Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації до завдання 22



Метод ефективної ставки процента – метод нарахування амортизації дисконту або премії, за яким сума амортизації визначається як різниця між доходом за фіксованою ставкою процента і добутком ефективної ставки та амортизованої вартості фінансової інвестиції на початок періоду, за який нараховується процент.

Сума амортизації дисконту або премії нараховується одночасно з нарахуванням процента (доходу від фінансових інвестицій), що підлягає отриманню, та відображається в статті «Інші фінансові доходи» або у статті «Інші фінансові витрати» з одночасним збільшенням або зменшенням балансової вартості фінансових інвестицій.

Амортизована собівартість фінансової інвестиції – це собівартість фінансової інвестиції (облігації) з урахуванням часткового списання її вартості внаслідок зменшення корисності. Ця вартість збільшується (зменшується) на суму накопиченої амортизації дисконту (премії).

У П(С)БО 12 «Фінансові інвестиції» рекомендується спосіб розрахунку ефективної ставки процента. Він передбачає ділення середньорічних доходів від фінансових інвестицій на середню величину собівартості інвестиції (ціна придбання) та вартості її погашення.

Згідно з П(С)БО 12 алго­ритм розрахунку ефективної ставки процента за інвестиціями з дисконтом ()має такий вигляд:

, (9)

Де I – номінальна річна процентна ставка за облігацією;

d – дисконт за облігацією;

n – термін обігу облігації;

Ke – курс емісії облігації;

Kh – курс погашення облігації.

Якщо кошти вкладаються в облігацію з премією, то ефективну ставку процента () рекомендується розраховувати за такою формулою:

, (10)

Де g – премія за облігацією.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 253 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...