Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості конічних зубчастих передач із непрямими зубцями



 
 

Прямозубі конічні передачі використовують з порівняно невисо­кими коловими швидкостями до 3 м/с (інколи до 8 м/с) за умови шлі­фування зубців та 6–го або 7–го ступенів точності. При більш високих швидкостях доцільно застосовувати конічні колеса із тангенціальни­ми або круговими зубцями (рис. 24.6), які забезпечують більш плавне зачеплення, більшу несучу здатність і, крім цього, вони більш техно­логічні.

У конічних колесах із тангенціальними зубцями (рис. 24.6, а) лі­нія зубців напрямлена по дотичній до деякого додаткового кола ра­діуса г і утворює з твірною конуса кут β. Кут нахилу зубців β не по­винен перевищувати 25–30°. Колова швидкість таких коліс може бути доведена до 15 м/с. Найбільш ефективні у силових передачах колеса з тангенціальними зубцями при m ≥ 8 мм.

У конічних колесах із круговими зубцями (рис. 24.6, б) лінія зубців має форму дуги кола, де рухається інструмент при нарізуван­ні зубців. Кут нахилу β кругового зубця змінний для різних перері­зів зубця. За розрахунковий беруть кут нахилу зубців на колі се­реднього діаметра колеса. Для коліс із круговими зубцями β ≈ 35°. Використовують конічні зубчасті передачі з колесами з круговими зубцями у трансмісіях транспортних машин та у верстатобудуванні. Колова швидкість може досягати З0 м/с.

Для конічних коліс із тангенціальними зубцями за розрахунковий беруть зовнішній нормальний модуль mne, а для коліс із круговими зубцями – середній нормальний модуль mmn.

Розрахунок конічних зубчас­тих передач з непрямими зубця­ми наведено у відповідній довідко­вій літературі, а їх розрахунки на міцність можна наближено викону­вати за формулами (24.32) та (24.34), враховуючи деякі особли­вості цих передач при виборі роз­рахункових коефіцієнтів. Зараз широко застосовують спеціальні розрахунки конічних передач із круговими зубцями AGMA (США), що розроблені фірмою зуборізних верстатів «Глісон», яка має великий досвід у проектуванні, виго­товленні та випробуванні конічних зубчастих передач.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 246 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...