Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ліміт касової готівки на підприємствах, установах, організаціях



Виходячи з потреби прискорення обігу готівкових коштів і своєчасного їх надходження до кас банків для підприємств, що здійснюють операції з готівкою в національній валюті, установ­люються ліміт каси та строки здавання готівкової виручки (готів­ки) відповідно до вимог Положення.

Банкам і підприємцям ліміт каси та строки здавання готівкової виручки (готівки) не встановлюються.

Підприємства можуть тримати в позаробочий час у своїх ка­сах готівкову виручку (готівку) в межах, що не перевищують установлений ліміт каси. Готівкова виручка (готівка), що пере­вищує встановлений ліміт каси, обов'язково здається до банків для її зарахування на банківські рахунки. Відокремлені підрозді­ли підприємств — юридичних осіб можуть здавати готівкову ви­ручку (готівку) безпосередньо до кас таких юридичних осіб або до будь-якого банку для її переказу і зарахування на банківські рахунки зазначених юридичних осіб. За відсутності банків готів­кова виручка (готівка) може здаватися до операторів поштового зв'язку для її переказу на банківські рахунки підприємства.

Здавання готівкової виручки (готівки) здійснюється самостій­но або через відповідні служби, яким згідно із законодавством України надано право на перевезення валютних цінностей та ін­касацію коштів.

Здавання готівкової виручки (готівки) може здійснюватися для зарахування на будь-який банківський рахунок підприємства (підприємця) на його вибір.

Готівкова виручка (готівка) підприємств (підприємців), у тому числі готівка, одержана з банку, використовуються ними для забезпечення потреб, що виникають у процесі їх функціонування, а також для проведення розрахунків з бюджетами та державними цільовими фондами за податками і зборами (обов'язковими пла­тежами).

Підприємства не повинні накопичувати готівкову виручку (готівку) у своїх касах понад установлений ліміт каси для здійс­нення потрібних витрат до настання строків цих виплат.

Підприємства мають право зберігати у своїй касі готівку, оде­ржану в банку для виплат, що належать до фонду оплати праці, а також пенсій, стипендій, дивідендів (доходу), понад установле­ний ліміт каси протягом трьох робочих днів, включаючи день одержання готівки в банку. Для проведення цих виплат праців­никам віддалених відокремлених підрозділів підприємств заліз­ничного транспорту та морських портів готівка може зберігатися в їх касах понад установлений ліміт каси протягом п'яти робочих днів, включаючи день одержання готівки в банку. Готівка, що одержана в банку на інші виплати, має видаватися підприємством своїм працівникам у той самий день. Суми готівки, що одержані в банку і не використані за призначенням протягом установлених вище строків, повертаються підприємством до банку не пізніше наступного робочого дня банку або можуть залишатися в його касі (у межах установленого ліміту).

Підприємство має право зберігати в касі готівку для виплат, які належать до фонду оплати праці та здійснюються за рахунок виручки, понад установлений йому ліміт каси протягом трьох ро­бочих днів з дня настання строків цих виплат у сумі, що зазначе­на в переданих до каси платіжних (розрахунково-платіжних) ві­домостях (далі — видаткові відомості).

Строки здавання підприємствами готівкової виручки (готівки) для її зарахування на рахунки в банках визначаються підприємс­твом і встановлюються за погодженням з відповідним банком (у якому відкрито рахунок підприємства, на який зараховуються кошти) відповідно до таких вимог:

а) для підприємств, що розташовані в населених пунктах, де є
банки, — щодня (у день надходження готівкової виручки (готів­ки) до їх кас);

б) для підприємств, у яких час закінчення робочого дня (змі­ни), що встановлений правилами внутрішнього трудового розпо­рядку і графіками змінності відповідно до законодавства Украї­ни, не дає змогу забезпечити здавання готівкової виручки (готівки) в день її надходження, — наступного за днем надхо­дження готівкової виручки (готівки) до каси дня;

в) для підприємств, що розташовані в населених пунктах, де
немає банків, — не рідше ніж один раз на п'ять робочих днів.

Якщо підприємства працюють у вихідні та святкові дні і немають змоги, через відсутність відповідної домовленості з бан­ком на інкасацію, здати одержану ними за ці дні готівкову вируч­ку (готівку), то вона має здаватися підприємствами до банку про­тягом операційного часу наступного робочого дня банку та підприємства.

Установлені згідно із зазначеними вимогами строки здавання готівкової виручки (готівки) підприємствами узгоджуються з ба­нком і визначаються в договорах банківського рахунку між під­приємствами та банками.

Якщо підприємство в окремі дні не має перевищення ліміту каси, то таке підприємство може в ці дні не здавати в установлені строки готівку.

