Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Характеристика природних умов об’єкта, доцільність будівництва системи водовідведення



Вступ

Водовідведення стічних вод у населених пунктах рекомендується передбачати за такими системами:роздільній, напівроздільній, а також змішаній (за наявності окремих районах населеного пункту існуючої загальносплавної каналізації).

Системи водовідведення населених пунктів за продуктивністю, строками будівництва, степенем забезпеченості безперервності роботи мають бути ув’язані з системами водопостачання (з урахуванням можливості розвитку систем на приспективу). Також слід ув’язувати місця розміщення випусків стічних вод по відношенню до майданчиків,розташування водозабірних споруд питного водопостачання(з урахуванням їх зон санітарної охорони).

Згідно з Державними стандартами правилами планування та забудови населених пунктів відведення поверхневих вод із території населених пунктів слід здійснювати з усього басейну їх утворення та передбачати дощова каналізацію закритого типу. Відповідно до ДБН Б.2.2-5 вибір схеми водовідведення для окремих районів населеного пункту виконують з урахуванням щільності забудови,рельєфу території,функціонального призначення, кліматичних умов,загального рівня благоустрою, пропускної здатності, класу навантаження.

Допускається застосування відкритої водовідвідної мережі (нагірних каналів, каналів, канав, лотків) в районах малоповерхової забудови, парках, сільських населених пунктах, а також в умовах гірського рельєфу з облаштуванням містків або труб у місцях перетину вулиць. Доріг, проїздів,тротуарів.

Скидання стічних вод у непроточні водойми у місцях, відведених для пляжів, у замкнуті лощини, які схильні до заболочування, у розмивні яри, якщо не передбачено заходів щодо укріплення їх схилів, у рибні ставки згідно ДБН 360
не допускається.

Для населених пунктів із роздільною системою каналізації рекомендується приймати централізовану схему для господарсько-побутової системи каналізації, якщо це доцільно за техніко-економічними показниками.

При напівроздільній системі каналізації очищення суміші поверхневих вод з господарсько-побутовими та виробничими стічними водами потрібно здійснювати за повною схемою очищення,прийнятою для господарсько-побутових стічних вод.

Для зниження гідравлічного навантаження на очисні споруди допускаються використання регулюючих ємкостей.

Каналізацією сільських населених пунктів з кількістю жителів до 5000 можна проектувати за неповною роздільною системою.

Для сільських населених пунктів рекомендується передбачати, як правило, централізовані схеми каналізації для одного або декількох населених пунктів, житлових і виробничих зон(крім стічних вод,що містять гній), при цьому об’єднання виробничих стічних вод з господарсько-побутовими повинно відповідати вимогам нормативної документації.

Децентралізовані схеми каналізації із застосуванням локальних очисних споруд у населених пунктах допускається передбачати:

- За відсутності небезпеки забруднення водоносних горизонтів, які використовуються для водопостачання;

- За відсутності централізованої каналізації в існуючих населених пунктах для об’єктів,які повинні бути каналізовані в першу чергу(лікарень,шкіл, дитячих садків і ясел,адміністративно-господарських будинків, промислових підприємств тощо),а також для першої черги будівництва населених пунктів при розташуванні об’єктів каналізування на відстані не менше ніж 500 м від іншої забудови;

- За необхідності каналізування груп будинків або окремих будинків.

Системи водного господарства промислових підприємств повинні проектуватись з максимальним повторним(послідовним)використанням виробничої води в окремих технологічних операціях і з оборотом охолоджувальної чи технічної води для окремих цехів або всього підприємства в цілому.

1. Загальна частина

1.1 Загальні відомості та обґрунтування проекту. Фактична добова витрата стічних вод становить 1000 м³/добу, вона утворюється в результаті скиду стічних вод організаціями, установами, промисловими підприємствами селища та місцевим населенням. На очисні споруди стічні води надходять цілодобово, від головної каналізаційної насосної станції.

Стічні води потрапляють у р. Вишеньку, яка впадає у р. Західний Буг і розглядається як частина розбудованої загальноєвропейської екологічної мережі, створення якої підтримує Європейський Союз. Іншими словами – Західний Буг – європейський екологічний коридор.

Води р. Західний Буг потрапляють у Балтійське море. Це частина спільного для України, Польщі, Білорусії, водозабору річки.

На сьогоднішній день широко обговорюються основні принципи основні принципи організації програми, направлені на зменшення забруднення прикордонної річки, яка є головною з приток р. Вісли. А та, у свою чергу, дає питну воду Варшаві і живить Балтійське море.

Характеристика природних умов об’єкта, доцільність будівництва системи водовідведення

Об’єкт будівництва системи водовідведення розташований в смт Рудно, Залізничного району, м.Львова області. Водоприймачем очищених вод буде річка Вишенька. Річна кількість атмосферних опадів складає 780мм, опади на протязі року розподіляється нерівномірно. Глибина промерзання грунту 0,70 м.

Грунтові води знаходяться на глибені 9,0м від поверхні землі, тому вони не будуть впливати на режим водовідведення мережі. Абсолютний максимум температури повітря складає +38 ºС і припадає на серпень місяць, абсолютний мінімум -34 ºС і приходить на січень. Рекомендується будувати систему водовідведення в літньо-осінньому періоді року. Будівництво буде виконуватись господарським способом. Після будівництва системи водовідведення будуть покращенні екологічні умови тереторії села, забезпечиться економне витрачення водних ресурсів і підвищення продуктивності сільсько-господарського виробництва.

Сучасні сільські населені пункти повинні бути інженерно-благоустроєні,тобто вони повинні бути забезпеченні необхідними інженерними комунікаціями (водопровід,водовідведення або водовід, газопровід, теплофікація, телефонний зв’язок і інше).





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 295 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...