Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Аналіз та характеристика елементів системи вентиляцій



ЗМІСТ

ВСТУП.. 7

Аналіз та характеристика елементів системи вентиляцій 10

Техніка безпеки.. 7

2. Порядок і умови виконання робіт у діючих електроустановках (ПБ п.1.4.) 7

Безпека влаштування та експлуатації вентиляційних систем.. 10

5.1. Вимоги до конструкції 13

5.2 Вимоги до обслуговуючого персоналу. 14

5.3 Вимоги до електрообладнання. 14

5.4 Вимоги до вентиляторів. 16

5.5 Вимоги до повітроводів. 19

5.6 Вимоги до приміщень для вентиляційного обладнання. 21

5.7 Вимоги до калориферів. 22

5.8 Вимоги до фільтрів повітряних. 22

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ТА ЕЛЕКТРОННИХ ДЖЕРЕЛ ІНФОРМАЦІЇ 23


ВСТУП

Система вентиляції для кафе і ресторанів є життєвою необхідністю не тільки в побутовому (як для житлових приміщень), але й в діловому, ринковому сенсі. Очевидно, що комфортний мікроклімат в залі для відвідувачів є обов'язковим для процвітання підприємства. У свою чергу, хороша система вентиляції кухні забезпечує належні умови праці персоналу, що також важливо для успішної роботи.

Основною особливістю вентиляції кафе і ресторанів є різнорідність приміщення. Відповідне рішення має бути комбінованим і звичайно включає в себе три ділянки:

· вентиляцію кухні (гарячого цеху та приміщення для приготування холодних страв)

· вентиляцію залу для відвідувачів (у тому числі танцполу, якщо такий є)

· вентиляцію побутових, офісних і підсобних приміщень.

Більш того, на підприємствах громадського харчування завдання вентиляції та кондиціонування повинні вирішуватися спільно. Таким чином, доцільно монтувати єдиний комплекс систем кондиціонування і припливно-витяжної вентиляції з централізованим управлінням і можливістю контролю стану повітря в різних приміщеннях ресторану. У заданих досить жорстких рамках і повинно підбиратися конкретне обладнання для кожного з приміщень ресторану.

Зокрема, в кухнях необхідно забезпечити досить активну циркуляцію повітря шляхом серйозної припливно-вытяжної установки.У місцях активного формування і скупчення різноманітних запахів доцільно встановлювати місцеві вентиляційні пристрої (наприклад, потужні витяжки над кухонними плитами). У гарячих цехах також важливо забезпечити охолодження повітря (щоб уникнути протягів потоки свіжого і витяжного повітря мають бути рівноцінні).

У свою чергу в основному залі кафе чи ресторану необхідно забезпечити ефективне кондиціонування повітря: крім шумоізоляції та належного складу повітря, в будь-який час року має суворо підтримуватися комфортна температура. Дана задача може бути вирішена, наприклад, монтажем спліт-системи, що забезпечує регульовану подачу кондиціонованого повітря через розподілену мережу повітроводів, або навіть системи «чиллер-фанкойли», яка дозволить ефективно контролювати температуру в залі.

Різноманітні побутові та підсобні приміщення можуть бути обладнані менш складними і дорогими системами, але припливно -витяжну вентиляцію спільно з певним рівнем кондиціонування повітря необхідно забезпечити в кожному разі. Ще одною специфічною вимогою до вентиляції та кондиціювання кафе і ресторанів, крім централізованої роботи різнорідних систем є забезпечення роздільного кондиціонування приміщень різного призначення. Зокрема, вкрай важливо не допускати проникнення запахів з кухні в зал для відвідувачів. Це завдання, втім, досить легко вирішується за допомогою установки відповідних повітряно-тепловий завіс.

