Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Форматування чарунок і діапазонів чарунок



Під форматуванням розуміють операції, пов'язані з оформленням таблиць, зміною їх зовнішнього вигляду. Операції форматування дійсні тільки для виділених фрагментів таблиці. Для форматування чарунки або виділеного діапазону чарунок використовують команду Формат або кнопки панелі інструментів Форматирование.

Поняття формат включає в себе такі параметри: шрифт (тип, розмір, зображення, колір); формат чисел; спосіб вирівнювання тексту і чисел, їх орієнтацію; розмір (висота і ширина) чарунок; обрамлення чарунок; колір фону. Форматування можна застосовувати до окремих символів текстового значення в чарунці так само, як до всієї чарунки. Для цього треба виділити потрібні символи і вибрати команду Ячейки в меню Формат. Потім потрібно вибрати атрибути, які хочете встановити, і натиснути кнопку OK. Наприклад, щоб встановити тип і розмір шрифту треба виконати команди Формат / Ячейки і у вікні діалогу Формат ячеек, яке відкрилося, вибрати вкладку Шрифт. Тут можна вибрати тип, зображення, розмір шрифту, колір символів. Відповідні параметри можна встановити і за допомогою кнопок панелі інструментів Форматирование. У Excel є можливість встановлювати для виділеного діапазону формати чисел. Їх можна вибрати з списку Числовые форматы вкладки Число вікна діалогу Формат ячеек. В залежності від вибраного формату числа в правій частині вкладки виводяться ряд опцій (коди формату), які дозволяють встановити параметри для вибраного формату. Ряд форматів чисел можна вибрати також і за допомогою панелі інструментів Форматирование.

За умовчанням Excel вирівнює вміст чарунок по нижньому краю, при цьому текст - по лівому краю, число - по правому. У Excel є можливість змінити ці установки за допомогою вкладки Выравнивание у вікні діалогу Формат ячеек або за допомогою відповідних кнопок панелі інструментів Форматирование. Крім горизонтального і вертикального вирівнювання, ця вкладка дозволяє встановити перенесення слів в чарунках, а також встановити орієнтацію тексту. Excel за умовчанням використовує ширину стовпця, рівну 8,43 символи, а висоту рядка автоматично настроює по найбільшому розміру шрифту, що використовується в цьому рядку.

Для зміни ширини стовпця або висоти рядка потрібно встановити табличний курсор у відповідний стовпець або рядок і потім вибрати команду Столбец / Ширина для стовпця або Строка / Высота для рядка з меню Формат. У вікні Ширина столбца, яке відкрилося, вказати нову ширину стовпця, а в діалоговому вікні Высота строки - висоту рядка, натиснути Enter або клацнути OK. Простіше змінювати розміри стовпців і рядків за допомогою миші. Для цього треба встановити покажчик миші на розділову лінію праворуч в заголовку потрібного стовпця або внизу номера потрібного рядка так, щоб покажчик прийняв вид двоспрямованої стрілки, натиснути ліву кнопку миші і, не відпускаючи її, переміщувати розділову лінію до потрібного положення (спостерігаючи за тією підказкою, що з'являється при цьому), потім відпустити кнопку миші. При друці таблиць на папері лінії сітки таблиць відсутні. Тому поля таблиць необхідно брати в рамки. Обрамлення виділеного діапазону чарунок здійснюється за допомогою установки параметрів на вкладці Граница вікна діалогу Формат ячеек. Тут можна встановити форму межі (зовнішні, внутрішні), тип лінії межі і її колір. Встановити обрамлення можна також за допомогою відповідної кнопки панелі інструментів Форматирование.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 1544 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...