Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Попередження про помилки



Якщо проведено невірну побудову ескіза або редагування моделі, яке робить неможливим існування яких-небудь її об'єктів, КОМПАС-3D видає відповідне діагностичне повідомлення. У ньому вказана конкретна причина конфлікту або втрати зв'язку між компонентами моделі (наприклад, " Самопересечение контура ", " Пустой эскиз ", " Операція потеряла опорный объект " і т.п.). При цьому модель не перебудовується, а залишається в тому стані, в якому була перед викликом команди редагування. Поряд з піктограмами елементів, існування яких стало неможливим, з'являється знак, оклику.

Щоб дізнатися, в чому полягає помилка, виділіть в Дереве построения відмічений знаком оклику, об'єкт і викличте з контекстного меню команду „ Что неверно?”. На екрані з'явиться діалог, в якому перераховані помилки, що виникли при моделюванні цього об'єкту.

Помилки відображаються в діалозі у вигляді структурованого списку. Опис кожної помилки знаходиться на рівні, наступному за назвою помилкового об'єкту.

Операції

КОМПАС-3D має в своєму розпорядженні різноманітні засоби для побудови об'ємних елементів. Проте деякі типи операцій є базовими. До цих основних операцій можна віднести наступні:

- операція витискування — витискування ескіза в напрямі, перпендикулярному площині ескіза;

- операція обертання — обертання ескіза навколо осі, що лежить в площині ескіза:

- кінематична операція — переміщення ескіза вздовж напрямної;

- операція по перетинах — побудова об'ємного елементу по декількох ескізах, які розглядається як перетин елементу в декількох площинах.

Операція може мати додаткові можливості (опції), які дозволяють змінювати або уточнювати правила побудови об'ємного елементу. Наприклад, якщо в операції витискування прямокутника додатково задати величину і напрям ухилу, то замість призми буде побудована усічена піраміда.

При виборі операції потрібно в першу чергу визначити, чи буде створюваний елемент відніматися з тіла, що є на даний момент, або додаватися до нього. Прикладами віднімання об'єму з деталі можуть бути різні отвори, проточки, канавки, пази, а прикладами додавання об'єму - бобишки, виступи, ребра.

Основні терміни тривимірної моделі

Об'ємні елементи, з яких складається тривимірна модель, утворюють в ній грані, ребра і вершини. Коротка характеристика цих елементів:

Грань Гладка (необов'язково плоска) частина поверхні деталі. Гладка поверхня деталі може складатися з декількох граней
Ребро Пряма або крива, що розділяє дві суміжні грані
Вершина Точка на кінці ребра.
Тіло деталі Замкнута і безперервна область простору, обмежена гранями деталі. Вважається, що ця область заповнена однорідним матеріалом, з якого виготовлена деталь

Такі елементи, як фаски або округлення не потребують створення ескізів.

Крім того, в моделі можуть бути присутніми додаткові елементи: символ початку координат, площини і осі.

Основа моделі

Побудова деталі починається із створення основи — першого формоутворювального елементу. Основа є у будь-якої деталі і вона завжди одна. Основу можна використовувати як будь-який з чотирьох основних типів формоутворювальних елементів: елемент витискування, елемент обертання, кінематичний елемент і елемент по перетинах.

При створенні моделі завжди встає питання про те, який з її елементів використовувати як основу. Для цього бажано хоч би приблизно уявляти конструкцію майбутньої деталі.

Найчастіше основою слід використовувати той елемент деталі, до якого зручніше додавати всі інші елементи. Часто такий підхід повністю або частково повторює технологічний процес виготовлення деталі. Як основу можна розглядати елемент деталі, щодо якого задані розташування, розміри або форма більшості інших елементів. В деяких випадках як основу слід розглядати найбільш складний елемент деталі, який можна побудувати однією командою або до якого згодом потрібно додати мінімальну кількість інших елементів.

Площини проекцій і початок координат

Подивіться на вміст вікна Дерева побудови. Відразу після створення нової моделі в ньому присутні лише найменування деталі за умовчанням «Деталь», три стандартні площини проекцій і символ початку координат.

Зображення символу почала системи координат з'являється посередині вікна деталі

Ви можете побачити зображення проекційних площин безпосередньо у вікні деталі.

Площини показуються на екрані умовно — у вигляді прямокутників. Таке відображення зручно для розуміння розташування площини в просторі.

