Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Експериментальна частина. Вимірювання рівнів шуму відбувається за допомогою шумомірів



Вимірювання рівнів шуму відбувається за допомогою шумомірів. Шумоміри мають чотири частотні характеристики: А, В, С та лінійну. Характеристика А за формою наближена до частотної характеристики сприйняття людиною звуку, Характеристика С – до лінійної. В залежності від зміни звуку в часі використовують три часові характеристики: “повільно”, “швидко” та “імпульс”. Характеристикою “повільно” користуються при вимірюванні постійного та інших видів шуму для їх усереднення, характеристикою “швидко” – при вимірюванні коливальних шумів, а “імпульс” – при вимірюванні імпульсного шуму.

 
 

Прилад ШУМ–1М є шумоміром 2 класу, який застосовується для вимірювання ефективних значень неімпульсних звуків в децибелах частотних характеристик А, В та С (рис. 9.1).

При роботі з шумоміром необхідно перемикач 5 перевести в положення “швидко” – кнопка натиснута, а перемикач 2 в положення “батарея”, якщо стрілка вимірювача 3 зупинилась в чорному секторі з написом БАТ, тоді батарея придатна до роботи і можна продовжувати підготовку приладу.

Потім перемикач 2 необхідно перевести в положення КАЛІБР та поворотом ручки 4 стрілку встановити на нуль за нижньою шкалою.

При вимірюванні рівня звуку в дБА. Якщо вимірюється постійний шум, то перемикач 5 необхідно віджати в положення “повільно”. Перемикач діапазонів виміру необхідно установити в положення 100 дБА та при вимірюванні перемикати на менші рівні (один оберт зменшує рівень на 10 дБА до тих пір, поки стрілка вимірюю чого приладу 3 не буде знаходитись між значеннями 0 та 10 верхньої шкали). Рівень шуму визначається як сума значення діапазону виміру, на якому встановлено перемикач 6 та значення, яке показує вимірюючий прилад. Наприклад, перемикач 6 стоїть на діапазоні 60 дБ, а стрілка вказує на поділку 4, тоді рівень шуму складає 64 дБ.

Виконання замірів. Виміряти за допомогою приладу ШУМ–!М ефективне значення рівня шуму на відстані 1 м від джерела шуму, не закритого кожухом. Режими включення джерела вказує викладач. Вимір виконати спочатку на характеристиці А, потім – на характеристиці С. Знайти різницю рівнів:

DL=LC – LA (9.8)

За таблицею 9.7 встановити частотну характеристику шуму.


Таблиця 9.7 – Приблизна оцінка шуму

Різниця показань, виміряних на характеристиках А та С, дБ 0–2 2–5 >5
Частотна характеристика шуму Високочастотний (>1000 Гц) Середньочастотний (400–1000Гц) Низькочастотний (<400 Гц)

Такі виміри зробити в двох різних режимах (при цьому вмикають 2 різних джерела) та одночасно ввімкнувши обидва режими. Повторити заміри з застосуванням захисту (кожуха чи огороджуючого екрану). Результати занести в таблицю 9.8.

Таблиця 9.8 – Результати замірів рівнів шуму

Режим роботи джерела Рівень шуму, дБ (А) Рівень шуму, дБ (С) Різниця рівнів, дБ Характеристика шуму
Без захисту
         
         
1+2        
З захистом
         
         
1+2        

Отримані в результати експерименту значення сумарних рівнів перевірити за допомогою розрахунків за формулами 9.4 та 9.5.

Оцінити ефективність захисту за допомогою формул 9.6 чи 9.7.

9.4 Висновки: Експериментально визначено рівень шуму та ефективність захисту від нього:... Порівняти отримані результати експерименту з допустимими значеннями рівнів шуму. Зробити висновок про (не) відповідність вимогам санітарних норм та (не) ефективність захисту від шуму.

9.5 Тестові запитання для контролю самостійної роботи

1. Дайте визначення поняттю “шум”. Наведіть характеристики шуму.

2. Вкажіть основні джерела шуму.

3. В чому полягає небезпека шумів для людини та довкілля?

4. Яким чином нормуються допустимі рівні шуму?

5. В чому полягає різниця між інтенсивністю та рівнем шуму?

6. Як оцінити сумарний рівень шуму від декількох джерел?

7. В чому полягають архітектурно-планувальні заходи, щодо зменшення рівнів шуму в навколишньому середовищі?

8. Що відноситься до акустичних засобів захисту?

9. Які організаційно-технічні заходи проводяться з метою зменшення шумового навантаження?

10. Як оцінити звукоізолюючу здатність кожухів та огорожі?

Література: [8-15, 43, 44, 51].





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 228 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...