Більш складний монтаж вентиляції в гарячих цехах. Зазвичай, це невелике приміщення, де в процесі приготування їжі віддається велика кількість тепла, вологи, диму і т.д. Для подачі свіжого повітря і видалення всіх випарів потрібна потужна і складна система вентиляції. Інтенсивна циркуляція повітря на кухні з установкою витяжних парасольок (місцева вентиляція) над плитами та інших місцях можливого скупчення запахів. Найбільш результативні парасолі з пристроєм подачі повітря - приплив повітря в обсязі однієї десятої від витяжної відводиться по периметру парасольки і не дає поширитися волозі, теплу і запахам в гарячому цеху. Парасольки повинні бути оснащені жировловлювачами і фільтрами.

У разі розміщення ресторанів і кафе під офісним будинком, житловим будинком або іншими населеними приміщеннями, потрібно передбачити відведення повітропроводів для витяжки вище рівня покрівлі. Для санвузлів та місць для паління встановлюють витяжну вентиляцію. Для підсобних приміщень - загальнообмінна вентиляція.

Для розрахунку вентиляції в ресторані або кафе необхідно мати такі дані:

· докладний план з розмірами приміщення

· кількість людей, що знаходяться в залах для відвідувачів

· враховується витяжка з кухні і санвузлів

· потужність, що виділяється на обігрів припливного повітря

· передбачувані місця монтажу витяжних і припливних установок

· план розташування технологічного обладнання (плити, грилі, холодильники тощо)

· споживана потужність обладнання і надлишки тепла

Створення систем вентиляції та кондиціонування на підприємстві громадського харчування, яке гармонійно вписується в інтер'єр і ефективно працює, що не викликає претензій у СЕС і пожежників, є досить складним завданням, що вимагає підходу професіоналів.


Аналіз та характеристика елементів системи вентиляцій

Компактні підвісні припливно-витяжні установки продуктивністю до 3800 м3 / ч в звуко- і теплоізольованому корпусі з водяним нагрівачем. Ефективність рекуперації - до 90%.

Рис.1.1 приточно витяжна установка

Табл.1.1

Серія Номінальна продуктивність м3 Модель Тип нагрівача Тип двигуна Cторона обслуговування
ВЕНТС ВУТ 600; 1000; 2000; 3000 П– підвісна В- водяний ЕС - синхронный мотор с электронным управлением Л -ліва П -права.

Припливно-витяжні установки ВУТ ПЕ ЄС з електричним нагрівачем являють собою повністю готові вентиляційні агрегати, що забезпечують фільтрацію, подачу свіжого повітря в приміщення і видалення забрудненого. При цьому тепло витяжного повітря передається припливному повітрю через пластинчастий рекуператор.

Застосовуються в системах вентиляції та кондиціонування приміщень різного призначення, які потребують економічного рішення і керованої системи вентиляції. Застосування ЄС моторів дозволяє зменшити споживання електроенергії в 1,5-3 рази і при цьому забезпечити високу продуктивність і низький рівень шуму.

Всі моделі призначені для з'єднання з круглими повітроводами номінальним діаметром 160 (150), 200, 250, 315 і 400 мм.

ВУТ ПЕ ЄС - моделі з електронагрівачем

Корпус виконаний з алюмоцинку з внутрішньої тепло- і звукоізоляцією з мінеральної вати товщиною 20 мм для установок ВУТ 350, 600, 1000 ПЕ ЄС і 25 мм для установок ВУТ 2000, 3000 ПЕ ЄС.

Для фільтрації припливного і витяжного повітря в установці є два вбудованих фільтра зі степеню очищення G4. Для деяких моделей опціонально може бути встановлений припливний фільтр зі ступенем очищення F7.

Використовуються високоефективні електронно-комутовані (ЄС) мотори постійного струму з зовнішнім ротором, обладнані робочим колесом із заломленими назад лопатками. Такі мотори є на сьогоднішній день найбільш передовим рішенням у галузі енергозбереження. ЄС мотори характеризуються високою продуктивністю і оптимальним управлінням у всьому діапазоні швидкостей обертання. Безсумнівною перевагою електронно-комутованого двигуна є високий ККД (до 90%).

В установках застосовуються протиточний канальний рекуператор з алюмінію (для установок ВУТ 350, 600, 1000 ПЕ) і пластинчастий рекуператор перехресного струму з алюмінію (для установок ВУТ 2000, 3000 ПЕ). Під блоком рекуператора розташований піддон для збору і відводу конденсату.