Іноді для зручності побудови потрібно змінити розміри або розташування прямокутника, який символізує ту або іншу площину. Для цього можна перетягувати мишею вузлики управління (характерні точки) прямокутника, які стають видно, коли площина виділена. Центральний вузлик визначає положення прямокутника, а всі інші - його ширину або висоту.

Зауваження. Всі площини у вікні моделі нескінченні. Відповідні їм прямокутники відображаються виключно для довідкових цілей. Тому при створенні ескізів можна креслити як всередині, так і поза прямокутниками площин.

Для відміни виділення площини виконаєте клацання мишею в будь-якій порожній області вікна моделі.

Приклади помилок при створенні контура:

- самоперетин контура — є виступаючі ділянки;

- перетини двох контурів — слід повністю або частково видалити один з контурів. Окремий випадок перетину двох контурів — контури мають загальну точку;

- одна лінія накреслена поверх іншої. Такі помилки дуже важко виявити, оскільки на практиці лінії мають однакову товщину (можна вирізувати контур в буфер обміну і натиснути кнопку Обновить изображение, після цього зайвий відрізок стає видно і його можна видалити, а контур з буфера обміну вставити назад в ескіз);

- найбільш поширена помилка пов'язана з ненавмисним створенням незамкнутих контурів. Такий ескіз задовольняє всім вимогам, але система при витискуванні сформує не суцільне тіло, а тонкостінний елемент. У такому разі потрібно повернутися в режим редагування ескіза і сумістити відрізки.

Налаштування параметрів деталі

Будь-яка деталь в КОМПАС-3D володіє набором певних параметрів, які можуть бути змінені користувачем. Клацніть правою клавішею миші на елементі Деталь у верхній частині Дерева побудови і виконаєте з контекстного меню команду Свойства детали. На екрані з'явиться однойменна панель.

У текстові поля Обозначение і Наименование вводять позначення деталі, і її найменування. У полі Цвет можна (використовуючи палітру стандартних кольорів) задати колір, а елементами управління в групі Оптические свойства вказати, які оптичні властивості поверхні повинні мати всі грані деталі — блиск, дзеркальність, дифузію і т.д. У вікні попереднього перегляду у верхній частині вікна відображається сфера з вказаними в діалозі властивостями, це дозволяє візуально оцінювати внесені зміни.

Команди побудови деталі

Побудова деталі передбачає як створення, так і редагування моделі. Кнопки згруповані по типах дій, які вони спричиняють (наприклад, група кнопок для створення масивів елементів або група кнопок для вирізування з деталі формоутворювальних елементів різного типа).

Список команд побудови\ редагування деталі:

1. Операція видавлювання

2. Операція обертання

3. Кінематична операція

4. Операція по перетинах

5. Деталь-заготовка

6. Приклеїти видавлювання

7. Приклеїти обертанням

8. Приклеїти кінематично

9. Приклеїти по перетинах

10. Вирізувати видавлюванням

11. Вирізувати обертанням

12. Вирізувати кінематично

13. Вирізувати по перетинах

14. Фаска

15. Скруглення

16. Отвір

17. Ребро жорсткості

18. Ухил

19. Перетин площиною

20. Перетин по ескізу

21. Оболонка

22. Масив по сітці

23. Масив по концентричній сітці

24. Масив вздовж кривою

25. Дзеркальна копія

26. Дзеркально відобразити все

27. Відняти компоненти

28. Об'єднати компоненти

Команда Операция выдавливания

Дозволяє створити основу деталі, яка є тілом видавлювання. Тіло видавлювання утворюється шляхом переміщення ескіза в напрямі, перпендикулярному його площині. Команда доступна, якщо виділений один ескіз.

Вимоги до ескіза елементу видавлювання:

- У ескізі може бути один або декілька контурів.

- Якщо контур один, то він може бути розімкненим або замкнутим.

- Якщо контурів декілька, всі вони повинні бути замкнуті.

- Якщо контурів декілька, один з них повинен бути зовнішнім, а інші – вкладеними в нього.

- Допускається один рівень вкладеності контурів.

За допомогою списку Направление вкладки Параметри задається напрям, в якому потрібно видавлювати ескіз.

Виберіть спосіб визначення глибини видавлювання із списку Способ.

Глубина выдавливания

Значення, введена в поле Расстояние, сприймається системою по-різному залежно від обраного способу визначення глибини видавлювання.

- Якщо був вибраний варіант На расстояние, введіть в це поле глибину видавлювання.

