Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Протокол IP



Адресний протокол - IP (Internet Protocol). Його суть полягає в тому, що в кожного учасника Всесвітньої мережі повинна бути своя локальна адреса (IP-адреса). Ця адреса позначається дуже просто — чотирма байтами, наприклад: 195.38.46.11. Структура IP-адреси організована так, що кожен комп'ютер, через який проходить певний TCP-пакет, може за цими чотирма числами визначити, кому з найближчих “сусідів” треба переслати пакет, щоб він виявився “ближче” до одержувача. У результаті кінцевого числа перекидань TCP-пакет досягає адресата. У даному випадку оцінюється не географічне “наближення”, до уваги беруться умови зв'язку і пропускна здатність лінії.

Оскільки один байт містить до 256 різних значень, то теоретично за допомогою чотирьох байтів можна виразити більш як чотири мільярди унікальних IP-адрес (2564 за винятком деякої кількості адрес, які використовують як службові).

1.8. Служби Інтернету

Коли говорять про роботу в Інтернеті чи про використання Інтернету, то насправді мова йде не про Інтернет у цілому, а тільки про одну чи декілька з йогочисленних служб. Залежно від конкретних цілей і завдань клієнти мережі використовують ті служби, що їм необхідні.

Різні служби мають різні протоколи. Їх називають прикладними протоколами. Їхнє дотримання забезпечується і підтримується роботою спеціальних програм. Таким чином, щоб скористатися якоюсь зі служб Інтернету, необхідно установити на комп'ютері програму, здатну працювати з протоколом даної служби. Такі програми називають клієнтськими чи просто клієнтами.

Наприклад, для передачі файлів в Інтернеті використовується спеціальний прикладний протокол FTP (File Transfer Protocol). Відповідно, щоб одержати з Інтернету файл, необхідно:

• мати на комп'ютері програму, яка є клієнтом FTP (FTP-клієнт);

• установити зв'язок із сервером, що надає послуги FTP (FTP-сервер).

Інший приклад: щоб скористатися електронною поштою, необхідно дотриматися протоколу відправлення й одержання повідомлень. Для цього треба мати програму (поштовий клієнт) і встановити зв'язок з поштовим сервером. Така ж справа і з іншими службами.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 184 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...