти хво­ро­му, ло­ка­лі­за­ція і ме­ха­нізм їх­ньої ді­ї. Ви­зна­чи­ти до­зи і шля­хи вве­ден­ня.

2. Хво­ро­му з го­с­т­рим ін­фа­р­к­том мі­о­ка­р­да вво­ди­ли вну­т­рі­ш­ньо­вен­но кра­п­лин­но ан­ти­ко­а­гу­лянт че­рез ко­ж­ні 6 го­дин. На 4 до­бу у ньо­го роз­ви­ну­лась ка­пі­ля­р­на кро­во­те­ча з ясен і но­са, з’яв­и­ли­ся си­н­ці на шкі­рі, сві­жі ери­т­ро­ци­ти в се­чі. Ви­зна­чи­ти, який пре­па­рат вво­ди­ли хво­ро­му, і по­яс­ни­ти ме­ха­нізм ви­ни­к­нен­ня ускла­д­нен­ня. На які по­ка­з­ни­ки зго­р­тан­ня кро­ві слід зве­р­та­ти ува­гу при за­сто­су­ван­ні да­но­го пре­па­ра­ту, щоб не до­пу­с­ти­ти йо­го пе­ре­до­зу­ван­ня? Яка до­по­мо­га у ви­па­д­ку пе­ре­до­зу­ван­ня?

3. У жі­н­ки пі­с­ля по­ло­гів ви­ни­к­ла ін­те­н­си­в­на ма­т­ко­ва кро­во­те­ча. У пе­ри­фе­ри­ч­ній кро­ві рі­з­ко зни­же­ний вміст фі­б­ри­но­ге­ну. Пе­ре­ли­ван­ня сві­жої і ци­т­ра­т­ної кро­ві не зу­пи­ни­ло кро­во­те­чу. Вка­за­ти, які лі­кар­сь­кі за­со­би не­об­хід­но до­да­т­ко­во за­сто­су­ва­ти у цій си­ту­а­ції, який ме­ха­нізм їхньої дії, шлях вве­ден­ня, до­зу­ван­ня.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 1048 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...