Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Що таке Веб-сервер



Цей термін застосовується в декількох варіантах.

По-перше, Веб-сервер -це комп'ютер, що постійно знаходиться в Інтернеті, по-друге, це програма, яка передає вашу інформацію на комп'ютери користувачів, і, по-третє, під цим розуміється сукупність пов'язаних між собою сторінок, що розказують про вашу фірму і її послуги (останнім часом для усунення цієї плутанини в третьому випадку використовується термін Веб-сайт).

Тепер по порядку,

Комп'ютер, використовуваний як веб-сервера:

Може розташовуватися у вас в офісі. Плюси: Ви завжди зможете оперативно перейти на інше програмне забезпечення, додати або змінити серверні компоненти. У плані управління своїм сайтом ви абсолютно вільні. Ви також можете нарощувати продуктивність комп'ютера і робити стиковки з своєю внутрішньою базою і т.п. Мінуси: Достатньо висока вартість оренди виділеного каналу (від $200 в місяць), необхідність мати кваліфікованого системного адміністратора для підтримки серверу і регулярного оновлення системи захисту від злому (зарплата від $700). Наявність дорогого комп'ютера (Р-4 -750 MHz, 256Мb, НDD-SCSI і т.п.) від $2000 - 3000.

Місце на сервері орендується у провайдера. Плюси: Відносно низька вартість оренди - (від $20 в місяць), проблеми захисту і адміністрування серверу лягають на провайдера. Висока швидкість доступу до вашого серверу. Наприклад, за $б5/мес. на майданчику «Голден телеком» ви - можете організувати свій сервер (50 Мб), що використовує самі передові технології: бази даних, завести собі необмежену кількість віртуальних поштових скриньок, управляти списками розсилки, редагувати дані на сервері з свого офісного комп'ютера і т.п. Мінуси: Ви можете використовувати тільки те програмне забезпечення, яке дозволить провайдер. Часто в цілях безпеки не всі його можливості вам дозволять використовувати. Достатньо незручний доступ до ваших файлів по FTP-протоколу.

Звичайно кожен поважаючий себе провайдер дає безкоштовно 1 - 5 Мб своїм користувачам (для невеликого серверу це більш ніж достатньо). Якщо вам з ним не пощастило, то в світі (і в Росії зокрема) існують сервери, які безкоштовно надають таку послугу. Найвідоміші з них: www.geosites.com, www.webjump.com - у них за океаном і www.chat.ru, www.narod.ru - у нас.

Можна також розмістити свої сторінки на одному з туристичних серверів. Але це рекламні сервери, і це коштуватиме хай невеликих, але грошей (які, правда, окупають себе). При цьому ім'я вашого серверу в мережі матиме вигляд типу www.glasnet.ru/~yourfirm або www.tours.ru/solvex.

2. Що в імені моєму

Ім'я серверу (доменне ім'я) може бути і іншим, наприклад, www.supertravel.ru або www.supertravel.com. Для цього його необхідно зареєструвати в РосНІІРОС (www.ripn.net) (у Росії) або в InterNIC (для доменів.com,.огg,.net). Цього задоволення коштує $20 - 30 реєстрація + $20 в рік для всього світу, в Росії: $20 реєстрація + $15 в рік і якщо ви реєструватиметеся самостійно.

Тепер зареєстроване ім'я потрібне привласнити вашому каталогу на комп'ютері в Інтернеті, який стоїть у вас в офісі або у провайдера. Наскільки нам відомо, на більшості безкоштовних серверів зареєструвати доменне ім'я взагалі неможливо.

Як правильно вибрати ім'я?

Є два підходи: ім'я домена співпадає з ім'ям фірми, наприклад, www.solvex.ru, www.ascent-trevel.ru, або вибирається якась загальновживана назва – www.supertour.ru. Якщо у вас дуже довга назва (International Travel Club), яка не уміщається в 8 - 10 символів, то краще використовувати абревіатури – www.itc.ru. Їх легше запам'ятати, і менше вірогідність помилитися при наборі адреси на комп'ютері.

3. Яку програму вибрати як веб-сервера?

Програма, що управляє вашим сайтом, також називається веб-сервером. Якщо фізично - сервер знаходиться не у вашому офісі, то це питання, за великим рахунком, вас не дуже зачіпає. Для загального зведення вам необхідно знати, що вони розрізняються типом операційних систем, під якими працюють. Під ОС UNIX системи надійніше і швидше, але складніше в обслуговуванні, важче організувати зв'язок з базами даних. Під ОС Windows ситуація прямо протилежна: вони працюють декілька повільніше, але це практично непомітно на наших телефонних лініях. Зате Біл Гейтс, глава Microsoft, постарався увіткнути в свої програми для Інтернету максимум "наворотів". Наша фірма використовує обидва варіанти: сервер фірми "АРІМСОФТ" www.arimsoft.ru, де розташована основна інформація про фірму у вигляді простих текстів і графіки, знаходиться на UNIX-сервере, а туристичний сервер "100 Доріг" www.tours.ru з базами даних по турах, фірмах, путівках, що горять, пошуку/пропозиції роботи і ін., розташований на Windows-сервері.

4. Статичні і динамічні сайти

Дані на веб-сервері найчастіше розташовуються у вигляді статичних НТМL - сторінок, які є спеціально розміченими текстовими файлами. Вони містять посилання, як на інші сторінки, так і на інші об'єкти: графічні файли, звукозаписи, виконувані модулі і т.п. Причому абсолютно неважливо, де вони розташовуються, на цьому ж комп'ютері або де-небудь в Арізоні або Оклахомі. Ви просто вказуєте, адресу цього об'єкту (ресурсу), і програма Веб-сервер по запиту користувача згенерує сторінку, в якій знаходитимуться ці об'єкти. Для створення таких сторінок може застосовуватися будь-який текстовий редактор, наприклад, "Блокнот" з Windows, але зараз існують спеціальні HTML - редактори, що дозволяють створювати свої сторіночки без знань мови HTML будь-якому користувачу.

