Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Умови опуклості, угнутості, перегину функції



Для якісної побудови графіка функції доцільно знайти точки перегину графіка функції, означення яких приведемо нижче.

  Диференційовану функцію називають опуклою на інтервалі , якщо її графік лежить нижче за будь-яку дотичну на цьому інтервалі (за виключенням точки дотику). Диференційовану функцію називають угнутою на інтервалі , якщо її графік лежить вище за будь-яку дотичну на цьому інтервалі (за виключенням точки дотику).
  Диференційовану функцію називають нестрогоопуклою на інтервалі , якщо її графік лежить не вище за будь-яку дотичну на цьому інтервалі. Диференційовану функцію називають нестрогоугнутою на інтервалі , якщо її графік лежить не нижче за будь-яку дотичну на цьому інтервалі.

Використовують також терміни “опуклість вгору” (опуклість) і “опуклість вниз” (угнутість). На рисунку 8.3 представлено графік функції , опуклий зліва від точки , угнутий праворуч від точки .

Рисунок 8.3 – Опуклість (угнутість) і
точка перегину графіка функції

Зауваження. Функція є одночасно нестрого опуклою та нестрого угнутою на інтервалі .
  Точкою перегину графіка неперервної функції називають точку, що розділяє інтервали опуклості і угнутості.

Можна дати інше означення точок перегину графіка неперервної функції.

  Точкою перегину графіка неперервної функції називають точку, дотична до графіка функції в якій ділить графік на частини, що лежать по різні сторони від дотичної (у деякому околі точки дотику).

Геометричну інтерпретацію цього означення точки перегину представлено на рисунку 8.4.

Рисунок 8.4 – Дотична в точці перегину графіка функції

  Точки, в яких друга похідна функції дорівнює нулю або не існує, але функція зберігає неперервність, називають критичними точками другого роду.

Точки перегину слід шукати серед критичних точок другого роду.

Теорема 8.9. (критерій опуклості (угнутості) функції) Диференційована в інтервалі функція є опуклою (угнутою) в тоді і тільки тоді, коли спадає (зростає) на інтервалі . Диференційована в інтервалі функція є нестрого опуклою (нестрого угнутою) в тоді і тільки тоді, коли є незростаючою (неспадаючою) на інтервалі .
Теорема 8.10. (достатня умова опуклості (угнутості) функції) Якщо друга похідна функції на інтервалі , то функція є опуклоюна цьому інтервалі. Якщо друга похідна функції на інтервалі , то функція є угнутоюна цьому інтервалі.
Теорема 8.11. (необхідна умова перегину графіка функції) Друга похідна двічі диференційованої функції в точці перегину дорівнює нулю, тобто .
Теорема 8.12. (достатня умова перегину графіка функції) Якщо друга похідна двічі диференційованої функції під час переходу через деяку точку змінює свій знак, то є точкою перегину.

Послідовність дій при дослідженні функції





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 2072 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...