Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Підтримання в силі патенту



За підтримання дії патенту промислового зразка сплачують річний збір, за кожен рік дії патенту від дати подачі заявки.

Вперше збір за поточний рік дії патента сплачується протягом 4 місяців від дати публікації відомостей про видачу патента. За цей період у Відомство повинен поступити документ про першу сплату збору. За кожен наступний рік - протягом останніх 4х місяців року.

Річний збір може бути сплачений, а документ про сплату відправлений у Відомство на протязі 6 місяців після завершення встановленого срока. При цьому розмір збору збільшують на 50%. Якщо документ про сплату річного збору не поступив у Відомство протягом відмічених 6 місяців, то дію патента припиняють.

18.Права та обов’язки, що випливають з патенту на промисловий зразок.

Права, що випливають з патенту:
1. Права, що випливають з патенту, діють від дати публікації відомостей про його видачу за умови сплати річного збору за підтримання чинності патенту.
2. Патент надає його власнику виключне право використовувати промисловий зразок за своїм розсудом, якщо таке використання не порушує прав інших власників патентів.
Використанням промислового зразка визнається виготовлення виробу із застосуванням запатентованого промислового зразка, застосування такого виробу, пропонування для продажу, в тому числі через Інтернет, продаж, імпорт (ввезення) та інше введення його в цивільний оборот або зберігання такого виробу в зазначених цілях.
3. Патент надає його власнику право забороняти іншим особам використовувати промисловий зразок без його дозволу, за винятком випадків, коли таке використання не визнається згідно з цим Законом порушенням прав власника патенту.
4. Власник патенту може передавати на підставі договору право власності на промисловий зразок будь-якій особі, яка стає правонаступником власника патенту.
5. Власник патенту має право дати будь-якій особі дозвіл (видати ліцензію) на використання промислового зразка на підставі ліцензійного договору.
6. Договір про передачу права власності на промисловий зразок і ліцензійний договір вважаються дійсними, якщо вони укладені у письмовій формі і підписані сторонами.
7. Власник патенту має право подати до Установи для офіційної публікації заяву про надання будь-якій особі дозволу на використання запатентованого промислового зразка. Особа, яка виявила бажання скористатися зазначеним дозволом, зобов'язана укласти з власником патенту договір про платежі.
8. Права, що випливають з патенту, не зачіпають будь-які інші особисті майнові чи немайнові права автора промислового зразка, що регулюються іншим законодавством України.

Обов'язки, що випливають з патенту:
1. Власник патенту повинен добросовісно користуватися виключним правом, що випливає з патенту.
Якщо промисловий зразок не використовується або недостатньо використовується в Україні протягом трьох років починаючи від дати публікації відомостей про видачу патенту або від дати, коли використання промислового зразка було припинено, то будь-яка особа, яка має бажання і виявляє готовність використовувати промисловий зразок, у разі відмови власника патенту від укладання ліцензійного договору може звернутися до суду із заявою про надання їй дозволу на використання промислового зразка.
Якщо власник патенту не доведе, що факт невикористання чи недостатнього використання промислового зразка зумовлений поважними причинами, суд виносить рішення про надання дозволу заінтересованій особі на використання промислового зразка з визначенням обсягу його використання, строку дії дозволу, розміру та порядку виплати винагороди власнику патенту.


2. Власник патенту зобов'язаний дати дозвіл (видати ліцензію) на використання промислового зразка власнику пізніше виданого патенту, якщо промисловий зразок останнього призначений для досягнення іншої мети або має значні техніко-економічні переваги і не може використовуватись без порушення прав першого власника.

При цьому надання такого дозволу може бути обумовлено відповідним дозволом власника пізніше виданого патенту, який зобов'язаний дати дозвіл, якщо його промисловий зразок удосконалює промисловий зразок власника раніше виданого патенту або призначений для досягнення тієї ж мети. Дозвіл дається в обсязі, необхідному для використання промислового зразка власником патенту, який такий дозвіл затребував.
Спори щодо ліцензій розв'язуються у судовому порядку.

19.Знаки для товарів і послуг та умови надання їм правової охорони Види товарних знаків. Функції товарного знака.

Знак для товарів і послуг (торговельна марка) - це позначення, по якому товари та послуги одних осіб відрізняються від однорідних товарів та послуг інших осіб.

Умови надання їм правової охорони:
1. Правова охорона надається знаку, який не суперечить публічному порядку, принципам гуманності і моралі та на який не поширюються підстави для відмови в наданні правової охорони, встановлені Законом "Про охорону прав на знаки для товарів та послуг".

2. Об'єктом знака може бути будь-яке позначення або будь-яка комбінація позначень. Такими позначеннями можуть бути, зокрема, слова, у тому числі власні імена, літери, цифри, зображувальні елементи, кольори та комбінації кольорів, а також будь-яка комбінація таких позначень.

Об'єм правової охорони, яка предоставляється, визначається зображенням знаків і переліком товарів та послуг, занесених у реєстр.

Види товарних знаків:

1. Словесні (слова, назви, поєднаня літер і цифр).

2. Зображувальні (побудовані по принципу художньої композиції).

3. Об'ємні (предмет знака - оригінальна форма зображення або його упаковка).

4. Комбіновані (поєднання словесних і образотвочих елементів).

Також допущені до регістрації й інші види: колірні, обоняльні, смакові, звукові.

В залежності від числа суб'єктів, що мають право на користування тованим знаком, існують індивідуальні та колективні знаки.

