Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні вимоги до виконання курсової роботи



Курсова робота має бути виконана самостійно студентом з теми, що зареєстрована на кафедрі. Якщо студент виконав роботу з іншої теми, то така робота вважається невиконаною. Зміна теми курсової роботи дозволяється лише за письмовою заявою, що завірена завідуючим кафедрою.

Курсова робота включає наступні обов’язкові складові частини: титульний аркуш з назвою теми та вихідні дані студента; план; вступ, який визначає предмет дослідження, вказує актуальність дослідження та його структуру, дає короткий огляд літератури, яка використана; основна частина, що підрозділяється на розділи; висновки, рекомендації; довідкова частина включає анотацію (для наукової доповіді), посторінкові посилання, список використаної літератури; додаток – таблиці, схеми, тощо.

В розгорнутому вступі визначаються проблеми теми, рівень її дослідженості у наукових статтях, монографіях, робиться їх аналіз і оцінка. Визначаючи проблеми теми, автор курсової роботи формулює цілі і коло завдань на їх вирішення.

Безпосереднє розкриття теми передбачає обов’язкове використання фактичного матеріалу, який підтверджує висунуті положення.

Завершується курсова робота висновками автора, котрі розкривають тему.

Висновки повинні бути чіткими, містити формулювання і оцінки, які логічно витікають із змісту курсової роботи. В курсових роботах не допускається плагіат. При необхідності робляться посторінкові посилки на документи, підручники або монографії, при цьому студент обов’язково повинен описати джерело такої посилки.

Курсова робота реєструється на кафедрі після чого направляється на рецензування не пізніше ніж за місяць до початку навчально-екзаменаційної сесії.

Позитивно оцінена курсова робота позначається відміткою “допускається до захисту” та можливим виставленням попередньої оцінки. В рецензії також можуть бути сформульовані питання до захисту.

У випадках незадовільної рецензії курсової роботи викладач повертає її студенту для повної або часткової переробки з чітко висловленими вимогами щодо усунення помилок і недоліків і відміткою “до захисту не допускається”. Повторна курсова робота надається на рецензію тільки разом із раніш незарахованою. При повторному рецензуванні викладач перевіряє виконання його вимог і рекомендацій, позначених в незарахованій курсовій роботі.

Захист курсової роботи проводиться у період навчально-екзаменаційної сесії перед комісією у складі двох викладачів кафедри.

Якість виконання та результати захисту курсової роботи оцінюється за бальною шкалою, про що робиться відповідний запис у заліковій книжці та відомості.

Студент, який не виконав курсову роботу або під час захисту отримав оцінку “незадовільно”, не допускається до складання екзамену.

5. ТЕМАТИКА КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ З ДИСЦИПЛІНИ «ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ ТА ПРАВА»

(для студентів усіх форми навчання спеціальності “Правознавство”)

1 .Теорія держави і права нормативна навчальна дисципліна та наука. Предмет, місце в системі юридичних наук і дисциплін. Мета та завдання її вивчення. Методологія, структура. Методологічна, гносеологічна, евристична, онтологічна, прогностична, ідеологічна, політична та інші функції теорії держави і права. Бібліографія.

2. Виникнення держави: Організація влади у первісному суспільстві. Виникнення європейських держав. Особливості виникнення східних держав. Відмінність влади первісного суспільства від публічної влади в державі. Наукові концепції (теорії) виникнення держави.

3. Виникнення права: Відмінність норм права від соціальних норм первісного ладу. Наукові підходи щодо первинності права та первинності держави. Співвідношення держави і права.

4. Поняття держави, її основні ознаки: Функціональне призначення елементів держави: населення (об’єднання суспільства), територія, публічна влада, апарат державної влади, апарат державного примусу, податкова система, система законодавства. Внутрішня і зовнішня сторони суверенітету як ознаки держави. Народний суверенітет. Національний суверенітет.

5. Типологія держав: Цивілізаційний та формаційний підходи до типології держави. Особливості держав у межах одного типу. Характеристика особливостей держав рабовласницького, феодального, буржуазного соціалістичного та постсоціалістичного суспільства.

6. Сутність держави: Поняття сутності держави, еволюція сутності держави у процесі історичного розвитку та функціонування держави. Держава соціально-демократичної орієнтації.

7. Форма держави, її поняття, структура: Форма державного устрою. Форма державного правління. Форма державного (політичного) режиму.

