Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зрошення виноградників



Виноградарські райони півдня України відзначаються недостатнім вологозабезпеченням, але мають тривалий безморозний період та великі теплові ресурси. Посухи тут повторюються майже кожний другий рік, різко негативно позначаючись на рості і продуктивності рослин. Порівняно з іншими сількогосподарськими культурами виноград відзначається підвищеною стійкістю проти посухи. Проте у дуже посушливі роки у нього послабляються ріст, зменшується урожайність, спостерігається навіть відмирання рослин. Тому для створення довговічних високопродуктивних насаджень треба дбати про надійне водозабезпечення кущів.

У тих районах, де кількість атмосферних опадів становить 600-700 мм за рік, виноградники не зрошуються, а там де менше 300-500 мм -виноградники потрібно зрошувати. Виноградні шкілки зрошують повсюду.

Найбільш вологи потрібно винограду на початку вегетації, коли відбувається активний ріст пагонів, а також у період закінчення цвітіння -початку достигання урожаю, коли у рослин повністю сформується листковий апарат і відбувається ріст і формування урожаю.

Розрізняють вологозарядкові, вегетаційні, зволожувальні та удобрювальні поливи.

Вологозарядкові поливи проводять для накопичення вологи у глибоких шарах ґрунту з метою оптимального забезпечення рослин водою при півготовці до перезимівлі, підвищення теплоємкості ґрунту, створення оптимальних умов водного режиму в першій половині вегетації. Ці поливи сприяють кращому нагромадженню вуглеводів у лозі, підвищують її оводненість і морозостійкість. У роки із засушливою осінню корисне проведення вологозарядкових поливів перед плантажем під шкілку і закладання виноградників. При вологозарядкових поливах здебільшого зволожують 1,2-1,5-метровий шар ґрунту, для чого потрібно 1000-1500 м3/га води.

Вегетаційні поливи проводять з меншими нормами (400-800м /га) залежно від вологості ґрунту. Вони є основними при зрошуванні виноградників.

Зволожуванні поливи застосовують в основному в шкілках, де вирощують щеплені сажанці винограду. їх призначення - створити оптимальне зволоження повітря, для укорінення щеп у перші 20-25 днів після садіння шкілки. Зволожують повітря 1-2 рази за годину під час спекотної частини дня з 10-ї до 17-ї годин, з витратою води від 400 до 1000 л/га за один полив. Використовують для цього туманоутворюючі установки (ТОУ-7), ДДА-ЮОМА.

Удобрювальні поливи застосовують для ефективного регулювання поживного режиму ґрунту відповідно до потреб рослин. При цьому поживні речовини добрив швидко засвоюються коренями винограду, тому що знаходяться в поливній воді у іонній формі. Для удобрювальних поливів використовують сечовину, хлористий калій, амофос, рідкі комплексні добрива. Добре зарекомендували себе удобрювальні поливи при крапельному зрошенні, за якого є можливість підживлення рослини 8-10 разів за вегетаційний період. Для цього можна застосовувати гідропідживлювач ГПД-50.

Існує кілька способів вегетаційних поливів:

• поверхневий, коли полив проводять безпосередньо по поверхні ґрунту, який включає і нефільтраційні поливи - по борознах і щілинах

• надземний, який здійснюється дощуванням або дрібнодисперсним розбризкуванням;

• підґрунтовий, за якого вода за допомогою спеціальної системи, подається у кореневмісний шар ґрунту;

• краплинний, коли поливна вода подається кожній рослині за допомогою спеціальних крапельниць.

Вибір способу поливу визначається кліматичними умовами, рельєфом місцевості, величиною похилу, джерелом зрошення, технологією вирощування винограду та матеріально-технічними можливостями господарства.

Полив по борознах серед поверхневих способів поливу найбільш широко застосовуваний спосіб зрошення виноградників. Цей полив дає найкращі результати на ділянках з похилом від 0,002 до 0,005. При похилах більше 0,02 поливати виноградники не можна, щоб не викликати ірігаційної ерозії ґрунту.

При цьому способі поливу в кожному міжрядді завширшки 3,0-3,5 м за допомогою ПРВМ-3 (ПРВМ-4) з пристроєм ПРВМ-19000 нарізують 2-3, борозни глибиною 20-25 см, в які буде подаватися поливна вода. Відстань між борознами на легкосуглинкових ґрунтах витримують 0,6 м, на середньосуглинкових - 0,7-0,8 м і на важкосуглинкових - 0,9-1,1 м. Поливні борозни слід розташовувати на відстані 0,7 м від ряду виноградника.

Полив по борознах-щілинах застосовується на ділянках зі складним мікрорельєфом на середньо- і важкосуглинкових ґрунтах. При цьому способі у кожному міжрядді центральним розпушувачем пристрою ПРВМ-53000 нарізують борозну-щілину завглибшки 45-50 см. Перевагою цього способу є те, що поливна вода подається безпосередньо у кореневмісний шар ґрунту, недоліком - пошкодження коренів рослин при нарізуванні щілин. З метою скорочування технологічних операцій нарізування щілин і проведення по них поливів доцільно поєднувати з внесенням добрив та оновленням плантажу.

Полив дощуванням здійснюють за допомогою дощувальних машин ДДН-70, ДДН-100, ДДА-ЮОМА (переобладненою) та ін. Використовують також стаціонарний метод дощування, коли до шпалерних стовпів через 3-4 ряди підвішують поливні труби, на яких через кожні 8-10 м встановлюють форсунки розбризкувачі. Ця система працює під тиском, який створюється насосами, і вимикається періодично за допомогою автоматики або вручну.

Підґрунтовий полив. Зволожується кореневмісний шар ґрунту, досягається значна (у 1,5-2 рази порівняно з поверхневими поливами) економія поливної води, не руйнується структура ґрунту, створюється можливість зрошувати несплановані ділянки і на крутих схилах, повністю автоматизувати процес поливу, відпадає необхідність у післяполивному обробітку ґрунту.

Полив по кротовинах - різновид підґрунтового зрошення. Застосовують на важкосуглинкових грунтах для проведення 2-3 вегетаційних поливів.

Краплинне зрошення - вода подається по поліетиленовим проводам безпосередньо під рослину. Переваги цього способу:

• економія води;

• застосування на складних мікрорельєфах;

• різна водопроникливість ґрунтів;

• внесення добрив з поливною водою;

• повна автоматизація поливу.

Недоліком є півищені вимоги до чистоти поливної води і висока вартість будівництва.

*





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 1102 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...