Електричний (ВУТ ПЕ) нагрівач, встановлений після рекуператора, догріває припливне повітря до комфортної температури в разі, якщо за допомогою рекуперації тепла ця температура не досягнута.

Установка укомплектована вбудованою системою автоматики і багатофункціональною провідний панеллю управління з графічним індикатором.

Пульти ПУ СЕНС 01 і ПУ ЖК 01 є взаємозамінними.

У стандартний комплект установки входить провід довжиною 10 м для з'єднання з пультом. Для запобігання процесу обмерзання рекуператора застосовуються активний захист від обмерзання із застосуванням байпаса і нагрівача. Суть її полягає в тому, що по датчику температури відбувається відкриття заслінки байпаса і припливне повітря проходить повз рекуператора по обвідному каналу. На період розморожування рекуператора припливне повітря нагрівається до необхідної температури в нагрівачі. У цей час теплий витяжної повітря прогріває рекуператор. У міру відтавання рекуператора заслінка перекриває обвідний канал, і установка працює в звичайному режимі.

Функції управління та захисту ВУТ ПЕ ЄС управління за допомогою панелі: включення / вимикання; індикація кімнатної температури; вибір швидкості вентилятора (3 швидкості); відкриття, закриття байпаса для літнього провітрювання; робота за таймером; робота по тижневому графіку (тільки для ПУ СЕНС 01);

· можливість при налагодженні системи відрегулювати окремо припливний і витяжний вентилятори в діапазоні від 0 до 100% для кожної з 3-х швидкостей;

· підтримка заданої температури в приміщенні по датчику на панелі управління;

· плавне регулювання потужності обігріву;

· безпечний пуск / зупинка вентиляторів;

· активний захист від перегріву ТЕНів калорифера по датчику температури у вентиляційному каналі, а так само за сигналом від термоконтактів (два термоконтакту: на 60 ° С з автоматичним перезапуском і на 90 ° С з ручним перезапуском);

· продування ТЕНів в кінці циклу нагрівання;

· управління зовнішніми повітряними заслінками з сервоприводом;

підтримка заданої температури повітря в приміщенні або в припливно каналі;

управління з канального датчику вологості HV1 (купується окремо) або по вбудованому в панель управління;

Контроль засмічення фільтрів по лічильнику мотогодин;

зупинка системи по команді від щита пожежної сигналізації;

підключення ККБ.

Рис.1.2 Приналежності до припливно-витяжної установки

Установка призначена для внутрішнього монтажу в положенні, що забезпечує збір і відведення конденсату в дренаж. Доступ для сервісного обслуговування і чищення фільтру: для типорозмірів 350, 600 і 1000 - з боку правої або лівої бокової панелі; для типорозмірів 2000 і 3000 - доступ знизу.

Для зниження шуму від вентиляторів, перед агрегатом з боку приміщення рекомендується встановлювати канальний шумоглушник (див. СР). Для зниження вібрації в каналі, до і після агрегату рекомендується встановити гнучкі віброгасячі вставки.

Установки рекомендується комплектувати автоматичними повітряними заслінками для запобігання неконтрольованих перетоків повітря при виключених вентиляторах, а так само для захисту водяного нагрівача від обмерзання.

Табл.1.2

Тип Змінний фільтр
Притік витяжка
ВУТ 350 ПЭ ЕС СФК 350 ПЭ G4 СФК 350 ПЭ F7 СФ 350 ПЭ G4
ВУТ 600 ПЭ ЕС СФК 600 ПЭ/ПВ G4 СФК 600 ПЭ/ПВ F7 СФ 600 ПЭ/ПВ G4
ВУТ 1000 ПЭ ЕС СФК 1000 ПЭ/ПВ G4 СФ 1000 ПЭ/ПВ G4
ВУТ 2000 ПЭ ЕС СФ 2000 ПЭ/ПВ G4
ВУТ 3000 ПЭ ЕС СФ 3000 ПЭ/ПВ G4

Для плавного регулювання температури повітря в установках з водяним нагрівачем рекомендується використовувати змішувальні вузли УСВК. Змішувальний вузол УСВК з триходовим регулюючим вентилем і циркуляційним насосом, дозволяє плавно регулювати потужність обігріву, і зводить до мінімуму загрозу замерзання рідини в нагрівачі.