Проте крупний Веб-сервер, що складається з сотень НТМL-страниц, досить важко обновляти і підтримувати, тому зараз наступає епоха так званих сайтів третього покоління. Вони є базами даних, з яких необхідні сторінки генеруються "на льоту" по запиту користувача. Для прикладу подивитеся сайти крупних іноземних авіакомпаній з розкладами авіарейсів або те, як на сервері "100 Доріг" (http://www.tours.ru) організовані розділи "Фірми", "Тури" і путівки", що "Горять, "Бронювання готелів", "Авіаквитки" і ін.

5. Зміст вашого сайту

Припустимо, вами ухвалено рішення із створення сайга. Які подальші дії? Як правило, відразу намагаються зареєструвати "круте" доменне ім'я. Потім знаходять "освіченого" інтернетчика (звичайно в його ролі виступає син ваших знайомих, що вчиться в останніх класах школи і "оволодів" одним з редакторів, що не вимагають знань HTML і так далі).

Він починає з того, що на першій сторінці вивішує табличку з написом моргаючими буквами: "Сайт знаходиться на реконструкції, але далі буде все сооl..." і т.п. Приносимо вам наші співчуття...

Гіршого початку припустити важко. Це рівносильно тому, що перед входом у ваш офіс ви поставите драбину, а на неї відро з фарбою - перший же клієнт, що спіткнувся, оцінить ваші старання. Він, його знайомі, знайомі його знайомих обходитимуть цю контору десятою дорогою. Те ж саме і в Інтернеті.

Ваш сайт — це обличчя фірми, її візитна картка. Він повинен бути бездоганний. Адже ви не виходите на вулицю з однією поголеною щокою або одним нафарбованим оком... Чому ж в Інтернеті це можна? Там діють ті ж закони. Сайт викладається в Інтернет або, повністю готовим, або, в крайньому випадку, у такому вигляді, коли ваш відвідувач не бачитиме зруйнованих і недороблених розділів.

З чого почати? Спочатку необхідно визначитися, ДЛЯ КОГО призначений ваш сервер.

Якщо ви туроператор, то логічним буде розміщення інформації, що цікавить ваших агентів: розклад чартерів і його зміни, завантаження рейсів і готелів, типові документи, необхідні для оформлення клієнта вашим агентом, порядок взаєморозрахунків, адреси і телефони ваших агентів і т.п. Як приклад такого сайту можна привести сервер туроператорів по Іспанії "Русибер" www.rusiber.ru або Натали-турc.

Якщо ви хочете, щоб ваш сервер був цікавий ширшій аудиторії, то розмістите там загальнодоступну і корисну інформацію про країну, готелі, всякі дрібні, але потрібні поради в дорогу. Тоді люди, що зайшли на нього один раз, захочуть повернутися на нього ще раз, коли зберуться в дорогу, або порадять його подивитися іншим. Таким чином, ви зможете знайти собі нових клієнтів або навіть партнерів.

Якщо ви - турагентство, то підхід до вибору змісту повинен бути особливо ретельним. Клієнта в першу чергу цікавлять ціна і сервіс, що надається вашою фірмою» зокрема, чи є при готелі пляж, скількох коштує прокат автомобіля, яким літаком він летітиме у відпустку. Тут бажано бути максимально точним. Позитивні відгуки викликають детально розписані програми турів. З досвіду наших клієнтів (турфірм, що мають сайти), людина, що відвідала сервер, прийшовши в офіс, ставить набагато менше питань, він вже все знає, і йому не треба дуже довго розказувати, чим 4* відрізняються від З* і т.д.

Тепер, після того, як з основним змістом визначилися, необхідно продумати, як воно змінюватиметься. Сайт, на якому не відбувається оновлення інформації, нагадує торішній журнал: картинки красиві, яскраві, а зміст... Подивився на обкладинку - і в комірку, в макулатуру. У Інтернеті такі сайти називаються мертвими (навіть без лапок, помер він і все - тут нічого не поробиш!). Найобразливіше, що ваша праця пропаде дарма. Навіть якщо ви спохопилися, то за інерцією сайт вже потрапив в розряд мертвих, з якого вибратися коштує додаткових зусиль. Для того, щоб уникнути цієї ситуації, звичайно роблять спеціальні, розділи, що часто обновлюються: новини компанії, гостьові книги, відгуки клієнтів і т.п. До речі, останній розділ дуже рекомендуємо використовувати (якщо ви упевнені в своєму сервісі). Ми читали такі відгуки клієнтів, які жоден рекламист або спец по PR в житті не придумає. До того ж, за наслідками нашого анкетування, їм вірять більше, ніж гаслам типу "ххх - найнадійніший партнер" і т.п. Як приклад сайту, розрахованого на кінцевого клієнта, можна привести фірму "КМП" (http://www.kmp.ru).

І ще одна рада з досвіду спілкування з турфірмамі - замовниками. Змістом сайту повинен займатися не ваш компьютерник, а менеджер з реклами або людина, що за неї відповідає для турагентства, і керівник фірми або особа, що розуміється на бізнес-процесах, якщо це сайт оператора. Все-таки головне в цих сайгах - реклама і взаємодія між фірмами, відповідно, а комп'ютерні технології - це лише один з інструментів, що допомагає ці задачі успішно вирішувати.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 453 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...