Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні положення. Конічні зубчасті колеса використовують в передачах між валами, осі яких розташовані під кутом



Конічні зубчасті колеса використовують в передачах між валами, осі яких розташовані під кутом. Широке використання мають передачі з осями, що перетинаються під кутом 90о, тобто ортогональні передачі, які розглядаються нижче. Передачі з міжосьовим кутом, відмінним від 90о, використовується рідко, що пов’язано зі складністю форм і технології виготовлення корпусних деталей цих передач, хоча для виготовлення самих коліс між осьовий кут передачі значення не має.

Конічні колеса виготовляють з прямими, тангенціальними, круговими, а також іншими криволінійними зубцями (рис. 11.1).

Прямозубі конічні колеса слід застосовувати при незначних колових швидкостях (до 2...3м/с) як найбільш прості щодо монтажу (допустимо до 8м/с). При більш високих швидкостях доцільніше використовувати колеса з круговими зубцями як такі, що забезпечують більш плавне зачеплення, менший шум, більшу тримкість і є технологічнішими.

В конічних передачах, для забезпечення при складанні правильного контакту зубців, передбачають можливість осьового реґулювання зубчастих коліс.

Співвідношення передатних чисел конічної і циліндричної передач в двоступінчастих редукторах обчислюється за [16], табл. 16, п.

Роботоздатність закритої конічної передачі оцінюється критеріями: контактної витривалості, витривалості при згинанні, контактної і згинальної міцності при дії пікових навантажень. Умови роботоздатності приведені в [2], с. 5, 6.

Вибір допустимих напруг приведений в [16], за винятком обмежень залежності (4) /[16], с. 9/, яка записується залежністю

. (11.1)





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 258 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...