Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні вказівки. 1. Виконання замальовки виробів покрою реглан та його різновидів з різноманітним оформленням пройми



1. Виконання замальовки виробів покрою реглан та його різновидів з різноманітним оформленням пройми.

За журналами моделей одягу та зразками жіночих виробів з рукавами покрою реглан вивчаються форми рукавів даного покрою, оформлення його у верхній та нижній частинах, різновиди оформлення ліній пройми і її конфігурація. Виконуються замальовки жіночих виробів з рукавами покрою реглан та його різновидів.

Характерною рисою виробів з рукавами покрою реглан є незамкнена лінія пройми, яка може приймати різноманітну конфігурацію: спрямлену, овальну, опукло-ввігнуту, фігурну, що переходить в кокетку, і розміщену високо або низько відносно плечового шва (рис. 4.1).

Рукави реглан можуть мати прямовисну форму і бути звичайними за шириною і за висотою окату (при звичайній глибині пройми) і можуть мати більш м'яку форму за рахунок збільшення ширини рукава, зменшення висоти окату та збільшення глибини пройми. Рукави покрою реглан можуть-бути одношовними і двошовними (з верхнім і нижнім швами), у верхньому одязі - і тришовними.

2. Вибрати розмірні ознаки типовиї фігури (Р – ОгІІІ – Об), необхідні для побудови креслення конструкції жіночого виробу певного розміру, згідно з завданням викладача.

Необхідні розмірні ознаки для розробки креслення конструкції виробу виписують із таблиць абсолютних вимірів типових фігур жінок. Розмірні параметри фігури задаються викладачем.

3. Вибір прибавок на вільне облягання, необхідних для побудови ОК плечового виробу покрою реглан.

Прибавки на вільне облягання вибираються із таблиць з урахуванням особливостей даного крою, силуету виробу, матеріалу, з якого рекомендується виготовлення виробів.

Як правило загальну прибавку по лінії грудей Пг збільшують на 1,0...2,0 см відповідно до величин прибавок для виробів із вшивними рукавами. Розподіляють її рівномірно між всіма ділянками сітки креслення. Інколи збільшують тільки ширину пройми. При достатній ширині виробі і пройми Пг не збільшують.

Рис.4.1 – Різновиди рукавів покрою реглан:

а) класичний реглан; б) нульовий реглан; в) реглан – погон; г) напівреглан;

д) реглан – кокетка.

Для виробів більш чіткої форми прибавку на вільність пройми по глибині (Пс.пр) збільшують на 1,0...2,0 см, а прибавку до обхвату плеча (Поп) - на 2,0...4,0 см порівнянні з аналогічними прибавками у виробах із вшивними рукавами.

4. Вибір розрахункового або розрахунково-графічного методу побудови виробів покрою реглан.

За бажанням студента виконується вибір методу побудови креслення конструкції виробів покрою реглан та його різновидів (розрахункового або розрахунково-графічного).

5. Виконати розрахунки та побудову креслення конструкції жіночого виробу з рукавами покрою реглан.

Конструкції виробів покрою реглан розробляють на основі креслень конструкцій виробів із вшивними рукавами, побудованими з наступними особливостями:

- на передній половинці рукава намічаємо основну вертикаль через контрольний знак та продовжуємо на 20-25 см. вище (рис.4.2, а);

- від верхньої точки на продовженій вверх основної вертикалі відкласти під прямим кутом до неї 0-2 см вліво. Через отриману точку накреслити вниз коротку допоміжну лінію, паралельно основній базисній вертикалі (рис.4.2, а);

- ділянка між продовженою основною вертикаллю і короткою допоміжною лінією служить орієнтиром при визначенні місце розташування пілочки, вершина горловини якої розташовується в середині цієї ділянки (рис.4.2, б);

а б г

Рис.4.2 – Суміщення рукава та пілочки і спинки

- виточку перевести в лінію середини;

- сумістити деталі пілочки, спинки і рукава так, щоб контрольні знаки співпадали (рис.4.2, б,г);

- важливо, щоб відстань між проймою і окатом рукава складала 0,5-1 см. Цей проміжок між деталями потрібен для подовження окату рукава, що впливає на посадку рукава.

