Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Додаткові прийоми регулювання врожаю



Штучне запилення проводять з метою покращення перехресного запилення квіток винограду. При цьому урожай збільшується на 35-50%, якщо проводити штучне запилення сортів винограду з функціонально-жіночим типом квітки суміщу фертильного пилку, який зібраний з двостатевих або чоловічих суцвіть.

Додаткове запилення двостатевих сортів винограду проводять у випадках, коли у фазі цвітіння винограду створюються несприятливі умови (дощі, тумани, та ін.). При цьому використовують сухий просіяний пилок або свіжозібраний з суцвіть двостатевих сортів, філоксеростійких підщеп та дикорослих форм винограду. Для запилення 1 га винограднику потрібно 800-900 гр свіжозібраного пилку.

Техніка проведення:

1. У теплу погоду суцвіття запилюють один раз у період масового цвітіння вранці (з 7-ї до 10-ї), як тільки спаде роса, та вечірні (з 16-ї до 19-ї години). У похмурі дні запилюють два рази: перший - коли зацвіте 30-40% квіток, другий - при масовому цвітінні.

2. У промислових насадженнях запилюють за допомогою вертольота, який пролітає зі швидкістю 30-35 км/год на висоті 7-10 м. Продуктивність 60-70 га/год.

3. Для запилення використовують також вентилятори-обпилювачі, які не завантажені пестицидами. При проході по міжряддям вони створюють невеликий (до 6-7 м/сек) рух повітряних мас, що сприяє перенесенню пилку. Продуктивність - 8-10 га за зміну.

Обробку суцвіть стимуляторами росту проводять з метою збільшення розмірів ягід, грон та підвищення урожайності на 40-60 ц/га. При цьому в період масового цвітіння та на початку зав'язування ягід обприскують суцвіття винограду гібереліном у формі водного розчину в концентрації 100 мг на 1л або 100г на 1т води. Обприскують вручну або з допомогою малооб'ємного оприскувача ОУМ-4.

Проріджування грон здійснюють у столових сортів винограду, які вирощують у теплицях. Воно полягає у видаленні частини ягід у дуже щільних гронах у період, коли ягоди мають розмір горошини.






Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 199 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...