- Якщо був вибраний варіант До вершины, введіть в це поле відстань між вказаною вершиною і "торцем" елементу. Якщо потрібно видавити об'єкт точно до вершини, введіть нульову відстань.

- Якщо відстань до вершини не нульова, її може бути відкладено як у напрямі видавлювання (в цьому випадку елемент буде видавлений "за" вершину на вказану відстань), так і проти напряму видавлювання (в цьому випадку елемент не досягне вершини на вказану відстань).

Результат виконання команди видавлювання

Введіть величину, що характеризує глибину видавлювання, в полі Расстояние на вкладці Параметри.

Щоб нахилити бічні грані елементу видавлювання, виберіть напрям ухилу за допомогою перемикача Уклон і введіть значення кута.

Якщо було вибране видавлювання в двох напрямах, то спосіб визначення глибини видавлювання і числові параметри (відстань видавлювання, кут і напрям ухилу) потрібно задати двічі — для прямого і зворотного напряму.

Якщо був вибраний варіант Средняя плоскость, то параметри задаються один раз. При цьому можливо видавлювання тільки на відстань, яка сприймається як загальна глибина видавлювання (тобто в кожну сторону відкладається половина). Параметри ухилу вважаються однаковими в обох напрямах.

Створення тонкостінних елементів

Управління побудовою тонкостінних елементів всіх типів (видавлювання, обертання, по перетинах і кінематичного) проводиться на вкладці Тонкая стенка Панелі властивостей.

Вкажіть спосіб завдання товщини стінки за допомогою списку Тип построения тонкой стенки. Вибір варіанту Нет означає відмову від створення тонкої стінки.

Якщо поверхня тіла була вибрана як середня площина стінки, то введене значення товщини вважається загальним (у кожному напрямі відкладається його половина).

Команда Операция вращения

Дозволяє створити основу деталі, що є тілом обертання. Команда доступна, якщо виділений один ескіз.

Вимоги до ескіза елементу обертання:

- Вісь обертання повинна бути зображена в ескізі відрізком із стилем лінії "Осьова".

- Вісь обертання повинна бути одна.

- У ескізі може бути один або декілька контурів.

- Якщо контур один, то він може бути розімкненим або замкнутим.

- Якщо контурів декілька, всі вони повинні бути замкнуті.

- Якщо контурів декілька, один з них повинен бути зовнішнім, а інші — вкладеними в нього.

- Допускається один рівень вкладеності контурів.

- Жоден з контурів не повинен перетинати вісь обертання (відрізок із стилем лінії "Осьова" або його продовження).

Група перемикачів Способ на вкладці Параметри дозволяє вибрати спосіб побудови тіла, якщо контур, що обертається, не замкнутий.

Вкажіть напрям обертання контура, вибравши потрібний рядок в списку Направление.

Задайте кут, на який проводитиметься обертання.

Для обертання в двох напрямах кут потрібно ввести двічі - для прямого і зворотного напряму.

Якщо був вибраний варіант Средняя плоскость, то кут задається один раз. При цьому він сприймається системою як загальний кут (тобто в кожну сторону відкладається його половина).

Команда Кинематическая операция

Дозволяє створити основу деталі, що представляє результат переміщення ескіза-перетину уздовж вибраної траєкторії.

Вимоги до ескізів кінематичного елементу

При виконанні кінематичній операції або побудові кінематичної поверхні використовуються як мінімум два ескізи; у одному з них зображено перетин кінематичного елементу (кінематичної поверхні), в інших - траєкторія руху перетину.

Ескіз-перетин:

- У ескізі-перетині може бути тільки один контур.

Ескіз-траєкторія:

1. Якщо траєкторія складається з одного ескіза, повинні виконуватися наступні умови.

- У ескізі-траєкторії може бути тільки один контур.

- Контур може бути розімкненим або замкнутим.

- Якщо контур розімкнений, його початок повинен лежати в площині ескіза-перетину.

- Якщо контур замкнутий, він повинен перетинати площину ескіза-перетину.

2. Якщо траєкторія складається з декількох ескізів, повинні виконуватися наступні умови.

- У кожному ескізі-траєкторії може бути тільки один контур.

- Контур повинен бути розімкненим.

- Контури в ескізах повинні з'єднуватися один з одним послідовно (початкова точка одного співпадає з кінцевою точкою іншого).

