Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дезінфекція та стерилізація предметів догляду за хворими



Дезінфекція. Це система заходів, які спрямовані на знищення збудників хвороб і створення умов, що перешкоджають їх розповсюдженню в навколишньому середовищі.

Розрізняють два види дезінфекції: профілактичну та дезінфекцію, що проводиться в епідемічному вогнищі, яка в свою чергу ділиться на поточну і заключну.

Профілактичну і поточну дезінфекцію в епідемічному вогнищі проводять молодші медичні сестри і медичні сестри.

Для проведення заключної дезінфекції в епідемічному вогнищі можуть запрошуватись співробітники центру санітарно-епідеміологічного нагляду і дезінфекційних станцій.

Інвентар для проведення дезінфекційних заходів (відра, швабри, ганчірки та ін.) маркірується і використовується лише в тих приміщеннях, для яких він призначений.

Профілактична дезінфекція проводиться в приміщеннях незалежно від наявності інфекційних захворювань з метою попередження накопичення і розповсюдження збудників хвороб. Для знезаражування повітря використовують ультрафіолетове випромінювання, провітрювання. Предмети обстановки, підлогу та ін. протирають (не рідше 2 рази на день) ганчіркою, змоченою 0,5-1% розчином хлорного вапна або 0,2-1 % розчином хлораміну чи іншими дезінфікуючими розчинами.

Вологе прибирання меблів проводять щодня. Панелі миють або протирають вологою серветкою 1 раз на 3 дні. Верхні частини стін, стелі, плафони очищають від пилу 1 раз на тиждень, з такою ж частотою протирають віконні рами і двері. Дуже важливе щоденне вологе прибирання радіаторів і труб центрального опалювання, оскільки існуючий пил може прогоріти, при цьому утворюється оксид вуглецю, що є неприпустимим. М`які речі (килими, портьєри, покривала, ковдри) вибивають і витрушують на відкритому повітрі або чистять пилососом.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 4111 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...