- верхній край оката рукава може виступати за лінію плеча, тому що при побудові рукава враховувалась прибавка на посадку по окату (0,5-1 см). Ця прибавка необхідна на посадку для вшивних рукавів з верхніми та нижніми зрізами.

- оформити плавною лінією верхній зріз рукава на продовженні лінії плеча пілочки та спинки.

Побудова рукава малого об’єму:

- для побудови рукава-реглан на спинці необхідно перевести виточку на випуклість лопаток в плечовий зріз;

- приложити рукав до спинки та відповідно до пілочки таким чином, щоб співпали задні контрольні знаки на окаті та проймі і на рівні плечової точки та вершини оката зміщувались від 0,5-1 см (рис.4.3, а, б);

- оформи плавною лінією верхній зріз рукава на продовженні лінії плеча спинки та пілочки (рис.4.3, а, б);

- будуємо лінію реглана на пілочці та спинці. Для цього від вершини горловини відкласти 3 см вниз по лінії горловини та з’єднати отриману точку з контрольним знаком рукава – допоміжна лінія для побудови пройми (рис.4.3, а, б);

- від середини допоміжної лінії відкласти перпендикуляр 1-1,5 см. та накреслити лінію пройми покрою реглан від точки на горловині через отриману точку кінця перпендикуляра і через контрольну точку плавно виводячи лінію до лінії пройми пілочки (спинки).

б б

Рис.4.3 – Креслення виробу покрою класичний реглан малого об’єму

Деталі пілочки, спинки та частин рукава подано на рисунку 4.4.

Рис.4.4 – Деталі виробу покрою класичний реглан

Для побудови конструкції рукава-реглан середнього та великого об’єму необхідно (рис.4.5):

- поглибити пройму від 2-4 см;

- розширити пілочку та спинку від бічних зрізів на 1-2 см.;

- розширити зрізи рукава від 2-4 см.

Рис.4.5 - Креслення виробу покрою класичний реглан

середнього та великого об’єму

Побудову креслення основи конструкції жіночого плечового виробу покрою реглан виконують впевній послідовності: базисна сіт­ка, спинка, пілочка, передня половинка рукава, задня половника рука­ва. Форма лінії пройми та зрізів рукавів залежить від особливостей вибраного фасону виробу;.

Креслення, основи конструкції рекомендується студентам виконати в М 1:1 або 1:4 (на міліметровому папері).

6. Виконати та перевірити макет виробу.

Макет виробу (за завданням викладача) виконується за кресленням конструкції покрою реглан або його різновидів. При розкрою­ванні макета по лініях пройми виробу використовуються припуски – 2,5 см, по верхніх та нижніх зрізах рукавів - 3,0 см. Правильність, виконання креслення конструкції виробів, якість посадки макета на фігурі (манекені) перевіряється студентами разом з викладачем. Макет надівається на фігуру (манекен), сколюється по лінії напівзаносу пілочок. Під час примірки необхідно звернути увагу на правильне відвисання спинки та пілочки, рівноважне положення бортів (баланс виробу), рівноважне положення бічних швів, конфі­гурацію та глибину пройми, правильність постановки рукава відносно пройми, лінії плечового зрізу та її перехід у верхній зріз рукава і т. д.

Перед початком усунення дефектів, необхідно виявити їх при­чини, та методи виправлення.

7. Оформлення звіту, формулювання висновків.

У висновках до роботи необхідно відмітити конструктивні особливості та технологічну обробку виробів даного покрою, проаналізувати примірку макету, наявність дефектів, причини їх виникнення та методи їх усунення.

ПРАКТИЧНА РОБОТА 5





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 1355 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...