- Якщо ескізи утворюють замкнуту траєкторію, то вона повинна перетинати площину ескіза-перетину.

- Якщо ескізи утворюють незамкнуту траєкторію, то її початок повинен лежати в площині ескіза-перетину.

Вкажіть об'єкти для виконання операції. Група перемикачів Рух перетину дозволяє вибрати тип переміщення перетину уздовж траєкторії.

Команда Операція по сечениям

Дозволяє створити підставу деталі, вказавши декілька його перетинів, зображених в різних ескізах. Якщо необхідно, можна вказати напрямну побудови елементу по перетинах.

Команда доступна, якщо в деталі існує хоч би два ескізи.

Вкажіть об'єкти для виконання операції

Списки Начальное сечение і Конечное сечение служать для управління способом побудови тіла біля граничних перетинів.

Група перемикачів Траектория дозволяє вибрати спосіб визначення порядку з'єднання перетинів.

За допомогою групи перемикачів Режим можна вказати, чи потрібна побудова замкнутого тіла по перетинах.

Побудова тонкостінного тіла по перетинах можливо, тільки якщо всі ескізи-перетини містять контури. Використовувати ескізи, що містять точки не можна.

Якщо топологія (зовнішній вид) перетинів сильно розрізняється (наприклад, в одному з них - трикутник, а в другом - п'ятикутник), результат побудови може не відповідати очікуваному, наприклад, може відбутися "скручування" елементу, поява додаткових ребер і ін.

Для виправлення цієї помилки відредагуйте перетини таким чином:

- у всіх перетинах повинна опинитися однакова кількість сегментів (геометричних примітивів) й дорівнювати максимальній кількості;

- точки розбиття повинні лежати на передбачуваних ребрах елементу по перетинах.

Команда Деталь-заготовка...

Дозволяє створити основу деталі, використовуючи як зразок ("заготовки") існуючу деталь. Команда доступна, якщо в поточній моделі ще немає основи деталі.

На екрані з'являється діалог вибору файлів, в якому потрібно вказати потрібну деталь.

Ви можете вставити в поточний файл деталь-заготівку, зберігши або не зберігши її зв'язок з файлом-джерелом.

Команда Приклеить выдавливанием

Дозволяє додати до деталі формоутворювальний елемент, що є тілом видавлювання. Команда доступна, якщо виділений один ескіз.

За допомогою списку Направление на вкладці Параметри задайте напрям, в якому потрібно видавлювати ескіз.

Виберіть спосіб визначення глибини видавлювання із списку Способ.

Введіть величину, що характеризує глибину видавлювання, в полі Расстояние на вкладці Параметри.

Щоб нахилити бічні грані елементу видавлювання, виберіть напрям ухилу за допомогою перемикача Уклон і введіть значення кута.

Якщо було вибране видавлювання в двох напрямах, то спосіб визначення глибини видавлювання і числові параметри (відстань видавлювання, кут і напрям ухилу) потрібно задати двічі — для прямого і зворотного напряму.

Команда Приклеить вращением

Дозволяє додати до деталі формоутворювальний елемент, що є тілом обертання. Команда доступна, якщо виділений один ескіз.

Група перемикачів Способ на вкладці Параметри дозволяє вибрати спосіб побудови елементу, якщо контур, що обертається, не замкнутий.

Вкажіть напрям обертання контура, вибравши потрібний рядок в списку Направление.

Задайте кут, на який проводитиметься обертання.

Для обертання в двох напрямах кут потрібно ввести двічі - для прямого і зворотного напряму.

Якщо був вибраний варіант Средняя плоскость, то кут задається один раз. При цьому він сприймається системою як загальний кут (тобто в кожну сторону відкладається його половина).

Команда Приклеить кинематически

Дозволяє додати до деталі формоутворювальний елемент, що є результатом переміщення ескіза-перетину уздовж траєкторії. Команда доступна, якщо в деталі існує хоч би один не задіяний в інших операціях ескіз.

Група перемикачів Движение сечения дозволяє вибрати тип переміщення перетину уздовж траєкторії.

Команда Приклеить по сечениям

Дозволяє додати до деталі формоутворювальний елемент, вказавши декілька його перетинів, зображених в різних ескізах. Якщо необхідно, можна вказати напрямну.

Команда доступна, якщо в деталі існує хоч би два ескізи, не задіяні в інших операціях.

Списки Начальное сечение і Конечное сечение служать для управління способом побудови тіла у граничних перетинів.

