Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Скорочення потреб у капіталовкладеннях



- У результаті використання аутсорсингу скорочується потреба в капіталовкладеннях, підвищується якість продукції, так як поставником стає спеціалізована організація та відбувається концентрація управлінських ресурсів за рахунок зменшення кількості об'єктів управління.

Алі деякі компанії України поки відносяться з недовірою до можливості переходу на аутсорсинг. Це відбувається через ті, що компанії:

§ остерігаються втрати інтелектуального капіталу, ноу-хау та накопичення досвіду;

§ не впевнені в якості продукції та надійності поставки;

§ відчувають складності у виборі кваліфікованої сервісної компанії;

§ остерігаються відносно передачі знань (основних здатностей) та особистих технологій третьої сторони.

Алі при передачі на аутсорсинг функцій логістичного ланцюга підприємства такі остереження необумовлені, так як звичайно логістика не є для підприємств профільною діяльністю, та її з більшою ефективністю може виконати спеціалізована сервісна організація.

Передача певних видів діяльності компанії здійснюється “третьою стороною”, а саме провайдером логістичних послуг (ПЛУ) чи 3PL провайдером (3PL's).

Бенчмаркетинг (порівняння з еталоном) найбільш ефективний засіб визначення показників ефективності ланцюгів постачання шляхом порівняння з відповідними показниками ефективності інших організацій. Таке порівняння дозволяє визначити необхідні вдосконалення своєї діяльності. На прикінці порівняння можливо встановити необхідні стандарти та цілі, котрі у свою чергу дозволяють краще забезпечити вимоги користувача в тім, що стосується якості, утримань, продуктів і послуг.

Порівняння вмикає наступні етапи:

визначення об'єктів порівняння

Формування групи, котра буде виконувати порівняння з еталоном

Ідентифікація й визначення наступних процесів

Ідентифікація партнерів по процедурі порівняння з еталоном

Аналіз даних і виявлення розходжень у показниках

Прийняття мір по вдосконаленню

Аналіз осягнених результатів

Засіб порівняння з еталоном дозволяє сконцентрувати зусилля керівників ланцюгу постачання на тихнув показниках, котрі більш всього необхідно вдосконалити. Бенчмаркінг - це постійне вивчення кращого в практиці конкурентів, порівняння компанії зі створеною еталонною моделлю власного бізнесу. Бенчмаркінг дозволяє виявляти й використати у своєму бізнесі ті, що інші роблять краще. Практика показує, що погляд на свою організацію крізь призму досвіду кращих світових компаній або лідерів галузі дає можливість знайти нові орієнтири для підвищення ефективності керування й вирішити прикладні питання, такі як:

- Чи оптимально кількість працівників у тім або іншому підрозділі?

- Чи можна й далі скорочувати питомі витрати й на скільки?

- Чому продуктивність праці в моїй компанії в 5 або в 10 разів менше, ніж у закордонного конкурента?

- За рахунок яких методів просування наш конкурент зумів збільшити частку ринку на 5%?

- Як правильно вибудувати взаємодія сбытовиков, розроблювачів і виробничників? Як це роблять кращі компанії?

- Які моделі організації бізнесу в нашій галузі найбільш ефективні?

- Як адаптувати кращий досвід до розумів нашої організації?

Існують різні види бенчмаркінга:

Внутрішній - порівняння роботи підрозділів компанії.

Конкурентний - порівняння свого підприємства з конкурентами

Загальний - порівняння компанії з непрямими конкурентами

Функціональний - порівняння по функціях (продаж, закупівлі й т.д.).

Сам процес бенчмаркінга проходити кілька етапів. Спочатку визначається потреба фірми в змінах - або після аналізу змін зовнішньої ситуації, або після порівняння з іншою фірмою. Далі проводитися оцінка ефективності компанії, вивчаються основні процеси, визначаються способи кількісного виміру тихнув або інших характеристик. Потім вибирається партнер, що згодний на проведення дослідження, тобто готів надавати дані про собі. У деяких випадках це може бути дослідження ряду компаній в одній або декількох галузях, що дозволяє скласти "збірний" образ компанії-еталона. Наступний аналіз дозволяє оцінити розходження в ефективності, виявити заподій свого відставання, досвід, якому можна використати в собі.

