Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Структура дипломної роботи і вказівки до написання окремих розділів



Структура дипломної роботи визначається різними чинниками (об’єктом та предметом дослідження; типом дипломної роботи і її тематикою; змістом роботи; характером використаних матеріалів; рівнем теоретичної й практичної підготовки студентів і т.ін.).

Але в усіх випадках дипломна робота має включати в себе вступ, три розділи, висновки і пропозиції, список використаних літературних джерел та додатки. Найбільш оптимальною є структура дипломної роботи, яка включає в себе три розділи і в якій органічно поєднується дослідження методичних та теоретичних аспектів проблеми з вирішенням конкретних практичних задач обліку, контролю, аналізу на підприємстві.

При написанні дипломних робіт науково-практичного характеру, які виконуються на матеріалах конкретного підприємства, доцільно керуватися наступними порадами.

У вступі обґрунтовується актуальність обраної теми, її значимість, формулюється мета, визначаються завдання, розв’язання яких необхідне для досягнення поставленої мети. Крім того, у вступі розкривається методологічна основа досліджень, характеризуються матеріали, використані при написанні дипломної роботи, її структура, викладається короткий зміст окремих її розділів.

У першому розділі, як правило, розкриваються теоретичні аспекти теми дослідження, дається економічна характеристика підприємства (форма власності, історія розвитку, майно, організаційно-правова форма, види діяльності, система управління, основні техніко-економічні показники за період не менше ніж за три останні роки), розглядаються умови виробничо-господарської діяльності підприємства, аналізується законодавча основа цієї діяльності. Обов’язково висвітлюється система організації обліку на підприємстві, його облікова політика, форма бухгалтерського обліку, рівень автоматизації облікових робіт, напрями удосконалення організації обліку. Проводиться детальний аналіз техніко-економічних показників діяльності підприємства за останні 2 роки, описується стан охорони праці на підприємстві; критично оцінюється стан обліку на підприємстві, обґрунтовуються заходи щодо його вдосконалення.

У другому розділі дипломної роботи, який є центральним, розглядається питання бухгалтерського обліку, контролю й аудиту активів, пасивів, доходів, витрат відповідно до теми дипломної роботи. Значна увага при цьому приділяється документальному оформленню господарських операцій, організації синтетичного та аналітичного обліку, впровадженню передових форм і методів облікової роботи. Крім того, у цьому розділі подається огляд нормативних документів, які регламентують організацію бухгалтерського обліку, контролю, аудиту, виявляються недоліки в організації обліку.

Окремі параграфи присвячуються питанням аудиту й автоматизації бухгалтерського обліку. Важливість проблеми автоматизації аналітичної роботи для підприємства може зумовити необхідність виділення в дипломній роботі спеціальному розділі.

У ньому розробляються конкретні заходи, спрямовані на впровадження в облікову роботу сучасної обчислювальної техніки. Орієнтовно матеріали цього розділу повинні охоплювати такі питання:

1) характеристика комплексу завдань на функціональному робочому місці бухгалтера (АРМ бухгалтера);

2) перелік і опис класифікаторів техніко-економічної інформації, необхідної при комп’ютерній технології обробки облікової інформації;

3) постановка завдання на розроблення комп’ютерної технології обробки облікової інформації з визначенням вхідної і вихідної інформації та формуванням алгоритму вирішення завдання;

4) характеристика технічних засобів, на основі яких передбачається автоматизація обліку;

5) обґрунтування розроблення нових чи застосування існуючих пакетів прикладних програм (ППП) і комп’ютерних технологій обробки облікової інформації;

6) пакет прикладних програм або лістинг програм;

7) посібник користувача.

Викладення матеріалів даного розділу має супроводжуватись ілюстрацією бланків відповідних форм первинних облікових документів.

Третій розділ дипломної роботи повинен висвітлювати питання удосконалення обліку (аудиту, автоматизації) обраного об’єкта дослідження та не розбивається на підрозділи. Орієнтований обсяг розділу 5-7 аркушів.

Усі розділи дипломної роботи повинні бути ілюстровані відповідними схемами, графіками, діаграмами й іншими матеріалами. Це сприяє наочності і переконливості матеріалів роботи, більш глибокому розкриттю явищ та процесів. Кожен розділ дипломної роботи повинен містити від чотирьох до восьми підрозділів.

У підсумковій частині дипломної роботи (висновках і пропозиціях) формулюються висновки і пропозиції, що безпосередньо випливають із змісту дипломної роботи й обґрунтовані в ній. У них узагальнюються найсуттєвіші пропозиції та рекомендації за темою дипломної роботи. Висновки та пропозиції мають бути написані чітко й стисло. Вони не повинні аргументуватися даними і фактами, які не знайшли відображення в дипломній роботі.

