Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Експерти ВООЗ визначають здоров’я як стан повного фізичного, розумового і соціального благополуччя, а не тільки відсутність захворювання



Означення здоров’я експертами ВООЗ слугувало основою для формування сучасних уявлень про ЯЖ.

Більшість дослідників вважають ЯЖ інтегральним показником, що складається з кількох компонентів:

· Функціональний стан (працездатність, толерантність до фізичної навантаження, виконання домашньої роботи)

· Симптоми, пов’язані з захворюванням і/або його лікуванням (біль, задуха, побічні ефекти ЛЗ – нудота, сухість в роті, набряки, випадіння волосся)

· Психічний стан (депресія чи збудження, які можуть бути як наслідком самого захворювання, так і результатом застосування ЛЗ)

· Соціальна активність, статева функція, задоволення медичною допомогою і т.д. [627]

Існують різноманітні методи оцінки ЯЖ – одні можна застосувати до хворих із будь-якими захворюваннями, інші – тільки при окремій патології.

Оцінка динаміки ЯЖ хворого має суб’єктивний характер і залежить від багатьох факторів.

Серед них:

· Особливості характеру пацієнта (в тому числі тип вищої нервової діяльності)

· Медична інформованість (знання різноманітної патології)

· Соціальні обставини

· Виховання і т.д.

Один із прийнятих методів оцінки якості життя – дослідження якісних років життя, набутих внаслідок медичного втручання – quality adjusted life year (QALY). Існує кілька різновидів у принципах оцінки індексу QALY. Найбільш розповсюдженими серед них є принцип оцінки якості життя за методикою ВООЗ (у балах від 0 до 5, де 0 – нормальний стан, а 5 – летальний випадок), або від о до 1, де 0 – смерть, а 1 – рік повноцінного життя. Розрахунок років якісного життя здійснюється таким чином:

Наприклад, хворий прожив 15 років, з них 10 – благополучного, якісного життя (1 бал) і 5 років з оцінкою у 0,5 бали.

Індекс QALY розраховується так:

QALY= (10 х 1) + (5 х 0,5) = 10 + 2,5 = 12,5 років якісного життя.

0,5 утилітний коефіцієнт, який виражає стан здоров’я хворого протягом 5 років життя у процесі хвороби.

Оцінка якості життя, отримана в результаті медичних втручань, є достатньо складною процедурою. Дослідження займають декілька років і проводяться для невеликої кількості захворювань.

Оцінка якості життя повинна проводитись відповідно до міжнародних методологічних вимог. Найбільш прийнятним опитувальником є SF-36 (The MOS 36-Item Short-Form Health Survey – коротка форма оцінки клінічних результатів.

Поряд із індексом QALY у багатьох роботах для представлення популяційних ефектів від застосування медичних технологій використовується показник втрати років здорового життя внаслідок непрацездатності або смерті – DALY. Цей показник був опрацьований К.Мюреєм і А.Д. Лопесом у 1993-94 р.р. для кількісної оцінки втрат здоров’я, які проводили Всесвітній банк і ВООЗ.

Показник DALY враховує:

Показник DALY розраховується як кількість майбутніх років повноцінного життя, втрата яких можлива при настанні передчасної смерті або настання періоду непрацездатності.

Показник DALY розраховується у кілька етапів. Спочатку визначають кількість втрачених років, а потім розраховують матеріальні втрати з урахуванням коефіцієнта дисконтування. (Встановлений Всесвітнім банком коефіцієнт дисконтування - 3%).

При застосуванні методики «азартної гри» хворим пропонується вибір між двома альтернативними технологіями а – при, якій з достовірністю р можливе забезпечення реального здоров’я. Також з альтернативою 1-Р може бути негайна смерть. І є альтернатива В – при, якій гарантоване перебування у деякому стані здоров’я. Величини Р змінюється дослідником до тих пір, поки обидві альтернативи не набувають для пацієнта однакового значення. З економічної точки зору значення Р виражає «корисність» досліджуваного стану здоров’я В для окремої людини.

При використанні методики «рівнозначного обміну» пацієнту пропонують вибір між х роками життя в ідеальному, на його погляд уяві, стані здоров’я, і t роками у будь-якому іншому мешн сприятливому стані. Якщо х=t, пацієнт буде надавати перевагу першому вибору. Дослідник поступово зменшує значення х, тоді обидві альтернативи мають для респондента однакову цінність і пацієнтові все одно як жити, чи менше у стані якісного здоров’я, чи довше, але у гіршому стані. «Користю» або «корисністю» досліджуваного стану буде співвідношення х/t.

При виконанні аналізу за критерієм «витрати-користь» користь забезпечується такими ж розрахунками, як і при аналізі «витрати-ефективність», але замість значень ефективності ставиться значення «утилітарності» («корисності»).

,

CUA – показник приросту витрат на одиницю користі (утилітарності) співвідношення «витрати-користь» (тобто вартість одиниці «користі», наприклад, одного року якісного життя)

DC – прямі витрати;

IC – непрямі витрати;

Uf – утилітарність («користь»).

При аналізі приросту витрат на одиницю утилітарності різниця між витратами двох альтернативних технологій ділиться на різницю в їх ефективності:

Користь (утилітарність) медичних втручань асоціюється з Марківським аналізом, який характеризується завершенням будь-якого циклу у тому чи іншому визначеному стані. Корисність кваліфікується як гранична користь, тобто ефект терапії, оцінений в корисності для здоров’я. Таким показником корисності є дослідження набутих в результаті медичного втручання років якісного життя – quality adjusted life year (QALY).

Універсальність методології QALY.

· Використовується при оцінці будь-якої популяції.

· Застосовується при будь-якій медичній технології.

· Повинна базуватись на єдиній вагомій значимості показників і методиці розрахунків.

Достатньо простим орієнтовним методом визначення ЯЖ є бальна система, коли хворому пропонується (наприклад, при бронхіальній астмі) щоденно оцінити свій стан за 5-тибальною системою. Ця система широко використовується в пульмонології.

Офіційно адаптованим міжнародним опитувальником є SF-36. У такому опитувальнику кожному питанню (і, відповідно, кожному варіанту відповіді) присвоюється рангова величина і розраховується сукупність рангів.

Вагомість значення рангів визначається при опитуванні хворих, стосовно того, яким наслідкам вони надають перевагу, отримуючи ціну різних результатів медичних втручань.

Результати дослідження якості життя, які мають значення для фармакоекономічного аналізу розділяються на дві групи.

В одній групі результати представляються у вигляді профілю (розподілу балів від 1 до 5 або від 1 до 3). В іншій групі результати представляються у вигляді єдиного підсумкового балу від 0 до 1 і відображають стан повного фізичного і психічного добробуту.

Припущення та умовності QALY.

1. Показники QALY рівні між собою у будь-якому віці, в осіб різних професій, жінок і чоловіків (ця позиція часто критикується економістами).

2. З економічної точки зору значення невеликого додатку років якісного життя для великої кількості людей і великого додатку років якісного життя для невеликої кількості людей є рівнозначними.

3. Відносні вагомості стану здоров’я не залежать від того, як довго цей стан продовжується.

4. Переваги індивідуумів стосовно способів зміни свого стану можна оцінити шляхом аналізу переваг і тимчасових параметрів, які висловлюються ним стосовно до вказаних значень.

Для розрахунку індексів QALY використовуються спроби стандартизації і узагальнення рекомендацій для вибору коефіцієнтів вагомості.

VI. План та організаційна структура заняття:

Див. заняття 1.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 1207 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...