Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні причини виникнення альтернативних шкіл



У сучасному світовому педагогічному просторі існує широка різноманітність альтернативних навчальних закладів у мережі як початкової, так і середньої та вищої освіти. Сьогодні можна стверджувати, що експериментальні школи перетворились у частину традиційного досвіду педагогічної світової спільноти, є повноправними членами «всесвітнього педагогічного товариства». Завдяки діяльності, яку проводять представники цих закладів, педагогічна дійсність різних країн набуває багатоваріативності, стає більш різноманітною, батьки й учителі отримують можливості для педагогічного пошуку, а кожна дитина – реалізувати своє право на вибір.

Останнім часом питання організації та роботи альтернативних шкіл активно розглядаються в науково-педагогічній літературі України (В.Ф.Паламарчук, О.В.Попова, А.А.Сбруєва та ін.). Поряд з терміном «альтернативна школа» науковці вживають і такі поняття, як «реформаторська», «інноваційна», «експериментальна», «нетрадиційна» школи. Беручи до уваги стан сучасної теоретичної розробки цих понять, у нашій лекції ми будемо вживати їх як синоніми.

Перш ніж розглянути основні напрями в розвитку сучасної експериментальної школи, з’ясуємо причини виникнення цього педагогічного феномена і його історію.

Серед провідних причин, які зумовили виникнення закладів альтернативного навчання, дослідники виділяють такі:

а) Існування певної категорії дітей, які у всі часи потребують створення особливих умов для їх навчання й індивідуального розвитку. Це діти, які мають труднощі в навчанні, і обдаровані учні, які потребують особливої атмосфери для свого розвитку.

б) Незадоволення певної групи батьків і вчителів рівнем загальноосвітньої підготовки в офіційних школах.

в) Необхідність експериментальної розробки, обґрунтування, перевірки педагогічних інновацій.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 709 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...