Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Заняття № 17



Практичне 2 години

Тема: Перегляд цивільних справ Верховним Судом України тау зв’язку з нововиявленими обставинами.

Мета заняття:

- світня засвоєння курсантами та студентами сутності, цілей, завдань, умов, підстав та порядку перегляду судових рішень, які набрали чинності Верховним Судом України, та у зв’язку з нововиявленими обставинами.

- розвиваюча: закріплення знань про перегляд судових рішень;

- виховна: всебічний розвиток у слухачів знань про перегляд судових рішень.

Міжпредметні зв’язки: господарський процес, адміністративний процес, кримінальний процес.

Опорні поняття: перегляд рішень, які набрали чинності, виняткові обставини, неоднакове застосування судами одного і того самого положення закону, нововиявлені обставини, завідомо неправдиві показання свідка, завідомо неправильний висновок експерта, підложність документів чи речових доказів.

Технічні засоби навчання: мультимедійна презентація.

План

  1. Суть, мета та значення перегляду рішень та ухвал, що набрали законної сили Верховним Судом України, та у зв’язку з нововиявленими.
  2. Підстави, умови та особливості перегляду рішень Верховним Судом України.
  3. Підстави, умови та особливості перегляду рішень, ухвал та наказів суду у зв’язку з нововиявленими обставинами.

Задача № 1

Рішенням Апеляційного суду Луганської області від 3 липня 2009 р. частково задоволені вимоги Зінченка І.Г. до Східно­українського державного університету про встановлення факту використання винаходів і виплаті авторської винагороди..

Судом встановлений факт впровадження в зазначений університет двох належних позивачу винаходів по авторських посвідченнях та на його користь стягнуто винагороду в сумі 1652 грн.

У січні 2010 року Зінченко звернувся до суду із заявою про перегляд рі­шення від 3 липня 2009 р. у зв’язку з нововиявленими обставинам, вказуючи, що в роз­порядженні суду не було необхідних для справи документів - посвідчення на раціоналізаторську пропозицію, авторського посвідчення на інший винахід і креслення пристрою, які могли б суттєво вплинути на висновок суду відносно обсягу впровадження винаходів.

Як повинен зробити суд?

У якому порядку якого провадження суд повинен розглядати цю справу?

Які підстави для перегляду справи у зв’язку з нововиявленими обставинам?

Задача № 2

За рішенням суду на Вєтрова було покладено обов’язок сплачувати аліменти у розмірі 450 грн. на утримання неповнолітньої дитині від першого шлюбу.

Після вступу рішення в законну силу, в новій сім’ї Вєтрова народилась дитина, внаслідок чого його матеріальне становище погіршилось. Бажаючи знизити розмір сплачуваних аліментів, Вєтров звернувся до суду за місцем свого проживання з заявою про перегляд рішення районного суду у зв’язку з нововиявленими обставинами.

Проведіть юридичний аналіз.

Яким чином Вєтров може захистити свої права?

Задача № 3

Скіпів пред’явив до Бурової позов про стягнення 6 тис. грн. Свій позов він обґрунтував тим, що покійна мати Бурової в свій час позичила у нього гроші. Цей факт позивач підтверджував виданою нею розпискою.

Суд позов задовольнив.

Після вступу рішення суду в законну силу серед документів покійної матері Бурова знайшла розписку Скіпова про отримання ним від матері суми боргу в 6 тис. грн.

Яким чином може Бурова захистити свої права?





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 176 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...