Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема № 11. Основи державного (конституційного) права ФРН



Семінарське заняття № 10 (2 год.)

Навчальна мета заняття: Під час роботи на семінарському занятті студенти повинні розглянути історію політико-правового розвитку Німеччини. Виходячи з цього вони мають проводити розгляд всіх інших питань цього заняття. Розглядаючи Основний закон ФРН, необхідно спиратися на попередній опит конституційного будівництва, особливо на Веймарську Конституцію 1919р. Студенти мають розібратися у системі вищи органів влади, територіальному устою та територіальної організації влади сучасної Німеччини та її судової системи. Вони також мають розглянути конституційно-правовий статус особи у ФРН та концепцію соціальної держави, яка була вперше була сформульована та втілена саме в цієї країні.

Навчальні питання:

1. Загальна характеристика Конституції ФРН 1949 р.

2. Конституційний статус вищих органів державної влади ФРН.

3. Державний устрій ФРН.

4. Основи правового статусу особи у ФРН.

Методичні вказівки: Надаючихарактеристику Основного закону ФРГ необхідно звертати увагу також і на існування конституцій в суб’єктах федерації. Крім того, необхідно провести аналіз відмінностей та паралелей між чинної та попередніми конституціями Німеччини.

При вивченні вищих органів державної влади цієї країни, необхідно зазначити, що за формою правління ФРН є класичним прикладом парламентарної республіки. Тому окремо слід розібрати статус федерального президента та статус федерального канцлера, спираючись на офіціальний та реальний статуси глави держави, с точки зору науки конституційного права. Також окремо розбираються органі влади федерального рівня та всі інші органи влади, яки існують у країні. Розгляду піддається й судова система та те особливе положення, яке вона має у політичній системі та механізмі державної влади Німеччини.

Державний устій та територіальна організація влади цієї країни є предметом вивчення під час відповіді на трете питання семінару. При цьому слід звернути увагу на так званий «кооперативний федералізм», основа якого закріплена Основному законі ФРГ та який є характерною рисою цієї держави.

Відповідь на четверте питання теми семінару не повинна обмежуватися лише розкриттям частини першої Основного закону, - слід звернути увагу на ті юридичні рамки, у яких вони здійснюються та захищаються в цієї країні.

Питання цільових виступів:

1. Основний закон ФРН 1949р. та Конституції федеральних земель

2. Засади державного та суспільного ФРН

Теми для рефератів:

1. «Кооперативний федералізм» та відновлення державної єдності ФРН.

2. Партійна система ФРН.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 289 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...