Пластинчастий рекуператор ПР з хрестоподібним проходом повітря призначений для утилізації тепла витяжного повітря в системах вентиляції і кондиціонування. Рекуператори безпосередньо приєднуються до повітропроводів прямокутного перерізу як з паралельною розводкою траси повітроводів, так і з перпендикулярної або діагональної під кутом 45 °. Варіанти під'єднання забезпечуються використанням колін, які необхідно замовити в кількості, що відповідає заданому розташуванню. Проходить повітря, не повинен містити тверді, волокнисті, агресивні і вибухонебезпечні домішки.

Корпус рекуператора виготовляється з оцинкованої сталі. Поверхня теплообміну являє собою пакет спеціальних тонких алюмінієвих пластин, що забезпечують високоефективну теплопередачу. У рекуператорах передбачена можливість збору деякої кількості конденсату (який може утворюватися на витяжних поверхнях теплообміну) на нижній знімною панелі. У комплект поставки пластинчастих рекуператорів ПР стандартно входить штуцер для відведення конденсату, який встановлений на нижній панелі.

Рис.1.3 Рекуператор серії пр. прямокутний

Основними характеристиками пластинчастих рекуператорів є його ефективність, т. Е. ККД, а також опір в системі повітропроводів.

Приналежності

1. Поворотний коліно ПК

Призначено для зручності монтажу рекуператора в різних варіантах каналу повітропровід.

Для експлуатації пластинчастого рекуператора в літній період, теплообмінник можна замінити річної вставкою ВЛ, що не рекуперується тепло, але дозволяє знизити втрати тиску на 10%. Застосовується для використання в системах без байпасу на притоці і в системах без охолодження.

Повітряна заслінкадля регулювання витрати повітря у вентиляційних каналах прямокутного перерізу

Рис.1.4 Повітряна заслінка

Корпус і поворотна пластина виготовлені з оцинкованої сталі. Клапан забезпечений важелем з металевою рукояткою і стопором для фіксації положення за допомогою смушкового болта.

Управління повітряними заслінками в системах вентиляції та кондиціонування, які виконують охоронні функції (наприклад: захист від заморожування, задимлення тощо).

Одночасно з поворотом повітряної заслінки в нормальне робоче

положення, зводиться поворотнапружина. У разі відключення напруги

заслінка автоматитично повертається в охоронне становище за рахунок енергії пружини.

Простий монтаж Привід легко встановлюється безпосередньо на

вал заслінки. Привід забезпечений спеціальним фіксатором, запобігаючим

його обертання.

Висока надійність Привід захищений від перевантажень. Зупинка

відбувається автоматично при досягнення

крайніх положень. Налаштування кута повороту відбувається за допомогою механічних упорів.

Система сигналізації

0... 100% з налаштованим додатковим перемикачем (тільки для ТF24S, ТF230S)

Технічні дані TF230, TF230-S

Табл.1.3

Напруга живлення 24 B = 230 В ~ 50/60 Гц
Діапазон номінальної напруги 85... 265 B
Розрахункова потужність 4 ВА (Iмакс.150 мА при t = 10 мс)
Потужність:  
- при русі 2 Вт
- при утриманні 1,3 Вт
З'єднувальний кабель:  
- довжина двигуна 2х0,75 мм2
- довжина додаткового перемикача 1м, 3х0,75 мм2
додатковий перемикач 1 шт. однополюсний, перекидний 3 (0,5) А, 250 В ~
- точка перемикання Настроюється 0... 100%
напрямок повороту Вибирається установкою L / R
Крутний момент двигун хв. 2 Нм пружина хв. 2

