Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Уживання прикметників у наукових текстах



Так уживають Так правильно
Високоосвідчений Вживання у більш вужчому значенні На підставі достовірних даних Сприйнятний Таке припущення — вірогідне Учбовий заклад Учений ступінь Високоосвічений Вживання у вужчому значенні На підставі перевірених даних Сприйнятливий Таке припущення — імовірне Навчальний заклад Науковий ступінь

Слід звертати увагу на значення прикметників. Так, з датний — це такий, що має змогу, силу, певні дані щось зробити: аспірант здатний виконувати експериментальне дослідження; з дібний означає «обдарований, такий, шо має здібності»: здібний аспірант.

Загальноприйнятий — це визнаний усіма, узвичаєний. натомість з агальноприйнятний - такий, якого всі можуть визнати і прийняти.

Важливо не помилитися у виборі лексеми вірний і правильний. Коли йдеться про певну оцінку чого-небудь українською мовою природно сказати правильний, а вірний – там, де йде мова про відданість, тому п р а в и л ь н и й (а) напрям, засіб, відповідь, а в і р н и й (а) друг, дружина.

Слід пам’ятати, що в українській мові немає прикметника приналежний. Нормативним відповідником вважають н а л е ж н и й.

Лексеми п р и р о д н и й, з в о ро т н и й належать до твердої групи, тому мають флексії -ий, натомість д о ро ж н і й – прикметник м’якої групи і пишеться із закінченням -ій.

Однозначні числа, які не мають посилань на одиниці виміру, у науковому тексті записують словами, складні і складені кількісні, дробові числівники - цифрами. Порядкові числівники часто використовують на позначення часу. Утворюючи такі сполуки, слід правильно підбирати прийменники (о (об), пів, на, до, за): о сьомій годині, пів на дванадцяту, тридцять хвилин на третю, за двадцять чотирнадцята, п'ятнадцять до сьомої.

Половину години передають за допомогою двох прийменників – на і до: пів на десяту; пів до десятої. У межах першої півгодини час позначають такими мовними конструкціями: п'ять хвилин на восьму, чверть на п'яту, десять на другу, двадцять на четверту; другої - за п'ятнадцять восьма, за чверть години дев'ята. На питання «О котрій годині засідання вченої ради?» варто відповісти, додавши прийменник о («О пів на одинадцяту») чи об: «Об одинадцятій годині»). Коли йдеться про кількість часу, витрачену на якусь роботу чи дію, послуговуються кількісними числівниками: «Пленарне засідання триватиме з десятої ранку до чотирнадцятої дня» або «Обговорення триватиме півтори години».

Уживання порядкового числівника другий у значенні прикметника інший створює враження віддаленості. Не прийнято використовувати в наукових творах неозначено-кількісні числівники (багато, мало, чимало, кільканадцять, декілька), а також збірні (двійко, троє, обидва, обоє).

Особливості використання деяких числівників подано в табл. 1.3.

Таблиця 1.3





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 575 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...