Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Регулювання напруги генераторів сільських електростанцій



Генератори можуть працювати з номінальним навантаженням тільки в тому випадку, якщо їх напруга відхиляється не більше ніж на ±5 % номінального. Оскільки номінальна напруга генератора на 5 % вище номінальної напруги мережі, те його відхилення, наведене до напруги мережі, становить від +10 до 0 %. Зустрічне регулювання звичайне можливо в цих або менших межах.

Припустиму втрату напруги в мережі збільшують шляхом зустрічного регулювання напруги генераторів, яка може відбуватися автоматично (залежно від струму в обмотках статора генератора) або його виконують вручну. В останньому випадку напругу підтримують залежно від навантаження генераторів. Оскільки напругу регулюють лише залежно від тривалих змін навантаження, регулювати вручну неважко.

Зустрічне регулювання напруги генераторів доцільно використовувати на поодиноко працюючих сільських станціях з однорідним з’єднанням споживачів. Якщо максимуми й мініму­ ми цих навантажень не збігаються, то застосовувати зустрічне регулювання складно й доцільність його використання перевіряють порівняльними розрахунками мереж.

Зустрічне регулювання можливе лише в тому випадку, коли генератор має відповідний запас потужності й здатний сприйняти максимальне навантаження при підвищеній напрузі.

При роботі декількох сільських електростанцій у загальній енергетичній системі з однорідним навантаженням у принципі також можна застосовувати зустрічне регулювання напруги. Потрібно тільки забезпечувати одночасність регулювання на всіх електростанціях системи, тому що в іншому випадку будуть більші переструми реактивних потужностей по проводах ліній і зайві втрати енергії. Практично це нездійсненне.

Рис. 13.1. Схема однієї фази трансформатора (а) і автотрансформатора (б) з регулюванням напруги

На потужних електричних станціях, об'єднаних у районні енергетичні системи, зустрічне регулювання напруги генераторів при нормальних режимах не застосовують. Напругу генераторів на них підтримують постійним.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 427 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...