Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Виробництво електричної енергії



Електрична енергія виробляється на електричних станціях, роз­ташованих, як правило, біля джерел певної енергії. За видом енергії, використовуваної первинним двигуном, електростанції поділяють на теплові, гідравлічні, вітрові, геотермальні та геліостанції.

Теплові електростанції можуть працювати на твердому (вугіл­ля, торф), рідкому (мазут, нафта), газовому й атомному паливі. Як пер­винні двигуни тут застосовують парові турбіни, парові машини, двигу­ни внутрішнього згоряння і газові турбіни. На найбільш потужних електростанціях використовують тільки парові турбіни.

Теплові електростанції поділяють на конденсаційні (ТЕС), теп­лоелектроцентралі (ТЕЦ), атомні і з двигунами внутрішнього згоряння.

Гідравлічні електростанції перетворюють механічну енергію водяних потоків в електричну. Електростанції цього типу прості в експлуатації, мають дуже високий ККД (80-90%) і виробляють найде­шевшу електроенергію. Але вартість спорудження таких станцій дуже висока, водоймища займають великі площі, а запаси води не забезпе­чують тривалу роботу турбін.

На вітрових електростанціях енергія повітряних потоків пере­порюється в електричну.

Геліостанції використовують енергію сонця, а геотермальні – теплову енергію підземних вод.

Електростанції зв'язані між собою і споживачами електричними мережами, що поєднують їх у централізовано керовані енергетичні системи (енергосистеми). Навантаження на електростанції розподі­ляють так, щоб одержати найбільш дешеву електроенергію. Наприк­лад, якщо запас води на гідравлічній станції (ГЕС) великий, то її наван­тажують на повну потужність, а теплову (ТЕС) розвантажують, зао­щаджуючи паливо. Чи за рахунок ТЕС задовольняють постійне (базис­не) навантаження на протязі доби, а ГЕС включають у години, коли на­вантаження зростає.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 495 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...