Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимірювання товщини шкірно-жирової складки



Під час оцінки енергетичної адекватності харчування недостатньо орієнтуватися лише на масу тіла передусім тому, що вона може бути збільшена за рахунок добре розвинутої м'язової тканини. У зв’язку з цим як характеристику енергетичного статусу необхідно визначати і товщину шкірно–жирової складки.

Товщина шкірно-жирової складки вимірюється за допомогою спеціального приладу – каліпера або штангенциркуля. Вимірювання товщини шкірно-жирової складки проводять в трьох точках: по середній пахвовій лінії зліва на рівні соска, на рівні пупка зліва на середині відстані між пупком і проекцією зовнішнього краю прямого м'яза живота, а також під кутом лівої лопатки. Розраховують середню товщину шкірно–жирової складки на підставі вимірювань у трьох точках. В залежності від ступеня жировідкладення доросле населення поділяється на 5 груп (табл. 8).

Оцінка товщини шкірно-жирової складки (у мм) дорослого населення (у сигмальних відхиленнях) проводиться за наступною схемою:

1 група: середня товщина шкірно–жирової складки – відхилення від середніх показників не виходить за межі коливань + 1s.

II група: товщина шкірно-жирової складки вище середньої – показники перевищують середню величину та коливаються в межах від 1 до 2s.

III група: товщина шкірно-жирової складки велика (ознаки ожиріння) – показники перевищують середню величину більш, ніж на 2s.

IV група: товщина шкірно-жирової складки нижче середньої – показники не досягають середньої величини та коливаються у межах від -1 до -2s.

V група: мала товщина шкірно–жирової складки(ознаки виснаження), показники менше -2s від середньої величини.

Проте більш доступним є вимірювання товщини шкірно-жирової складки в області трьохголового м'яза плеча. Місце вимірювання знаходиться на задній поверхні плеча на середині відстані між латеральним кінцем ості лопатки (акроміон) і ліктьовим відростком кістки ліктя. Рука повинна вільно «звисати» вздовж тулуба. Шкірно-жирову складку притискають у повздовжньому напрямку між великим та вказівним пальцем на 1см вище місця прикладання ніжок каліпера. При середній вираженості товщина шкірно-жирової складки у чоловіків не перевищує 15 мм, а у жінок – 25 мм.

Таблиця 8

Оцінка товщини підшкірно-жирової складки (мм) дорослого населення





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 4456 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...