8. Форма державного устрою: Унітарна держава, її основні ознаки. Автономія в унітарній державі. Особливості України як унітарної держави. Федеративна держава. Види федерацій. Конфедерація: поняття та ознаки. Історична доля конфедерації. Співдружність держав (регіональні, економічні, політичні, військові та інші союзи, асоціації, об’єднання тощо).

9. Форма державного правління: Особливості класифікації форм державного правління. Види монархічних форм правління. Сучасні види монархії. Особливості абсолютних та обмежених монархій. Види республіканських форм правління (парламентська, президентська, змішана республіка), критерії їх розрізнення. Форма правління в Україні.

10. Форма державного (політичного) режиму: Державний (політичний) режим: поняття, види. Демократичний політичний режим: поняття, різновиди, основні ознаки. Основні форми та інститути демократії. Антидемократичний режим: поняття, основні ознаки, різновиди. Тоталітарна та авторитарна форми державного політичного режиму.

11. Механізм держави, його поняття, структура: Державні органи, установи, підприємства і організації, їх місце і роль у механізмі держави. Недержавні (комерційні) організації: специфічні риси їх функціонування у механізмі держави. Поняття державного органу, його ознаки і поняття.

12. Система державних органів в Україні: Державна служба. Посадові особи: поняття, класифікація.

13. Місцеве самоврядування в Україні: Поняття місцевого самоврядування в Україні. Суб’єкти місцевого самоврядування в Україні. Співвідношення системи державних органів та органів місцевого самоврядування в Україні.

14. Поняття та класифікація функцій держави: Функції сучасної Української держави та її державних органів. Правові форми здійснення державою своїх функцій. Правотворча, правозастосовна, судова, контрольно-наглядова та установча правові форми діяльності держави.

15. Поняття громадянського суспільства, його основні ознаки: Умови формування громадянського суспільства. Сутність громадянського суспільства як фундаменту формування правової державності. Взаємодія громадянського суспільства і держави.

16. Поняття політичної системи суспільства, її структура: Місце держави в політичній системі суспільства. Державна влада, політичні партії, комерційні і некомерційні об’єднання громадян, правова основа їх взаємодії.

17. Співвідношення державної влади з іншими видами соціальної влади: Поняття соціальної влади. Держава і влада церкви. Державна влада і влада засобів масової інформації.

18. Правовий статус людини та громадянина: поняття, структура: Поняття „людина”, „особа”, „громадянин”. Правовий статус людини та громадянина за Конституцією України.

19. Права людини: поняття види. Основні міжнародно-правові акти-документи у сфері прав людини. Класифікація прав людини.

20. Поняття та основні ознаки правової держави: Принцип розподілу державної влади на виконавчу, законодавчу і судову. Україна як правова держава. Система стримувань та противаг, передбачена Конституцією України.

21. Поняття та основні ознаки демократичної держави: Україна як демократична держава. Демократизація громадського і державного життя. Поняття і роль опозиції в парламенті і громадянському суспільстві. Інститут Президента України його вітчизняні витоки і сучасність. Теорія і практика розвитку українського парламентаризму.

22. Поняття та основні ознаки соціальної держави: Україна як соціальна держава. Державна політика соціальної безпеки. Державна влада і забезпечення соціальної злагоди у суспільстві.

23. Об’єктивне та суб’єктивне право: Поняття об’єктивного права. Нормативність, системність, формальна визначеність, вольовий характер, загальна обов’язковість об’єктивного (позитивного)права, його гарантованість державою. Поняття суб’єктивного права. Співвідношення об’єктивного та суб’єктивного права. Природне та позитивне право.

24. Сутність права: Поняття сутності права. Основні теорії права. Сучасні концепції праворозуміння. Цінність права. Власна та інструментальна цінність права.

25. Функції права: Поняття функцій права. Загально-соціальні (виховна, інформаційна, орієнтаційна, оцінювальна) та спеціально-соціальні (юридичні) функції права (регулятивні – статична та динамічна, охоронна).

26. Співвідношення права, політики, економіки: Взаємовплив права і економіки. Правові форми економічних відносин. Роль права у стимулюванні розвитку нових економічних відносин. Взаємовплив права і політики. Право як основа та форма (засіб) здійснення політики держави. Роль політики у визначенні змісту і напрямків правового регулювання.

27. Право і закон: Співвідношення права і закону. Поняття правового закону. Критерії розрізнення правового та неправового закону. Значення розрізнення права та закону.

