Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Описати вимоги до комп'ютерів та операційної системи де буде експлуатуватися розроблена комп'ютерна система



-

- 1-конус; 2-торцевий аркуш; 3-аркуш отвору; 4-верхня частина вихлопного патрубка; 5, 9- картерів; 6-вертикальний фланець; 7-обичайка; 8-поперечний аркуш; 10,12,13-направляючі листи; 11-козирок; 14-отвір; 15-нижня частина вихлопного патрубка.

-

- Рисунок 2.1 – Приклад ескізу зовнішнього корпусу турбіни

2.3.6.5 Побудова логічної моделі комп'ютерної системи проектування

На етапі побудови логічної моделі комп'ютерної системи наводиться схема основних функціональних модулів, баз даних та взаємозв'язків між ними у вигляді блок-схем (див. рис.2.2,2.3) або UML діаграм. Наводиться опис призначення кожного модулю зі зазначенням його вхідної та вихідної інформації; структура інформації у базах даних; опис вхідних параметрів; опис вихідної інформації. При цьому доцільно використовувати діаграму варіантів використання або UML діаграму прецедентів (див.рис.2.4).

Для всіх модулів треба вказати тип модулю – існуючий або що розробляється у дипломній роботі, для останніх потрібно указати алгоритмічну мову, яка буде використовуватися при розробці.

Якщо ДР виконується за четвертим напрямом то даний розділ відсутній.

Рисунок 2.2 – Приклад блок схеми логічної моделі комп’ютерної системи автоматизованого розрахунку типового ряду корпусів турбін

Рисунок 2.3 – Блок-схема бази даних моделі корпуса турбіни

Рисунок 2.4 – Приклад діаграма прецедентів комп’ютерної системи

2.3.6.6 Побудова параметричної моделі об'єкту проектування ( або розробка моделі експериментальної установки)

Для першого, другого та четвертого напрямків у даному розділі повинні бути описані параметри об'єкту проектування: назва, ідентифікатор, тип даних, обмеження, змінні або постійні. Наведена структурна схема взаємозв'язку параметрів у вигляді UML-діаграми класів (див. рис. 2.5).

Якщо, для комп'ютерної системи проектування або інформаційної системи розробляється база даних, у даному розділі необхідно побудувати модель даних шляхом методу нормалізації форм і навести схему даних у вигляді відношень, з показам зв'язків ключових атрибутів.

Для Інтернет - орієнтованих програмних засобів необхідно навести схему клієнт-серверної взаємодії (див. рис. 2.6), окремо в цій схемі виділити ролі клієнта, сервера та інших учасників мережевої взаємодії. Навести інформацію щодо мережевих протоколів обміну.

Рисунок 2.5 - Приклад структурної схеми параметричної моделі болта гідротурбіни

Рисунок 2.6 Приклад схема клієнт - серверної взаємодії

Для експериментального напрямку (назва розділу - розробка моделі експериментальної установки) повинна бути наведена схема експериментальної установки (див. рис.2.7), описані всі технічні параметри приладів, що входять до випробувального стенду, і режими їх роботи. Мають бути описані схема вимірювань (див. рис.2.8), механічна частина установки та схема навантаження, якщо вона є. Описані параметри вимірювань, їх розмірність та точність. Також необхідно навести програму експерименту.

Рисунок 2.7 - Приклад схеми експериментальної установки для вібраційних випробувань валів

1 - перемикач сенсорів; 2 - сигнальний фідер; 3 - обертаючий контактний пристрій;

4 - підсилювач тензосигналу; 5 - балансувальний пристрій.

Рисунок 2.8 – Приклад схеми вимірювань для вібраційних випробуваннях на гідротурбіні

2.3.6.7 Опис функціональних можливостей існуючої комп’ютерної системи проектування

Даний розділу 4 цій розділ обов'язковий і присвячується опису функціональних можливостей існуючої комп’ютерної системи проектування та обґрунтуванню вибору програмної системи. В назві розділу потрібно вказати конкретну комп’ютерну система. При опису треба указати версію системи, основні можливості системи в цілому та детально описати ті можливості які будуть використовується в рамках ДР.

2.3.6.8 Розробка методики та алгоритмів проектування та розрахунків

Цей розділ повинен мати найменування, конкретизоване відповідно до теми дипломної роботи. Для експериментального напрямку цей розділ відсутній і заміняється розділом «Вибір та обґрунтування методів обробки експериментальної інформації».

Для перших двох напрямків розділ «Розробка методик та алгоритмів проектування та розрахунків» є основним, в цьому розділі викладається або розробляється опис комп’ютерних методів рішення сформульованої задачі проектування. Методика може мати декілька етапів, кожен із яких викладається в окремому підрозділі.

В першому підрозділі " Модель проекту " повинно бути викладено систему проектних рішень, яку обрано для проектування об'єкту:

- для складальних одиниць - принцип проектування (висхідний або спадний);

- перелічені конструкторські вимоги та обмеження на розміри об'єкту проектування;

- перелічені технологічні обмеження та визначена система допусків на розміри об'єкту проектування (якщо потрібно);

- перелічити розміри які потрібно визначити в процесі інженерних розрахунків;

- наведено ескіз об'єкту проектування, для складальній одиниці також навести ескізи усіх деталей с показом розмірів в параметричному виді (див. рис.2.9).

Рисунок 2.9 - Приклад ескізу секції турбіни з показом розмірів в параметричному виді

В другому підрозділі " Методика проектування " потрібно:

1. Проведено запис вимог і обмежень на розміри об'єкту проектування в формальному виді логічних рівнянь та нерівностей, на основі параметрів введених у попередньому розділі;

2.У випадку використання стандартних САПР пакетів описати які базовігеометричні примітиви та послідовність операцій їх перебудови у 3D-форму об'єкту проектування.

3.У випадку розробки програми автоматизованого проектування описати геометричні примітиви, що мають бути розроблені;принцип побудови геометрії складних форм та опис математичного апарату, якій обрано для побудови геометрії.

Якщо, в комп'ютерній системі проектування розробляється система штучного інтелекту, необхідно в окремому підрозділі " Методика побудови системи штучного інтелекту " описати обрану модель штучного інтелекту (продукційна, фреймова, сіткова або ін.) і записати систему проектних рішень у відповідній для обраній моделі формі.

Третій підрозділ - " Алгоритм проектування ".

У цьому підрозділу необхідно навести блок-схему алгоритму проектування, описати основні етапи, вхідні і вихідні дані. У випадку використання стандартних САПР пакетів описати їх організацію та порядок дій при проектуванні обраного об'єкта.

Четвертий підрозділ - це " Розробка розрахункової схеми".

На етапі побудови розрахункової схеми досліджуваний механічний об’єкт або процес ідеалізується і проводиться виділення істотних факторів, що впливають на нього. Розрахункова схема – це мовний опис (в термінах механіки) та графічне зображення ідеалізованого об’єкта дослідження. Ідеалізація стосується різних боків задачі, тому при мовному описі потрібно:

1. Обґрунтувати ідеалізацію геометрії реального фізичного тіла (далі – тіло) й визначити:

- які деталі геометрії тіла були знехтувані;

- на які механічні елементи тіло розділено (маси, пружний зв’язок, стержень, пластина, оболонка або тривимірне тіло);

2. Охарактеризувати тип навантаження:

- силове, теплове та ін.;

- об’ємне чи поверхневе, розподілене або зосереджене;





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 329 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...