Група перемикачів Траектория дозволяє вибрати спосіб визначення порядку з'єднання перетинів.

Команди Вырезать выдавливанием, Вырезать вращением, Вырезать кинематически й Вырезать по сечениям подібні за принципами застосування з однотипними командами Приклеить..., але не додають, а вирізують з моделі формоутворювальний елемент.

Виберіть спосіб визначення глибини видавлювання із списку Способ.

Значення, введене в поле Расстояние, сприймається системою по-різному залежно від вибраного способу визначення глибини видавлювання:

- Якщо був вибраний варіант На расстояние, введіть в це поле глибину видавлювання.

- Якщо був вибраний варіант До вершины, введіть в це поле відстань між вказаною вершиною і "торцем" елементу. Якщо потрібно видавити об'єкт точно до вершини, введіть нульову відстань. Якщо відстань до вершини не нульова, його може бути відкладено як у напрямі видавлювання (в цьому випадку елемент буде видавлений "за" вершину на вказану відстань), так і проти напряму видавлювання (в цьому випадку елемент не досягне вершини на вказану відстань). Щоб змінити напрям відліку відстані до вершини, скористайтеся перемикачем Тип.

- Якщо був вибраний варіант До поверхности, введіть в це поле відстань між вказаною поверхнею і "торцем" елементу. Якщо потрібно видавити елемент точно до поверхні, введіть нульову відстань.

- Якщо відстань до поверхні не нульова, його може бути відкладено як у напрямі видавлювання (в цьому випадку елемент буде видавлений "за" поверхню на вказану відстань), так і проти напряму видавлювання (в цьому випадку елемент не досягне поверхні на вказану відстань). Щоб змінити напрям відліку відстані до поверхні, скористайтеся перемикачем Тип.

- Якщо був вибраний варіант До ближайшей поверхности, то поле для введення глибини недоступно: елемент видавлюється точно до найближчої поверхні, виявленої в заданому напрямі.

Результат операції вирізування

При вирізуванні можна видалити матеріал моделі, що знаходиться усередині поверхні елементу або зовні цієї поверхні, тобто відняти елемент з моделі або одержати перетин елементу і моделі.

Вибір результату операції вирізування проводиться на вкладці Вырезание Панелі властивостей — активізуйте перемикач, відповідний потрібному результату: Вычитание элемента або Пересечение элементов.

Команда Фаска

Дозволяє створити фаску на вказаних ребрах деталі. Команда не виконується для ребер, утворених гладко зв'язаними гранями.

За допомогою перемикача Способ построения на вкладці Параметри виберіть спосіб побудови фаски — по стороні і куту або по двох сторонах.

Вкажіть ребра, на яких потрібно побудувати фаску. Якщо потрібно побудувати фаски на всіх ребрах якої-небудь грані, просто вкажіть грань.

Після вказівки першого ребра у вікні деталі виникає фантом — стрілка, направлена уздовж однієї з граней. Вона показує напрям першої сторони фаски.

Опція Продолжать по касательным ребрам дозволяє спростити вказівку ребер для виконання команди. Якщо декілька ребер, на яких будується фаска, гладко з'єднуються (мають загальну дотичну в точці з'єднання), вкажіть одне з них і включіть опцію. В цьому випадку система автоматично визначить інші ребра, на яких потрібно продовжити фаску.

Команда Скругление подібна команді фаска, округляє вказані ребра деталі. Не виконується для ребер, утворених гладко зв'язаними гранями.

Введіть радіус скруглення у відповідне поле на вкладці Параметри.

Тип скруглення можна вибрати за допомогою однойменної групи перемикачів. За умовчанням активний перемикач Постоянный радиус. Якщо необхідно побудувати скруглення із змінним радіусом, активізуйте перемикач Переменный радиус.

Команда Отверстие дозволяє створити круглий отвір з складним профілем.

Перед викликом команди потрібно виділити плоский об'єкт (плоску грань деталі, допоміжну або конструктивну площину), на якому повинен розташовуватися отвір.

Вибір форми отвору і завдання його розмірів проводиться з панелі (типу діалогового вікна) Выбор отверстия Бібліотеки отворів.

Панель вибору розділена на декілька областей. У першій з них міститься структура бібліотеки отворів ("дерево" розділів), в другій - перелік елементів вибраного розділу.

Область коментарю до вибраного типа отвору містить якісний опис його форми.

