Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Амортизація основних засобів



У процесі виробництва основні засоби зношуються і вибувають з виробництва. Є два види зносу:

1. Фізичний (матеріальний) - явище поступової втрати основними засобами техніко-експлуатаційних якостей, тобто споживчої вартості, що призводить до зменшення їхньої реальної вартості – економічного спрацювання (наприклад, спрацювання деталей, вузлів);

2. Моральний – знос під впливом НТП, внаслідок удосконалення існуючих та створення нових засобів виробництва.

Амортизація – це процес втрати основними засобами своєї вартості і перенесення її на новостворений продукт. Розміри амортизації визначаються нормами амортизації.

Норма амортизації – це втрата основними засобами своєї вартості в розмірі щорічного зносу. Вона залежить від нормативного строку використання основного засобу. Визначається за формулою:

Н а = ; Н а = , де

Н а – норма амортизації, %;

Б – балансова вартість;

К – затрати на капітальний ремонт;

Л – ліквідна вартість;

Т – строк служби основних фондів.

Амортизація не нараховується на продуктивну худобу, плодоносні сади, законсервовані основні засоби, бібліотечні фонди.

Амортизаційні відрахування створюють амортизаційний фонд, який використовують для придбання або будівництва нових засобів виробництва замість спрацьованих фізично чи морально, тобто на нові капітальні вкладення.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 340 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...