Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Упорядкування і пошук даних. Упорядкування даних. Одним із важливих є клас задач – упорядкування файлів, тобто розміщення елементів даних у певному порядку



Упорядкування даних. Одним із важливих є клас задач – упорядкування файлів, тобто розміщення елементів даних у певному порядку, що дозволяє значно прискорити пошук і обробку інформації. Упорядкування даних може бути за зростанням, за спаданням, за алфавітним порядком.

Упорядковувати доводиться як прості структури даних (масиви чисел), так і складні (масиви записів). У випадку записів упорядкування здійснюється за ключами, тобто окремими полями або групою полів запису. Ключі можуть бути як числовими, так і символьними. Переміщення ключа при упорядкуванні вимагає переміщення всього запису, але це не викликає принципових труднощів, тому розглянемо впорядкування масивів.

Упорядкування може бути внутрішнім і зовнішнім. Якщо дані, які впорядковуються, цілком розміщені в пам’яті, то упорядкування буде внутрішнім. Якщо даних багато і для їх розміщення вимагається зовнішня пам’ять, то впорядкування буде зовнішнім. При зовнішньому впорядкуванні масив даних розбивається на частини, які впорядковуються методами внутрішнього впорядкування і потім зливаються в один упорядкований масив.

Методи внутрішнього впорядкування базуються на таких підходах:

1. Вибір: вибирається найбільший (або найменший) елемент масиву і поміщається на перше місце, потім аналогічна процедура виконується з елементами, що залишилися.

2. Обмін: багатократно порівнюються і впорядковуються сусідні елементи.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 377 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...