У області перегляду показується ескіз профілю отвору і розміри, що управляють параметрами профілю. Таблиця параметрів займає нижню частину вікна.

Вибравши отвір, введіть значення його параметрів у відповідну колонку таблиці.

Увага: Не всі значення розмірів можна міняти в довільному порядку. Наприклад, не можна зробити діаметр різьблення більше номінального діаметру отвору.

Група перемикачів Способ построения дозволяє вибрати спосіб визначення глибини отвору (на глибину, через все, до вершини).

Фантом отвору із заданими параметрами відображається у вікні моделі. Точка прив'язки отвору за умовчанням розташовується на початку локальної системи координат плоского об'єкту, на якому створюється цей отвір. Щоб перемістити отвір в потрібне місце плоского об'єкту, приберіть «хрестик» з точки прив'язки і вкажіть нові координати отвору.

Щоб вибрати напрям побудови отвору, активізуйте відповідний перемикач в групі Направление.

Команда Ребро жесткости

Дозволяє створювати ребра жорсткості деталі.

Команда доступна, якщо виділений один ескіз.

Вимоги до ескіза ребра жорсткості:

- У ескізі повинен бути один контур.

- Контур в ескізі повинен бути розімкненим.

- Дотичні до контура в його кінцевих точках повинні перетинати тіло деталі.

Контур в ескізі ребра жорсткості може не доходити до тіла деталі. В цьому випадку система продовжить побудову до перетину з найближчою гранню. Криволінійні контури продовжуються по дотичних в крайніх точках.

Перемикач Плоскость на вкладці Параметри управляє орієнтацією ребра щодо площини ескіза.

Напрям побудови ребра жорсткості показаний фантомною стрілкою у вікні деталі. Якщо потрібно змінити автоматично вибраний напрям, активізуйте іншу опцію в групі Направление.

Якщо потрібно, щоб бічні грані ребра мали ухил, введіть в поле Угол уклона значення кута. Напрям ухилу граней ребра жорсткості — назовні, змінити його не можна.

Команда Уклон

Дозволяє додати ухил плоским граням, перпендикулярним основі, або циліндричним граням, твірні ескізи яких перпендикулярні основі. Застосування команди Ухил найефективніше на завершальних етапах проектування литих деталей, коли окремим граням потрібно додати невеликий ухил для полегшення виїмки відливань з форм.

Вкажіть об'єкти для виконання команди і введіть кут ухилу у відповідне поле на вкладці Параметри.

Перемикач Направление дозволяє вибрати напрям ухилу — всередину або назовні.

Якщо грань, вказана для виконання операції, гладко з'єднується з іншими гранями, то їм автоматично додається ухил з тими ж параметрами, що були задані для вибраної грані.

Не нахиляйте кожну грань окремо. Якщо можливо, указуйте при виконанні команди як можна більша кількість граней, які потрібно нахилити під однаковим кутом до однієї і тієї ж основи.

Якщо застосувати команду Уклон до грані, вже нахиленої до основи під яким-небудь кутом, то цей кут враховуватися не буде (тобто результат буде таким, неначебто команда була застосована до грані, перпендикулярній основі).

Команда Сечение поверхностью

Ця команда дозволяє видалити частину моделі, що знаходиться по одну сторону поверхні, що перетинає модель — допоміжної або проекційної площини або імпортованої поверхні.

Команда Сечение по эскизу

Дозволяє видалити частину моделі, що знаходиться по одну сторону циліндричної поверхні, що перетинає модель, утвореної переміщенням вказаного ескіза в напрямі, перпендикулярному його площині.

Перед викликом команди виділіть ескіз, в якому зображений профіль циліндричної поверхні.

Команда Оболочка

Дозволяє перетворити деталь в тонкостінну оболонку.

При створенні оболонки все тіло деталі виключається з розрахунків, а до її граней додається шар матеріалу, який і створює оболонку. Якщо матеріал додавати до всіх граней деталі, то вийде порожниста (порожниста) деталь, а в КОМПАС-3D побудова такої деталі не допускається. Для створення оболонки потрібно виключити одну або декілька граней, до яких не повинен додаватися матеріал. Ці грані перетворяться на отвори (або отвір) в оболонці.

Вкажіть напрям додавання матеріалу - назовні або всередину щодо поверхні деталі.

Введіть товщину оболонки в поле Толщина стенки.

Команда Массив по сетке

Дозволяє створити масив, елементи якого розташовуються у вузлах паралелограмної сітки.

