Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема № 21. Основи державного (конституційного) права ПАР



Семінарське заняття № 12 (1 год.)

Навчальна мета заняття: Під час роботи на семінарському занятті студенти повинні розглянути історію політико-правового розвитку ПАР, її Конституцію, основи державного і суспільного ладу ПАР, статус вищих органів державної влади, судової влади та судової системи ПАР, а також територіальний устрій і територіальну організацію влади в ПАР. Крім того, вони повинні розглянути основи правового статусу особи у ПАР.

Навчальні питання:

1. Загальна характеристика Конституції ПАР 1996 р.

2. Конституційний статус вищих органів державної влади ПАР.

3. Державний устрій ПАР.

4. Основи правового статусу особи у ПАР.

Методичні вказівки: Надаючи характеристику чинної Конституції ПАР, потрібно зробити порівняльний аналіз всіх тих нормативних актів, яки відігравали роль конституції до прийняття цієї конституції. Потрібно також вивчити етапи політико-правового розвитку даній держави, які призвели до його сучасного етапу, що знайшло відображення в Конституції 1996р. та в її змінах, яки було прийнято пізніше.

Розкриваючи статус вищих органів державної влади ПАР, необхідно розкрити спосіб їхнього формування, функції та повноваження, їх взаємодію один з одним та с суспільством. При цьому особу увагу слід приділяти особливої ролі та місту парламенту в системі органів влади ПАР.

Державний устрій ПАР є дуже особливим і складним. На це потрібно зважати під час відповіді на трете питання. Розповідаючи про суспільний лад сучасної ПАР, слід зазначити, що він характеризується відмовою від будь-якої дискримінації та прагненням подальшого розвитку демократії в країні.

Основи правового статусу особи у ПАР закріплено в гл.2-ї її Конституції під назвою Білль про права. Треба наголосити, що в ньому особлива увага приділяється категорії особистих прав і свобод громадян, підкреслюючи гарантії принципу рівності. Крім того, під час відповіді на четверте питання слід зазначити, що конституція ПАР містіть розширене коло прав і свобод.

Питання цільових виступів:

1. Етапи конституційного розвитку у ПАР

2. Державний та суспільний устрій ПАР

Теми для рефератів:

1. Засади конституційного ладу ПАР.

2. Партійна система ПАР.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 373 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...