Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок здійснення банками операцій з акціями



Акція – це цінний папір без установленого строку обігу, що засвідчує дольову мучасть у статутному фонді акціонерного товариства, підтверджує членство в акціонерному товаристві та право на участь в управлінні ним, дає його власникові право на отримання частини прибутку у вигляді дивідендів, а також на участь у розподілі майна при ліквідації акціонерного товариства.

Акції можуть бути іменними і на пред’явника, привілейованими та простими. Відповідно до ч.2ст.33 Закону «Про банки і банківську діяльність» банкам забороняється випуск акцій на пред’явника.

Банки здійснюють емісію власних акцій та оголошують підписку на паї відповідно до законодавства України про господарські товариства та цінні папери з урахуванням особливостей, встановлених Законом «Про банки і банківську діяльність». Важливим положенням цього закону є те, що наявність збитків у банку не є перешкодою для оголошення підписки на акції або паї банку та збільшення статутного капіталу банку.

Водночас законодавство містить ояд обмежень банків, пов’язаних з акціями. Зокрема, банки мають право придбавати власні акції або паї з наступним письмовим повідомленням НБУ про укладені угоди, яке має бути надіслане протягом п’яти робочих днів з дати укладання угод. Банкам не дозволяється придбавати власні акції, якщо це може призвести до падіння регулятивного капіталу нижче мінімального рівня.

Якщо банк бажає придбати загальну кількість власних акцій або паїв у розмірі 10% загальної емісії і більше, він зобов’язаний письмово повідомити НБУ за 15 календарних днів до укладання угоди. При цьому за центральним банком залишається право заборонити банку купівлю власних акцій або паїв, якщо це може призвести до погіршення фінансового стану банку.

Банк – емітент продає свої акції на первинному ринку безпосередньо або через андерайтерів. Банку дозволяється виступати посередником під час купівлі-продажу власних акцій або паїв.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 414 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...