Задайте напрям осей сітки

Вкажіть елементи для копіювання, якщо вони не були виділені перед викликом команди.

Введіть кількість екземплярів уздовж кожної з осей в поля N1 і N2. Потім введіть значення кроку уздовж першої і другої осі в поля Шаг 1 і Шаг 2.

Група Режим управляє інтерпретацією значення кроку.

Якщо потрібно створити екземпляри масиву у всіх вузлах сітки, активізуйте перемикач Оставлять копии внутри сетки в групі Копии внутри. Активізація перемикача Удалять копии внутри сетки означає, що екземпляри масиву будуть створені тільки по периметру сітки.

Команда Массив по концентрической сетке

Дозволяє створити масив, елементи якого розташовуються у вузлах концентричної сітки.

Концентрична сітка характеризується розташуванням її площини і центру, радіусами кіл і кутом між перетинаючими їх радіальними променями.

Щоб задати розташування площини сітки і її центру, вкажіть Ось массива — будь-який прямолінійний об'єкт в Дереві побудови або у вікні деталі. Площина сітки буде перпендикулярна осі масиву, а центр сітки лежатиме на цій осі.

Вкажіть елементи для копіювання, якщо вони не були виділені перед викликом команди. Введіть кількості екземплярів в радіальному і кільцевому напрямах в поля N1 і N2.

Введіть значення кроку в радіальному напрямі в полі Шаг 1. Група Режим 1 управляє інтерпретацією значення кроку в радіальному напрямі.

Введіть значення кутового кроку в кільцевому напрямі в полі Шаг 2. Група Режим 2 управляє інтерпретацією значення кутового кроку між осями сітки.

Перемикач Направление управляє розташуванням масиву щодо початкової осі.

Група Ориентация управляє орієнтацією екземплярів масиву щодо проекційних площин.

Команда Массив вдоль кривой

Дозволяє створити масив, елементи якого розташовуються уздовж вказаної кривої.

Вкажіть траєкторію створення масиву, вибравши потрібний об'єкт в Дереві побудови або у вікні деталі. Якщо траєкторія копіювання розімкнена, то її початковою точкою за умовчанням вважається кінець, найближчий до копійованого елементу. Якщо траєкторія копіювання замкнута, її початкова точка знаходиться системою автоматично залежно від розташування траєкторії щодо системи координат і інших параметрів. При необхідності можна задати початкову точку замкнутої траєкторії вручну.

У поле Количество введіть або виберіть із списку кількість екземплярів масиву.

Якщо потрібно розмістити елементи масиву так, щоб перший і останній з них лежали в початковій і кінцевій точках траєкторії, активізуйте перемикач Вдоль всей направляющей в групі Спосіб.

Щоб розмістити елементи уздовж траєкторії з певним кроком, активізуйте перемикач По шагу і введіть в поле Шаг потрібне значення.

Розташування елементів масиву уздовж траєкторії залежить від способу завдання базової точки.

Команда Зеркальный массив

Дозволяє одержати копію вибраних елементів, симетричну їм щодо вказаної площини або плоскої грані.

Виберіть об'єкти і вкажіть площину симетрії в Дереві побудови або у вікні деталі.

Якщо був вказаний приклеєний елемент, масив також приклеюється до деталі, якщо вирізаний елемент — масив вирізується.

Команда Зеркально отразить все

Дозволяє додати до деталі її дзеркальну копію, тобто одержати деталь, що володіє площиною симетрії.

Вкажіть у вікні деталі плоску грань, яка повинна стати площиною симетрії при копіюванні деталі. Ви можете указувати тільки грань, площина якої не перетинає деталь. Дзеркальна копія приклеюється до початкової деталі, утворюючи деталь, що має площину симетрії.

Команда Вычесть компоненты

Ця команда дозволяє утворити в редагованій деталі порожнину, що має форму іншої деталі. Команда доступна в режимі редагування деталі в контексті зборки.

Зауваження. У операції віднімання можуть брати участь тільки деталі, відняти з деталі підзборку неможливо.

Якщо необхідно, щоб розміри створюваної порожнини відрізнялися від розмірів деталі, що віднімається, задайте в полі Масштаб коефіцієнт масштабування у відсотках.

Команда Объединить компоненты

Дозволяє створити нову деталь, що є об'єднанням двох або більш деталей, що входять в зборку.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 470 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.04 с)...