Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Система добрив



Правильне визначення доз, форм мінеральних і органічних добрив, строків і способів їх внесення є однією із головних умов одержання високого врожаю культури.

Найбільш надійні результати одержані при використанні методу розрахунку норм добрив по відшкодуванню виносу поживних речовин запланованим урожаєм з урахуванням на кожному полі елементів живлення. Розрахунок проводиться за формулою Н= В•Н1• К,

де Н – норма поживних речовин (азоту, фосфору, калію), кг/га д.р.;

В – запланований врожай, ц/га;

Н1 – нормативи витрат поживних речовин на 1 ц врожаю, кг

(додаток 7);

К – коефіцієнт забезпеченості ґрунту поживними речовинами (табл.5).

Цей метод розрахунку дає можливість забезпечити запланований урожай удобреної культури і зберегти родючість ґрунту.

Потім треба розрахувати норми добрив у туках. Для цього вибирають форми мінеральних добрив, беручи до уваги біологічні особливості культури, ґрунтові й кліматичні умови, а також вміст діючої речовини в добривах (додаток 6) і можливості змішування добрив перед внесенням.

Визначають норму добрив під урожай на 1 га, потім на всю площу посіву.

Таблиця 7

Система удобрення ___________, попередник __________

(культура) (культура)

Прийом удобрення Строк внесення добрив Доза добрив Вид добрив
Основне      
Передпосівне      
Рядкове      
Підживлення:      
1.      
2.      

4.4. Характеристика рекомендованих до посіву сортів (гібридів) культури

Відповідно до грунтово-кліматичних умов дати обґрунтування вибору сорту (або гібриду) і його характеристику (урожайність, стійкість до вилягання та хвороб, масу 1000 насінин та ін.).

4.5. Підготовка насіння до сівби

Навести дані щодо посівних якостей насіння (ДСТУ 2240-93, таблиця 8). Указати препарати, норми витрати, строк і спосіб обробітку насіння (табл. 9).

У випадку необхідності обробки насіння мікродобривами і бактеріальними препаратами, вказати норми витрати препарату, строки і способи обробітку.

Дати обґрунтування прийомам поліпшення посівних і урожайних якостей насіння (калібрування, скарифікація, стратифікація і т.і.).

Таблиця 8

Норми посівних якостей насіння

(ДСТУ 2240-93)

Культура Категорія насіння Сортова чистота,% Вміст насіння Схожість насіння, % Вологість насіння, %
основної культури,% інших видів, шт./кг
  культур них бур’янів
               
               

Таблиця 9

Пестициди, які використовують для протруєння насіння

Назва препарату Норма витрати препарату Шкідливий організм, проти якого обробляють насіння Спосіб, час обробки, обмеження
       
       
       

4.6. Сівба

Для розрахунку норми висіву треба насамперед визначити посівну придатність. Під посівною придатністю розуміють вміст чистого і схожого насіння у досліджуваному зразку і у відповідній йому партії.

Посівна придатність (ПП) визначається за формулою

ПП = С · Ч/100, %, де

С – схожість насіння, %;

Ч – чистота насіння, %.

Формула розрахунку норми висіву матиме такий вигляд:

НВ = К · m · 100 / ПП, кг/га, де

К – коефіцієнт висіву

m – маса 1000 насінин, г

ПП – посівна придатність, %

Після розрахунків всі проектовані заходи звести в таблицю 10.

Таблиця 10

Вимоги до сівби

Культура______________

Сорт _________________

Попередник ___________

Строк сівби Спосіб сівби Норма висіву, яка рекоменду-ється, млн/га Норма висіву за масою, кг/га Глибина загортання насіння
         
         

4.7. Догляд за посівами

У відповідності до біології культури (швидко або повільно росте в перші фази розвитку), механічного складу ґрунту (легкі, середні, важкі), забур’яненісті поля і видового складу бур’янів, метеорологічних умов року, обґрунтувати необхідність агрозаходів щодо догляду за посівами (боронування, міжрядний обробіток, застосування пестицидів проти бур’янів, хвороб і шкідників). При використанні пестицидів обґрунтувати вибір препарату, норми витрати, строки і способи використання, користуючись “Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні” та додатками до нього, заповнити таблиці 11 та 12.

Таблиця 11

Прийоми догляду за посівами

Технологічна операція Строки виконання агротехнічних прийомів Агротехнічні вимоги (призначення заходів, глибина обробітку ґрунту і загортання насіння, дози добрив і пестицидів)
     
     

Таблиця 12

Пестициди для захисту від шкідливих організмів на посіві _______________

(назва культури)

Препарат Норма витрати препарату Шкідливий організм, проти якого обробляється Спосіб, час обробок, обмеження Строк останньої обробки





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 398 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...