СКЛАДАННЯ ПЛАНУ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ, ДОБІР І ВИВЧЕННЯ ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ

Після вибору теми необхідно скласти орієнтовний план дипломної роботи. Він складається до роботи над літературними джерелами, є попереднім і чітко фіксує мету, напрями та завдання досліджень за вибраною темою.

Остаточний план складається після поглибленого вивчення, опрацювання і систематизації інструктивних та нормативних матеріалів, законодавчих актів, спеціальної літератури, даних про виробничо-господарську діяльність підприємств, а також аналізу вітчизняного й зарубіжного досвіду.

Він визначає структуру дипломної роботи. В ньому чітко формулюються назви розділів і пунктів, а в окремих випадках пункти поділяються на підпункти. При цьому назва та зміст окремих розділів не повинні виходити за межі затвердженої теми, а назви і зміст пунктів – за рамки відповідного розділу. В процесі роботи план може коригуватися.

План має відображати головну лінію дослідження теми дипломної роботи, мету, завдання й послідовність розкриття її змісту. Важливо, щоб у ньому забезпечувалась внутрішня логіка розділів і пунктів, їх неповторність і послідовність.

Типовий план дипломної роботи наведено у додатку Б.

Складання плану дипломної роботи тісно пов’язане з добором і вивченням літературних джерел. Для добору літератури використовуються бібліографічні довідники, предметні й тематичні каталоги бібліотек (університету, обласної, підприємства, на матеріалах якого виконується дипломна робота, державних установ), каталоги періодичних професійних видань. Добираючи літературу з теми дипломної роботи, її доцільно систематизувати за окремими групами:

1) Закони України, Постанови Верховної Ради України, Укази Президента України, Постанови Кабінету Міністрів України;

2) постанови, накази, інструкції, інструктивні вказівки, листи галузевих та центральних міністерств і відомств України;

3) міжнародні регламентуючі документи;

4) підручники, навчальні посібники, монографії, журнальні й газетні статті та інші видання.

Особливу увагу при доборі літератури слід приділити матеріалам, які публікуються в періодичних виданнях: «Голос України», «Урядовий кур’єр», «Все про бухгалтерський облік», «Галицькі контракти», «Бізнес», «Податки і бухгалтерський облік», «Бухгалтерський облік і аудит», «Баланс», «Бухгалтер», «Економіка України», «Фінанси України», тощо.

Після добору літератури слід приступити до її вивчення, систематизації і конспектування. Вивчення літератури варто розпочинати з опрацювання матеріалів підручників, навчальних посібників, переходячи далі до вивчення законодавчих й інструктивних матеріалів та спеціальної економічної літератури (монографій, газетних та журнальних статей, доповідей і тез доповідей на наукових конференціях, тощо.). В першу чергу слід вивчати видання останніх років.

Працюючи над літературними джерелами, слід пам’ятати, що це творчий процес, у результаті якого формується власна точка зору, дається власна оцінка досліджуваного явища або проблеми. Досягненню цієї мети сприяє вивчення тих чи інших явищ і проблем в історичному аспекті (в динаміці). Вивчаючи літературу, необхідно звертати увагу на дискусійні й нерозв’язані аспекти теми, на протиріччя, які є у поглядах різних авторів, на неузгодженість різних нормативних й інструктивних матеріалів, на рекомендації практичних та наукових працівників стосовно того чи іншого питання. Такий підхід забезпечить глибоке осмислення проблеми, дасть змогу сформувати своє уявлення про об’єкт і предмет дослідження.

При вивченні літературних джерел рекомендується вести робочі записи на окремих аркушах (картках) з однієї сторони або у зошиті. На аркушах потрібно залишати великі поля, де можна буде записати свої думки, зауваження, нотатки, запитання й обґрунтувати власну точку зору, зазначити, в якому розділі роботи це буде використано. Обов’язково слід давати посилання на літературні джерела, з яких зроблені записи. При цьому дається бібліографічний опис літературного джерела і вказується сторінка, до якої належать записи.

Після складання детального плану дипломної роботи зроблені таким чином записи групуються відповідно до її розділів і пунктів. Це сприятиме успішній роботі із написання окремих розділів дипломної роботи. На етапі вивчення літератури слід розпочати складання списку використаних літературних джерел, який у процесі дипломування буде доповнюватися.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 391 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...