Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ТЕМА: Вивчення адекватності та збалансованості харчування. Методика оцінки харчового статусу та вітамінної забезпеченості організму людини



МЕТА ЗАНЯТТЯ: Засвоїти гігієнічні принципи раціонального харчування, ознайомитись з методами контролю за енерговитратами різних груп населення та оволодіти методикою визначення енерговитрат людини за допомогою хронометражно-табличного методу, навчитись розраховувати потреби в основних харчових речовинах, оволодіти методами оцінки фактичного харчування. Навчитися оцінювати показники енергетичної та вітамінної адекватності харчування.

ПИТАННЯ ТЕОРЕТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ:

1. Харчування та здоров´я людини. Види та основні теорії харчування.

2. Поняття про раціональне харчування. Гiгiєнiчнi принципи раціонального харчування.

3. Методи визначення енерговитрат людини. Поняття про коефіцієнт фізичної активності.

4. Класифікація нутрієнтів (харчових речовин) та їх функції в організмі (енергетична, пластична, каталітична, захисна). Фізіолого-гігієнічна характеристика основних харчових речовин (білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів).

5. Фізіологічні норми харчування для різних груп населення. Методика розрахунку потреб людини в харчових речовинах.

6. Методи оцінки адекватності та збалансованості харчування.

7. Поняття про меню-розкладку. Принципи складання меню-розкладки. Правила відбору проб їжі.

8. Поняття про харчовий статус. Види харчового статусу.

9. Показники енергетичної та вітамінної адекватності харчування.

10. Методи додаткової вітамінізації їжі.

ЗАВДАННЯ:

1. Провести хронометраж робочого дня студента (виконується напередодні практичного заняття) та визначити власні енерговитрати студента за добу, розрахувати відповідно до енерговитрат добову потребу в основних харчових речовинах.

2. Скласти меню-розкладку добового раціону одного дня харчування студента, визначити вміст у добовому раціоні основних харчових речовин та його енергетичну цінність. Провести аналіз адекватності та збалансованості харчування студента, обґрунтувати гігієнічний висновок та рекомендації щодо корекції встановлених недоліків.

3. Оцінити харчовий статус студента на підставі вивчення показників енергетичної та вітамінної адекватності харчування.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 3514 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...