28. Принципи права, їх поняття та класифікація: Загальноправові та міжгалузеві принципи. Принцип верховенства права. Втілення загальнолюдських цінностей в загальноправових принципах права. Роль принципів права у правотворчості, та правозастосуванні. Наступність у праві.

29. Поняття норми права, її основні ознаки: Загальний характер та формальна визначеність норми права, її загальна обов’язковість, примусовість, невизначеність адресату.

30. Види норм права: Регулятивні і правоохоронні норми права. Дозволяючі (уповноважуючі), зобов’язуючи, забороняючи норми права. Матеріальні й процесуальні норми права: їх взаємозв’язок і відмінність. Класифікація норм права за рівнем їх нормативності: норми-цілі, норми-дефініції, норми-принципи та ін. Колізійні норми. Значення класифікації норм права для їх ефективної реалізації.

31. Структура норми права: Гіпотеза, диспозиція, санкція (прості, складні, абсолютно та відносно визначені). Структура регулятивних та правоохоронних норм права.

32. Способи викладу правових норм у статтях нормативно-правових актів:

Види способів викладу правових норм у статтях нормативно-правових актів: (прямий, посилковий, бланкетний, казуїстичний, абстрактний). Співвідношення норми права та статті нормативно-правового акту.

33. Поняття і основні ознаки правотворчості: Організаційно-методичний аспект, інтелектуальна та вольова сторони, фінансове та матеріальне-технічне забезпечення правотворчості.

34. Види (класифікація) правотворчості: Правотворчість державних органів. Санкціонована правотворчість. Делегована правотворчість: її переваги і недоліки. Первинна, поточна та кодифікаційна правотворчість. Принципи правотворчої (законодавчої) діяльності в Україні.

35. Законодавчий процес, його стадії: Законодавча ініціатива (право законодавчої ініціативи та форми її реалізації). Основні стадії законодавчого процесу. Регламент законодавчого процесу. Оприлюднення та набуття чинності нормативно-правових актів (законів) за законодавством України.

36. Правотворча техніка як вид юридичної техніки: Поняття правотворчої техніки. Юридична термінологія. Мова закону. Законодавча стилістика. Юридичні конструкції як засоби законодавчої техніки.

37. Поняття та види форм (джерел) права: Правовий (судовий, адміністративний) прецедент. Прецеденти Європейського Суду з прав людини та його місце в правовій системі України. Правовий звичай: основні ознаки та особливості. Нормативно-правові договори: міжнародні, типові, а також інші (господарські, страхування тощо). Правова доктрина (положення юридичної науки, наукові коментарі до текстів законодавства тощо).

38. Нормативно-правовий акт: поняття та ознаки: Види нормативно-правових актів. Закони та підзаконні нормативно-правові акти. Види правових актів.

39. Закон, його поняття, основні ознаки та види: Класифікація законів в Україні. Конституція держави – основа правової системи суспільства. Закон у вузькому та поширеному сенсах. Співвідношення права та верховенства закону.

40. Підзаконний нормативно-правовий акт, його поняття, основні ознаки та види: Система підзаконних нормативно-правових актів. Нормативно-правові акти глави (президента) держави. Правові акти уряду (Кабінету Міністрів України). Юридичні акти міністерств та центральних відомств, їх види та юридична природа. Нормативно-правові акти місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Локальні нормативні акти (підприємств, установ, організацій). Акти Конституційного Суду України, їх юридична природа.

41. Судовий прецедент як джерело (форма) права: Поняття судового прецеденту. Прецедентне право. Прецеденти Європейського Суду з прав людини, їх роль та місце в правовій системі України.

42. Чинність нормативно-правових актів: Чинність у часі (вступ в силу та припинення дії нормативно-правового акту), пряма, зворотня і переживаючи чинність; чинність у просторі (територіальний та екстериторіальний принципи); чинність нормативно-правових актів за колом осіб.

43. Система права: поняття, структура: Галузь права. Загальна характеристика галузей права в Україні. Інститут права (суміжні інститути права). Предмет і метод правового регулювання як підстави розподілу норм права по галузях. Публічне та приватне право. Матеріальне і процесуальне право.

44. Правова система: поняття, структура: Типологія правових систем. Система права та правова система, їх співвідношення. Основні правові системи сучасності.

