Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Товарні ваги



Ваги товарні призначені для зважування великих вантажів, про­дуктів у закладах ресторанного господарства. Найбільш поширені -ваги шкально-гирні зі співвідношенням плеч 1:100, та електронні ваги для великих ресторанів. На них вантаж масою 100 кг врівноважується гирею в 1 кг. Ваги випускають з найбільшою межею зважування -500кг, 1,2,3т.

Ваги товарні шкально-гирні з хиткою платформою РП-500Г13 (рис. 4.11).

Ці ваги складаються з чавунної рами, великого і малого підплатформених важелів, з'єднаних між собою сергою. Всередині стовпчика проходить тяга, що з'єднує великий підплатформений важіль з коромислом. Коромисло вагів поділене опорною призмою на велике і мале плече. На малому плечі коромисла знаходиться рухомий тарувальний вантаж, за допомогою якого урівноважуються нена-вантажені ваги. На велике плече коромисла нанесена шкала, на ньому розташована пересувна гиря, а на кінцевій призмі підвішено гиреутри-мувач з тарувальною камерою. Ваги оснащені нерухомим покажчиком рівноваги і аретиром для замикання і відмикання вагів.

Рис. 4.11. Товарні шкально-гирні ваги РП-500М13:

1 - сполучна серга; 2 - малий підплатформений важіль; 3 - великий

підплатформений важіль; 4 - опорна призма; 5 - вантажоприймальна

призма; 6 - чавунна рама; 7 - рама платформи; 8 - тяга; 9 - гиреутримувач

з тарувальною камерою; 10 - покажчик рівноваги; 11 - пересувна незнімна

гиря; 12 - аретир; 13 - полиця; 14 - тарувальний вантаж

На колонці вагів є нахил, що складається з ланцюжка з підвіше­ним вантажем і загостреним нерухомим стрижнем. Нахил служить для перевірки горизонтального положення вагів. Якщо вістря вантажу і нерухомого стрижня збігаються, то ваги встановлені горизонтально. На коромислі зазначено співвідношення плечей важелів (1:100), найменша і найбільша межі зважування, заводський номер, товарний знак і рік випуску вагів.

На шкалі коромисла і пересувній гирі ставлять довірче клеймо. При зважуванні масу вантажу визначають додаванням накладних гир на гиреутримувачі і показань шкали коромисла.

Товарні ваги встановлюють у горизонтальне положення у під­собних приміщеннях. Для зважування великих вантажів їх розташо­вують у спеціальному заглибленні так, щоб платформа знаходилася на одному рівні з підлогою. Це полегшує роботу з укладання та зняття вантажу. Перед зважуванням перевіряють рівновагу ненавантажених ваг. Для цього пересувну гирю посувають вліво до упору і відкри­вають аретир. Якщо нерухомий покажчик рівноваги і коромисло не збігаються, то ваги врівноважують за допомогою рухомого тару­вального вантажу. Перед зважуванням аретир закривають. Вантаж на ваги кладуть обережно, без поштовхів. При зважуванні великих вантажів користуються трампліном (накладним містком). Вантаж кладуть на середину платформи, а при великій кількості - розміщу­ють рівномірно. Він не повинен торкатися сторонніх предметів, стовпчика чи звисати з платформи. Після укладання вантажу відкривають аретир, на гиреутримувач ставлять гирі і, переміщуючи пересувні гирі по шкалі, урівноважують ваги.

Зважування вважається закінченим, якщо після трьох -чотирьох коливань покажчики рівноваги встановлюються на одному рівні. Потім аретир закривають, визначають масу вантажу, знімають його з платформи, а гирі з гиреутримувача. Пересувну гирю встановлюють на нульовій поділці. Забороняється залишати вантаж на платформі вагів, а гирі на гиреутримувачі, зважувати вантаж більший чи менший за межу зважування. При зважуванні варто користуватися тільки умовними гирями з радіальним вирізом, призначеними для таких вагів.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 1135 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...