Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні вказівки. 1. Ознайомлення з класифікацією лекал



1. Ознайомлення з класифікацією лекал.

В залежності від застосування лекала розподіляють на контрольні та робочі. Контрольні лекала призначені для контролю робочих лекал. Робочі лекала призначенні для розкрою швейних виробів, нормування, перевірки крою. Розробка контрольних лекал має два етапи.

Спочатку розробляють лекала-оригінали, які повністю відповідають оригіналу зразка моделі базового розміру та зберігають основні і допоміжні лінії побудови. Їх допускається виготовляти із обгорткового паперу за ГОСТ 8273 – 75.

На другому етапі розробляють лекала-еталони на основі лекал-оригіналів шляхом їхньої градації на всі розміри і зрости, які рекомендовані для певної повното-вікової групи. Вони призначенні для виготовлення зразків-еталонів швейних виробів та для перевірки точності і якості робочих лекал. Їх виготовляють із електроізоляційного картону марок ЕВ (ГОСТ 2824 - 75), АГ (ГОСТ 4194 - 78).

Робочі лекала виготовляють копіюючи лекала-еталони. Вони призначенні для виконання розкладки при нормуванні витрат матеріалів, крейсування розкладки лекал на матеріалі, для виготовлення трафаретів для розкрою матеріалів та для перевірки якості крою.

До основних лекал відносяться деталі, що викопіюванні із креслення основи (пілочка, спинка, рукави, нижній комір).

Похідними лекалами а одязі є ті, котрі розробляються на базі основних. До них належать лекала деталей із тканини верху (підборт, верхній комір, клапани, обшивки та підзори кишень, пати, погони та інші дрібні деталі); деталі підкладки (пілоски, спинки, рукави, штанів, під клапанів та інше); в одязі жіночого асортименту – мішковина кишень; деталі прокладок (бортова прокладка та її допоміжні шари, прокладки в низ рукава, в нижній комір, шлицю, повздовжники кишень, мішковини кишень, плечові накладки, тощо).

Класифікація лекал може бути подана у вигляді схеми (рис.9.1).


Рис.9.1 – Класифікація лекал

2. Розробка креслення конструкції плечового виробу в масштабі 1:10.

Креслення лекал деталей є технічним документом, який визначає конструкцію, форму і розміри деталей, технічні умови на їх обробку і розкрій. При побудові креслень лекал використовують нормативно-технічну документацію.

Студентам необхідно розробити креслення конструкції жіночого плечового виробу в масштабі 1:10, що розроблялось в попередніх лабораторних роботах.

3. Побудова лекал-оригіналів деталей конструкції жіночого плечового виробу.

Вихідними даними для розробки креслень лекал деталей одягу є технічне креслення конструкції виробу з модельними особливостями, властивості матеріалу, із якого рекомендується виготовляти вирів і вибрані методи технологічної обробки.

Властивості матеріалів враховані при розробці креслення (товщина, зсідання при ВТО та термодублюванні, розтягування, жорсткість тощо). У розрахунках технологічних припусків на шви ПТш, підгин ПТп, підгонку ПТпід враховують сипучість матеріалів. Припуск технологічний на підгонку є наслідком змінювання конфігурації тп розмірів деталей при проміжній ВТО та термодублюванні.

Припуск технологічний на підрізання враховують, якщо для виготовлення застосовують машину з ножем. Він має межі 0,1…0,3 см.

Припуск технологічний на катн ПТк має межі від 0,1 до 0,3 см.

Припуск технологічний на товщину матеріалу ПТт.м. враховують в товстих тканинах, де він дорівнює 0,1 – 0,2 см.

Основні з’єднувальні шви верхнього одягу (бічні, плечові тощо) виконують шириною 1 см, крайові шви – шириною 0,7 см, в легкому одязі з урахуванням сипучості відповідно 1,2 – 1,5 см та 0,5 – 0,7 см.

Припуск технологічний на підгин відповідає стандартам для верхнього одягу – 3,0…4,0 см.

Технічні вимоги до швів вказані в ГОСТ – 835-80.

Контури лекал оформляють з урахуванням технологічної обробки та конструкції шва.

4. Побудова похідних та допоміжних лекал деталей конструкції жіночого плечового виробу.

Похідні лекала – це лекала деталей, які призначені для обробки країв основних деталей. Креслення лекал похідних деталей розробляють на основі лекал-оригіналів основних деталей з урахуванням методів обробки.

На основних та похідних лекалах деталей виробу згідно технічним вимогам наносять контрольні надсічки для суміщення деталей при їх з’єднанні, приклад яких подано на рисунку 9.2 та 9.3.

Рисунок 9.2 – Схема побудови деталей підкладки піджака чоловічого

Рисунок 9.3 – Схема побудови деталей прокладки жакета жіночого

5. Аналіз результатів роботи та формулювання висновків.

У висновках до роботи слід відзначити особливості розробкикреслень лекал основних, похідних та допоміжних деталей конструкції швейних виробів.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 1722 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...