45. Система законодавства: поняття, структура: Поняття „законодавство”. „Вертикальна” та „горизонтальна” структура системи законодавства. Співвідношення системи права та системи законодавства.

46. Систематизація законодавства: поняття, форми: Кодифікація, інкорпорація та облік законодавства. Звід законів, систематичне зібрання законодавства тощо. Кодифікація законодавства в Україні, її головні напрямки та форми.

47. Співвідношення міжнародного та національного права: Теорії співвідношення міжнародного та національного права. Міжнародне право та його пріоритет над національним правом (законодавством) згідно з Конституцією України.

48. Поняття та основні ознаки правових відносин: Правові відносини як форма існування й реалізації прав та обов’язків. Співвідношення норм права та правових відносин.

49. Склад (структура) правових відносин: Матеріальні та юридичні аспекти змісту правовідносин. Основні елементи складу правовідносин. Суб’єктивне право: поняття, ознаки. Юридичний обов’язок: поняття, ознаки, види.

50. Суб’єкти правовідносин: Правосуб’єктність фізичних осіб. Правоздатність. Дієздатність. Деліктоздатність. Правосуб’єктність юридичних осіб. Публічні (некомерційні) і приватні (комерційні) юридичні особи. Поняття та ознаки юридичної особи. Об’єднання та соціальні спільності як суб’єкти правових відносин. Держава як суб’єкт правових відносин (адміністративних, цивільних, міжнародних та ін.).

51. Об’єкти правових відносин: поняття, види: Матеріальні та нематеріальні об’єкти правових відносин. Концепції об’єктів правових відносин.

52. Юридичні факти: поняття, види: Класифікація юридичних фактів. Види юридичних фактів за правовими наслідками. Види юридичних фактів за вольовою ознакою. Поняття та види правових презумпцій. Юридичний (фактичний) склад.

53. Реалізація права: поняття, види: Форми безпосередньої реалізації права. Використання, виконання, дотримання як форми безпосередньої реалізації права.

54. Застосування юридичних норм: Поняття, ознаки. Застосування права як вид індивідуального (піднормативного) регулювання. Підстави застосування юридичних норм.

55. Основні стадії правозастосовного процесу: Правова кваліфікація фактичних обставин. Основні вимоги правильного застосування норм права. Достовірність та точність норми права, що застосовується.

56. Акт застосування права: поняття і ознаки: Види актів застосування права за юридичними наслідками, за формою зовнішнього прояву (письмовий, усний, конклюдентний). Відмінність актів застосування права від нормативно-правових актів.

57. Прогалини у праві: поняття, способи подолання: Причини виникнення прогалин в праві. Шляхи подолання та усунення прогалин у праві. Аналогія закону, аналогія права та субсидіарне застосування норм права.

58. Поняття тлумачення норм права, його основні види: З’ясування та роз’яснення змісту юридичних норм (їх окремих елементів). Класифікація тлумачення норм права. Види тлумачення юридичних норм за суб’єктом.

59. Офіційне тлумачення юридичних норм: поняття, види: Легальне, автентичне тлумачення. Юридична природа офіційного тлумачення правових норм, його обов’язковість в правозастосуванні. Нормативне та казуальне тлумачення правових норм.

60. Неофіційне тлумачення норм права, поняття, види: Доктринальне тлумачення правових норм та його значення для правозастосування (науково-практичні коментарі, дослідження права: дисертації, статті, монографії і т.ін.). Професійне та побутове тлумачення норм права.

61. Види тлумачення норм права за обсягом: Буквальне тлумачення. Поширювальне тлумачення. Обмежувальне тлумачення.

62. Засоби тлумачення норм права: поняття, види: Граматичне (філологічне, семантичне, лінгвістичне) тлумачення норм права. Логічне, історичне, телеологічне тлумачення правових норм.

63. Акти тлумачення права: поняття, види: Поняття інтерпретаційного правового акту. Основні види та юридичні властивості інтерпретаційних правових актів.

64. Поняття та основні ознаки правосвідомості: Предмет відбиття правосвідомості. Зв’язок правосвідомості зі знанням права, ставленням до права, юридично значущою поведінкою.

65. Структура та функції правосвідомості особи: Основні елементи правосвідомості особи. Функції правосвідомості особи: пізнавальна, оцінна, регулятивна.

66. Види правосвідомості: Теоретична, професійна, побутова правосвідомість. Вплив правосвідомості на законотворчу та правозастосувальну діяльність.

