Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Що таке термінологізація і детермінологізація?




Більша частина термінів була загальновживаною

лексикою. У процесі термінологізації лексична одиниця

отримує значення певного поняття у певній терміносис-

темі. До термінів у процесі термінологізації можуть над-

ходити:

Ø Загальновживана лексика. Наприклад, слово файл (швидкозшивач, папка для документів) стало комп’ютерним терміном – концепція в обчислювальній техніці, що дозволяє отримати доступ до певного ресурсу в ОС.

Ø Терміни з інших терміносистем. Наприклад, хвиля (у фізичній терміносистемі – радіохвилі); мова (в інформатиці – мова програмування).

Ø Власні імена. Наприклад, прізвища Ампер, Джоуль, Ватт – терміни, що позначають різні одиниці виміру: ампер, джоуль, ват; прізвище винахідника Холлхоллівський квантовий ефект.

Відносно термінологізації детермінологізація – зворот

ний процес. Такий перехід відбувається у випадку розпаду певної терміносистеми внаслідок отримання нових даних у певній галузі наукового знання. Наприклад, раніше термін флюїд позначав уявну невагому рідину, за допомогою якої до 18 ст. пояснювали

теплові, електричні й оптичні явища, а також горіння. Сьогодні це слово використовується як нетермін: флюїди добра. Проте термін може одночасно брати участь у процесі детермінологізації і залишатися терміном. Наприклад, слово атмосфера вживається як термін у фізиці, а також у переносному значенні (атмосфера доброзичливості). Терміни комп’ютерної галузі стають поширеними у побутовому мовленні, зокрема такі, як комп’ютер, монітор, СD-диск, інтернет, провайдер, сайт тощо.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 4976 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...