Продовження табл.1.3

Кут повороту Макс. 95 ° (налаштовується 37... 100% за допомогою механічного упору)  
Час повороту двигун 40... 75 с (0... 2 Нм) пружина <25 с при? 20... 50 0
Термін служби 60000 спрацьовувань  
Вага 600 г

Рис.1.5 Шумоглушник ВЕНТС СР прямокутний

Пластинчастий шумоглушник застосовується для поглинання шуму, що виникає при роботі вентиляційного обладнання та поширюється по воздуховодам вентиляційних систем. Шумоглушник використовується спільно зі звукоізольованим вентилятором в тих випадках, коли вимоги щодо зниження рівня шуму пред'являються не тільки до повітропроводу, а й до обладнання в цілому.

Кишенькові повітряні фільтри застосовуються для очищення припливного, а в ряді випадків і витяжного повітря в системах вентиляції та кондиціонування прямокутного перерізу. Служать для захисту воздуховодов, теплообмінників, вентиляторів, приладів автоматики та іншого вентиляційного обладнання від запилення. Зводять до мінімуму забруднення стін і стель близько повітророзподільних пристроїв. Фільтри грубого очищення можуть застосовуватися в якості першого ступеня очищення перед більш ефективними фільтрами. Корпус виготовлений з оцинкованої сталі. Відкидна кришка фільтра обладнана важільними замками для швидкого доступу до змінного фільтруючому елементу. Фільтруючий елемент кишенькового типу виготовлений з нетканого полотна з синтетичних волокон і зафіксований на каркасі із сталевої рамки.

Рис.1.6 Повітряний фільтр ВЕНТС ФБК

Канальні електричні нагрівачі призначені для підігріву припливного повітря в системах вентиляції прямокутного перерізу. Застосовуються для нагріву повітря в системах опалення, вентиляції та кондиціонування повітря в різних приміщеннях. Корпус і комутаційна коробка виготовлені з оцинкованого сталевого листа, нагрівальні елементи – з нержавіючої сталі. У моделях від 400х200 до 600х350 нагрівальні елементи мають додаткове оребрение для збільшення площі теплообміну. Основний захист з автоматичним перезапуском (спрацьовує при температурі вище + 50 ° С). Після охолодження термостат автоматично замикає керуючу ланцюг нагрівача,

аварійний захист з ручним перезапуском (спрацьовує при температурі вище + 90 ° С).

Рис.1.7 Електронагрівач

У разі спрацювання харчування на нагрівач можна подати тільки після ручного скидання аварії.

Контакти термостатів виводяться на окремі клеми для зовнішнього підключення.

Для кожного типорозміру існує кілька варіантів потужності. Більшої потужності можна досягти за допомогою установки нагрівачів послідовно один за одним. У нагрівачах потужністю вище 27 кВт ТЕНи об'єднуються в групи по 9 кВт. Монтаж нагрівача здійснюється за допомогою фланцевого з'єднання. Напрямок руху повітря має відповідати стрілкою на калорифері. Канальні нагрівачі можуть встановлюватися в будь-якому положенні, крім положення електрощитом вниз (небезпека затікання конденсату і замикання електропроводки). Нагрівачі рекомендується встановлювати так, щоб повітряний потік був рівномірно розподілений по всьому перетину. Перед нагрівачем повинен бути встановлений повітряний фільтр, що захищає від забруднення нагрівальні елементи. Рекомендована відстань між нагрівачем і іншими елементами системи має бути не менше діагоналі калорифера, т. Е. Відстані від кута до кута в його повітряпровідної частини. Канальні нагрівачі розраховані на мінімальну швидкість повітряного потоку 1,5 м / с і максимальну робочу температуру повітря, що виходить 40 ° С. У разі застосування регулятора обертів вентилятора необхідно забезпечити мінімальний витрата повітря через нагрівач. Забороняється подавати напругу живлення на нагрівач при відключеному вентиляторі.

Компактний підвісний звукоізольований вентиляційний агрегат. Забезпечує приміщення свіжим відфільтрованим повітрям. Для експлуатації установки при низьких температурах зовнішнього повітря встановлений водяний нагрівач. Максимальна продуктивність - 3260 м3 / год

.