За ступенем популярності товарні знаки бувають звичайні та загальновідомі.

Функції товарного знака:

1. відрізняльну (позначення виготовлювача або продавця);

2. рекламну (здатність привертати увагу споживачів до позначених їм товарів або послугами тим самим рекламувати товар або послуги, що надаються);

3. гарантійну (тобто гарантія покупцям відомої їм певної якості товару або послуг);

4. індивідуалізуючу (позначення певного виду товарів з метою розрізнення їх від однорідних товарів або послуг різних підприємств);

5. охоронну (захист прав виробника або продавця);

6. стимулюючу (спонукання підприємства до підвищення якості продукції або послуг);

7. регулятивну (впорядкування випуску і збуту товарів за рахунок формування стійкого попиту на товари або послуги, що маркіруються даним знаком);

8. культурно-освітню (естетичну).

20.Склад матеріалів заявки на знак для товарів і послуг. Порядок одержання свідоцтва України на знак для товарів і послуг та підтримання його в силі.

Заявка на знак для товарів і послуг подається у Відомство в письмовому вигляді українською мовою і повинна містити:
1)заяву про реєстрацію знака;
2)зображення позначення, що заявляється;

3)опис знака;
4)перелік товарів і послуг, для яких заявник просить зареєструвати знак, згрупованих за Міжнародною клаифікацією товарів та послуг;

5) документи, які додаються до заявки:

- документ про сплату збора за подачу заявки;

- копія попередньої заявки, якщо заявник бажає використати право на приорітет;

- документ, який підтверджує показ експонатів з використанням заявленого знака на міжнародній виставці, якщо заявник бажає використати право на приорітет;

- устав колективного знака, якщо заявником є об'єднання осіб, займаючихся виробництвом товарів чи наданням послуг за загальними характерними ознаками.

Порядок одержання свідоцтва України на знак для товарів і послуг:

В Україні отримання права на знак здійснюється шляхом його регістрації і засвідчується свідоцтвом. При регістрації відбувається внесення знаку в реєстр торгових марок, що супроводжується публікацією відомостей в офіційному бюлетені "Промислова власність". Для отримання свідоцтва потрібно подати заявку в Державний департамент інтелектуальної власності, і сплатити відповідний збір. Після цього встановлюється дата і номер регістрації торгової марки, після якої власник має на неї виключне право.

Експертиза заявки на регістрацію торгової марки - це дослідження заявки і позначення на відповідність вимогам, установленим Законом.

Відносно заявки проводиться експертиза по формальним ознакам та експертиза заявленого позначення, тобто кваліфікаційна. Формальна експертиза – перевіряється правильність оформлення матеріалів заявки й їх відповідність вимогам Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг». Кваліфікаційна експертиза перевіряє знак на відповідність абсолютним і відносним критеріям охороноздатності, визначених Законом. Якщо результат задовільний, заявникові направляється рішення про видачу свідоцтва на знак для товарів і послуг.
Після одержання позитивного рішення за заявкою заявник повинен оплатити державне мито за видачу свідоцтва й державний збір за публікацію у встановленому розмірі.
Після сплати відомості про видачу свідоцтва на знак для товарів і послуг публікуються в офіційному бюлетені «Промислова власність» і одночасно заносяться у відповідний Державний реєстр. При цьому заявник промислового зразка одержує свідоцтво й статус власника виключних прав на торговельну марку у місячний срок після держ.регістрації марки.

Підтримання в силі свідоцтва:

Срок дії свідоцтва складає 10 років від дати подачі заявки у Відомство і продовжується ним за клопотанням власника свідоцтва кожного разу на 10 років при умові сплати збору.

21.Права та обов’язки що випливають з свідоцтва на знак для товарів і послуг.

Права що випливають із свідоцтва: 1. Права, що випливають із свідоцтва, діють від дати подання заявки. Строк дії свідоцтва продовжується за умови сплати відповідного збору. 2. Свідоцтво надає його власнику право використовувати знак та інші права, визначені цим Законом. 3. Взаємовідносини при використанні знака, свідоцтво на який належить кільком особам, визначаються угодою між ними. 4. Використанням знака визнається: нанесення його на будь-який товар, для якого знак зареєстровано, упаковку, в якій міститься такий товар; застосування його під час пропонування та надання будь-якої послуги, для якої знак зареєстровано; застосування його в діловій документації чи в рекламі та в мережі Інтернет, у тому числі в доменних іменах. 5. Свідоцтво надає його власнику виключне право забороняти іншим особам використовувати без його згоди, якщо інше не передбачено Законом. 6. Власник свідоцтва може передавати будь-якій особі право власності на знак повністю або відносно частини зазначених у свідоцтві товарів і послуг, на підставі договору. Передача права власності на знак не допускається, якщо вона може стати причиною введення в оману споживача щодо товару і послуги або щодо особи, яка виготовляє товар чи надає послугу. 7. Власник свідоцтва має право дати будь-якій особі дозвіл (видати ліцензію) на використання знака на підставі ліцензійного договору. 8. Договір про передачу права власності на знак і ліцензійний договір вважаються дійсними, якщо вони укладені у письмовій формі і підписані сторонами. 9. Власник свідоцтва має право проставляти поряд із знаком попереджувальне маркування, яке вказує на те, що цей знак зареєстровано в Україні. 10. Власник свідоцтва, який здійснює посередницьку діяльність, має право на основі договору з виробником товарів або особою, що надає послуги, використовувати свій знак поряд із знаком зазначених осіб, а також замість їх знака.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 359 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...