Установлення ліміту каси проводиться підприємствами само­стійно на підставі розрахунку встановлення ліміту залишку го­тівки в касі, що підписується головним (старшим) бухгалтером та керівником підприємства (або уповноваженою ним особою). До розрахунку приймається строк здавання підприємством готівко­вої виручки (готівки) для її зарахування на рахунки в банках, ви­значений відповідним договором банківського рахунку. Для ко­жного підприємства та його відокремленого підрозділу складається окремий розрахунок встановлення ліміту залишку готівки в касі.

Установлений ліміт каси затверджується внутрішніми наказа­ми (розпорядженнями) підприємства. Для відокремлених підроз­ділів ліміт каси встановлюється і доводиться до їх відома відпо­відними внутрішніми наказами (розпорядженнями) підприємства— юридичної особи.

Підприємства, що розпочинають свою діяльність, на перші три місяці їх роботи ліміт каси встановлюють відповідно до про­гнозних розрахунків. Установлений з урахуванням прогнозних розрахунків ліміт каси переглядається за фактичними показника­ми діяльності відповідно до вимог Положення.

Ліміт каси підприємства встановлюють на підставі розрахунку середньоденного надходження готівки до каси або її середньо­денної видачі з каси, за рішенням керівника підприємства або уповноваженої ним особи.

Кожне підприємство визначає ліміт каси з урахуванням режи­му і специфіки його роботи, віддаленості від банку, обсягу касо­вих оборотів (надходжень і видатків) за всіма рахунками, устано­влених строків здавання готівки, тривалості операційного часу банку, наявності домовленості підприємства з банком на інкаса­цію.

Підприємства, що виробляють та перероблюють сільськогос­подарську продукцію, різних організаційно-правових форм (акці­онерні товариства, агрофірми тощо) можуть установлювати (пе­реглядати) ліміт каси на період заготівлі та перероблення сільськогосподарської продукції згідно з фактичними показника­ми їх касових оборотів (надходжень або видачі готівки) за будь-які три місяці сезону виробництва (перероблення) сільськогоспо­дарської продукції попереднього року.

Релігійним організаціям (релігійні громади, управління і центри, монастирі, релігійні братства, місіонерські товариства (місії), духовні навчальні заклади), які не здійснюють виробничої або іншого виду підприємницької діяльності, ліміт каси та строки здавання готівки не встановлюються.

Державне казначейство України самостійно визначає порядок установлення ліміту каси в його касі та касах бюджетних установ і організацій, що ним обслуговуються.

Якщо підприємством ліміт каси не встановлено (незалежно від причин такого невстановлення), то ліміт такої каси вважаєть­ся нульовим. У цьому разі вся готівка, що перебуває в його касі на кінець робочого дня і не здана підприємством відповідно до вимог Положення, вважається понадлімітною.

Якщо ліміт каси встановлено з перевищенням граничних роз­мірів, визначених Положенням, то він уважається встано­вленим на рівні зазначених граничних розмірів. У цьому разі су­ма зазначених перевищень уважається понадлімітною.

Готівкові кошти не вважаються понадлімітними в день їх над­ходження, якщо вони були здані в сумі, що перевищує встанов­лений ліміт каси, до обслуговуючих банків не пізніше наступного робочого дня банку або були використані підприємством (без по­переднього здавання їх до банку і одночасного отримання з каси банку на зазначені потреби) наступного дня на господарські по­треби.

Не вважаються понадлімітними в день їх надходження і ті го­тівкові кошти, що надійшли до кас підприємств у вихідні та свят­кові дніта були здані в сумі, що перевищує встановлений ліміт каси, до обслуговуючих банків наступного робочого дня банку та підприємства або були використані підприємством (без попере­днього здавання їх до банку і одночасного отримання з каси бан­ку на зазначені потреби) наступного робочого дня на господарсь­кі потреби.

Установлений ліміт каси та строки здавання готівкової вируч­ки (готівки) можуть переглядатися у зв'язку із змінами законодавства України або за наявності відповідних факторів об'єктивного характеру (зміни в надходженнях/видатках готівки, внутрішнього трудового розпорядку/графіків змінності тощо). Документи (нормативно-правові акти, внутрішні документи (роз­рахунки) підприємства, що затверджені (підписані) керівником або уповноваженою ним особою), на підставі яких переглянуто ліміт каси, строки здавання готівкової виручки (готівки), дода­ються до відповідних наказів (розпоряджень), договорів банків­ського рахунку підприємства.

Затверджені банками до набрання чинності Положенням зага­льні ліміти залишку готівки в касі підприємства та строки зда­вання виручки чинні до їх перегляду, який здійснюється з метою забезпечення відповідності цих показників чинним вимогам у порядку, визначеному цим Положенням.

Керівники підприємств несуть відповідальність за /дотримання вимог Положення щодо встановлення ліміту каси та за достовір­ність відповідних показників, що зазначені в розрахунку встано­влення ліміту залишку готівки в касі.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 466 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...