67. Деформація правосвідомості: поняття, основні види: Правовий нігілізм. Правовий ідеалізм. Витоки та причини правового нігілізму. Напрямки, засоби та форми його подолання в Україні.

68. Взаємодія правосвідомості і права: Роль правосвідомості в правотворчості. Роль правосвідомості в реалізації права.

69. Правова культура особи: поняття, структура: Поняття правової культури суспільства. Поняття правової культури особи. Структура правової культури особи. Поняття правового виховання та його механізми.

70. Поняття та ознаки правомірної поведінки: Співвідношення права та поведінки (вчинку, діяльності). Воля, свідомість, інтелектуальні якості особи та правомірна поведінка.

71. Види правомірної поведінки: Види правомірної поведінки за суб’єктом, за об’єктивною стороною. Види правомірної поведінки за характером мотивації.

72. Склад правомірної поведінки: поняття, структура: Об’єкт та суб’єкт правомірної поведінки. Об’єктивна та суб’єктивна сторони правомірної поведінки. Мотивація правомірної поведінки. Маргінальна та конформістська поведінка, умови та причини їх існування у сучасному суспільстві.

73. Правопорушення: поняття, ознаки, види: Діяння. Суспільна небезпечність або суспільна шкідливість діяння. Протиправність діяння. Винність діяння. Злочин. Проступок. Причини правопорушень.

74. Склад правопорушення: поняття, структура: Суб’єкт правопорушення та його особливості у різних галузях (інститутах) права. Об’єктивна сторона правопорушення, її ознаки. Причинний зв’язок між правопорушенням та його наслідками. Суб’єктивна сторона правопорушення: вина, її форми - навмисність та необережність. Правомірне заподіяння шкоди.

75. Зловживання правом: поняття, ознаки, види: Поняття зловживання правом. Ознаки зловживання правом. Види зловживання правом. Правомірне неправомірне зловживання правом.

76. Поняття та ознаки юридичної відповідальності: Ретроспективний характер юридичної відповідальності. Негативні наслідки правопорушення. Державний примус і юридична відповідальність. Суб’єкт юридичної відповідальності.

77. Види юридичної відповідальності: Кримінальна відповідальність. Адміністративна відповідальність. Дисциплінарна відповідальність. Інші види юридичної відповідальності.

78. Функції юридичної відповідальності: Каральна функція. Виховна функція. Інші види функцій юридичної відповідальності.

79. Принципи юридичної відповідальності: Законність. Невідворотність. Обґрунтованість. Доцільність. Справедливість.

80. Підстава юридичної відповідальності: Склад правопорушення як підстава юридичної відповідальності. Підстави юридичної відповідальності (нормативна, фактична, процесуальна).

81. Поняття законності та правопорядку, їх співвідношення: Законність як принцип життя громадянського суспільства. Режим законності у правовій державі. Основні принципи та вимоги законності. Законність та дисципліна.

82. Поняття та види гарантій законності: Система гарантій законності. Соціальні та ідеологічні гарантії законності. Юридичні гарантії законності: поняття та їх класифікація. Конституційне забезпечення законності.

83. Соціальні норми: поняття, види: Поняття і основні ознаки соціального регулювання в суспільстві. Система соціального регулювання. Нормативне та ненормативне регулювання.

84. Співвідношення норм моралі та норм права: Морально-правовий вплив на суспільні відносини. Загальні та особливі риси норм права і норм моралі. Право і справедливість.

85. Право і технічні норми: Поняття технічних норм. Співвідношення права і технічних норм. Трансформація технічних норм у технічно-правові норми.

86. Право і звичаї: Поняття звичаю. Співвідношення права та звичаїв. Правовий звичай. Звичаєве право.

87. Право і корпоративні норми: Поняття корпоративних норм. Співвідношення права і корпоративних норм. Корпоративне право.

88. Правове регулювання: поняття, види: Загальна характеристика правового регулювання. Предмет правового регулювання: поняття та ознаки. Правовий вплив на суспільні відносини. Межі правового регулювання.

89. Способи, типи, методи правового регулювання: Автономний (координації) та авторитарний (субординації) методи: поняття та відзнаки. Нормативні та індивідуальні (персоніфіковані) регулятори суспільних відносин.

90. Механізм правового регулювання: поняття, елементи, стадії: Основні елементи механізму правового регулювання, їх зв’язок та взаємодія. Стадії механізму правового регулювання.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 1171 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.015 с)...