Роль консультанта в процесі порівняння компанії-клієнта з лідерами полягає в тім, щоб допомогти адаптувати досвід інших компаній до реалій і специфіки свого бізнесу й соціально-економічного оточення, а також статі "каталізатором тихнув змін і перетворень, які необхідні організації.

В 90-х роках про бенчмаркінге (Benchmarking) заговорили повсюдно. Новий напрямок, який з'явився на стику менеджменту й маркетингу, внесло сум'яття в розум як теоретиків, так і практиків бізнесу. Так що ж являє собою бенчмаркінг? Чи є він останньою «примхою» менеджменту або сучасною модою? Чи відрізняється він від традиційно використовуваних технологій? Якщо відрізняється, те чим?

Сьогодні з певним ступенем точності можна затверджувати лише ті, що існує величезна кількість трактувань даного поняття. Одні вважають бенчмаркинг продуктом эволюційного розвитку концепції конкурентоспроможності, інших - програмою по поліпшенню якості, більшість же зараховують його до екзотичних продуктів японської бізнесу-практики. У дійсності, правда лежить посередині. Бенчмаркинг - продукт еволюційного розвитку концепції конкурентоспроможності, що припускає розробку програм поліпшення якості продукції, що вперше з'явилися в Японії. В основі бенчмаркінга лежить порівняння продукту конкурента, або якої-небудь його частини, із продуктом компанії, що проводити аналіз, з метою підвищення конкурентоспроможності останнього.

Годиною народження бенчмаркінга можна вважати кінець 50-х років. Саме в цей період японські фахівці відвідували найбільш відомі компанії, в основному США й Західної Європи, з метою поглинання ідей, які негайно реалізовувалися в японських компаніях. Незабаром використання кращих світових технологій і ноу-хау як в області виробництва, так і менеджменту, якими донедавна володів тільки Захід, японці стали вважати своїми конкурентними перевагами. Смороду ретельно досліджували західні товари й послуги для того, щоб виявити їх сильні й слабкі сторони, а потім зробити більше конкурентоспроможні модифікації, запропонувавши їхньому ринку по більше низькій ціні. При цьому японці успішно переносили технології й ноу-хау з однієї сфери бізнесу в іншу. Період інтенсивного запозичення західних технологій тривав до кінця 60-х років. До цього години японські компанії наздогнали західні. Успіх японців у використанні західних технологій, як бази розвитку національної промисловості, очевидний і не підлягає сумніву.

На заході бенчмаркінг, у сучасному його трактуванні, уперше був використаний корпорацією Xerox в 1979 році з метою подолання ринкових проблем, обумовлених катастрофічно швидко зменшуваних часток ринку корпорації. У корпорації не було вибору. Конкуренти запропонували споживачам аналогічні по якості товари по більше низьких цінах. Рішення проблеми було знайдено негайно: для визначення причин ситуації, що створилася, провели порівняльний аналіз товарів конкурентів, виявили й оцінили їхні технічні характеристики й на цій основі розробили унікальну ринкову пропозицію. Натхнені отриманими результатами, співробітники корпорації детально вивчили досвід японської компанії Fuji, адаптація й використання якого привели до успіху й процвітання корпорації Xerox. Після чого концепція бенчмаркинга стала невід'ємною частиною бізнесу-стратегії корпорації Xerox. У цей година Xerox по праву є визнаним лідером в області використання технологій бенчмаркінга. Сьогодні в США володіння й ефективне використання технологій бенчмаркінга - невід'ємна умова ринкового успіху компанії. Джексон Грейсон - молодший, глава International Benchmarking Clearinghouse, так визначив заподій сьогоднішньої популярності.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 323 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...