Рис.1.8 Приточна установка ПА 03 В4

Табл.1.2

Параметр Величина Одиниця вимірювання
Напруга   В
Частота струму   Гц
Максимальна потужність вентилятора   Вт
Струм вентилятора 2,4 А
Суммарна потужність установки 1.33 Вт
Суммарний струм установки   2.4 А
Параметр Величина Одиниця вимірювання
Максимальна витрата повітря 1920,14 906,28 0,90628 м³/ч CFM л/с м³/c л/м
Частота обертання   мин-1
Рівень звукового тиску на відстані. 3 м   дБ(А)
Матеріал корпуса алюмоцинк  
Макс. темп. переміщуваного повітря -25 +45 оС

Продовження таблиці 1.2

Ізоляція 50 мм, мін. вата  
Фільтр Карманий G4  
Розмір підключаємого повітропроводу 600х350 мм
Масса   кг
Кількість рядів водяного нагрівача    
Тип нагрівача водяний  
Типорозмір установки    
Рядність водяного нагревача 4- чотирирядний  
ЕС-мотор Ні  
Тип приточна  
Рекуперація тепла Ні  

Рис.1.9 Рекуператор ВЕНТС НКВ 600х350

Канальні водяні нагрівачі призначені для підігріву припливного повітря в системах вентиляції прямокутного перерізу, а також можуть використовуватися в якості підігрівача в припливних або припливно-витяжних установках.

Корпус нагрівача виконаний з оцинкованої сталі, трубні колектори виготовлені з мідних трубок, поверхня теплообміну - з алюмінієвих пластин. Нагрівачі випускаються в двох-, трьох- або чотирирядна виконанні і призначені для експлуатації при максимальному робочому тиску 1,6 МПа (16 бар) і максимальній робочій температурі води + 100 ° С. На вихідному колекторі нагрівача передбачений патрубок для установки погружного датчика вимірювання температури або захисту від заморожування калорифера. Нагрівач обладнаний ніпелем для обезвоздушіванія системи.

Монтаж нагрівача здійснюється за допомогою фланцевого з'єднання.

Напрямок руху повітря має відповідати вказівником на калорифері.

Нагрівач рекомендується встановлюватися так, щоб повітряний потік був рівномірно розподілений по всьому перетину. Перед нагрівачем повинен бути встановлений повітряний фільтр, що захищає від забруднення. Нагрівач може встановлюватися перед або за вентилятором. Якщо нагрівач знаходиться за вентилятором, рекомендується передбачити між ними повітропровід не менше 1-1,5 м для стабілізації потоку повітря, а також не перевищувати максимально допустиму температуру повітря всередині вентилятора. Калорифер необхідно підключати за принципом протитечії, інакше його продуктивність буде нижче на 5-15%. Всі розрахункові номограми в каталозі дійсні для такого підключення. Якщо теплоносієм є вода, нагрівачі призначені для установки тільки всередині приміщення. Для зовнішнього монтажу необхідно в якості теплоносія застосовувати незамерзаючу суміш (наприклад, розчин етиленгліколю)

ВЦУН 280х127 -2,2 -4 Відцентровий вентилятор одностороннього всмоктування в спіральному поворотному корпусі з крильчаткою, встановленої на осі серійного трифазного асинхронного двигуна. Максимальна продуктивність - 3450 м3 / год.

Рис.1.10 Відцентровий вентилятор

Табл.1.3

Параметр Величина Одинця вимірюівання
     
Струм 4.2 А
Частота струму   Гц
Споживана потужність   Вт
Максимальна витрата повітря 2032,05 959,1 0,9591 м³/ч CFM л/с м³/c л/м
Рівень звукового тиску на відстані 3 м   дБ(А)
Частота обертання   мин-1
Максимальна температура переміщуваного повітря   оС
захист IP 54 класс
Масса 35.1 кг

Продовження табл.1.3





Дата публикования: 2015-06-22; Прочитано: 1267 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.016 с)...