Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 1.1 Витоки менеджменту



ВСТУП

Мета викладання дисципліни «Історія менеджменту» – ознайомлення з основними найбільш значущими напрямками розвитку менеджменту на різних етапах формування науки управління.

Завдання:

- проаналізувати основні школи та концепції еволюційного розвитку менеджменту;

- висвітлити уроки з минулого, щоб не повторювати помилок у майбутньому;

- компенсувати дефіцит особистих думок та знань.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати: еволюцію розвитку управлінської думки.

вміти: генерувати нові ідеї, адже знання минулого втілюється в проекти майбутнього.

Тематичний план курсу

Назви змістових модулів і тем Кількість годин
денна форма Заочна форма
усього у тому числі усього у тому числі
л п лаб інд с.р. л п лаб інд с.р.
                         
Модуль 1
Змістовий модуль 1. Еволюція управлінської думки
Тема 1.1 Витоки менеджменту                        
Тема 1.2 Класи-фікація підходів та шкіл менедж-менту                        
Разом за змістовим модулем 1                        
Змістовий модуль 2.Становлення науки менеджменту
Тема 2.1 Зміст та основні положення школи наукового менеджменту                        
Тема 2.2 Розвиток ідей Ф.Тейлора в працях його послідовників                        
Тема 2.3 Основні положення фордизму                        
Тема 2.4 Формування адміністративної школи менеджменту                        
Тема 2.5 Виникнення та розвиток школи «людських стосунків»                        
Разом за змістовим модулем 2                        
Змістовий модуль 3.Концепції та практики менеджменту у другій половині 20-го сторіччя
Тема 3.1 Нові підходи до менеджменту                        
Тема 3.2 Пітер Друкер – гуру менеджменту 20-го сторіччя                        
Тема 3.3 Успішні менеджери-практики в комерційній та державній діяльності                        
Разом за змістовим модулем 2                        
Усього годин                        
                             

2 Зміст курсу

Змістовий модуль 1. Еволюція управлінської думки

Тема 1.1 Витоки менеджменту

Розподіл світу на три компоненти: нежива природа, жива природа та людське суспільство. Класифікація процесів управління в технічних системах, біологічних системах, соціальних системах. Необхідність управління у сфері людської діяльності: оборонної, релігійної, політичної, правової, державної, економічної.

Управлінські теорії та управлінська практика Стародавнього Світу: Стародавній Рим, Греція, Стародавній Схід (Єгипет, Індія, Вавилон, Шумера, Персія, Китай), феодальна Європа (в тому числі Росія від Івана Грозного до Петра Великого); Україна Гетьманська. Відомі філософи та їх управлінські погляди: Сократ, Платон, Аристотель, Макіавелі. Правителі Олександр Македонський, Дарій, Катон Старший, Хаммурапі, Навуходоносор, Су-Цзи як державні діячі. Європейські філософи, економісти та гуманісти (Дж.Локк, Р.Оуен, А.Маршал, К.Маркс) об управління та як управлінці.

Зародження раннього менеджменту: Чарльз Бебідж та його робота «Економіка машин та промислових підприємств», Ендрю Юр та його робота «Філософія виробництва». Виступ Генрі Тауна на зборах в Американському товаристві інженерів-механіків в 1886 році з докладом «Інженер в ролі економіста».

Тема 1.2 Класифікація підходів та шкіл менеджменту

Систематизація підходів дослідження управлінських проблем Г.Кунца та С.ОДонела: емпіричний, міжособистісних відносин, з позицій групової поведінки, як процесу функціонування соціальної системи, з точки зору прийняття рішень, як процесу обміну інформацією, з позицій математичних методів, операційний.

Одномірні та синтетичні концепції управління та їх школи.

Школи одномірної концепції: школа наукового менеджменту, адміністративна школа, школа людських стосунків.

Складові синтетичних концепцій: концепція управління за цілями П.Друкера; системна концепція 7 S Томаса Пітера та Роберта Уотермана; теорія У.Оучі; концепція стратегічного планування І.Ансофа; концепція стратегічного менеджменту та її представники (Г.Мінцберг, М.Портер, Р.Грант); концепція конкурентних переваг та ключових компетенцій (К.Прахалад та Г.Хемел); концепція перетворення (змін, трансформацій) та життєвого циклу організації І.Адізеса.

Змістовний модуль 2 Становлення науки менеджменту

Тема 2.1 Зміст та основні положення школи наукового менеджменту

Ф.Тейлор – засновник наукового управління виробництвом. Основні праці Ф.Тейлора: «Управління фабрикою» (1903 р.), «Принципи наукового управління» (1911 р.), «Показання перед спеціальною комісією Конгресу» (1912 р). Створення Ф.Тейлором системи наукової організації праці та механізму наукового менеджменту: диференціація системи оплати праці; дослідження часу та рухів, необхідних для виконання технологічних операцій, хронометраж; облік витрат, інструкційні картки; система винагородження та покарання; обслуговування робочих місць; раціональне використання фондів підприємства; створення посади та штату супервайзерів (майстрів).

Основні принципи системи Ф.Тейлора. Забезпечення підвищення ефективності виробництва за рахунок зростання продуктивності праці. Основні завдання менеджменту: забезпечення найбільшого доходу підприємця-власника та підвищення добробуту кожного робітника. Філософська основа системи Ф.Тейлора – інженерний підхід та концепція homoeconomicus.

Тема 2.2 Розвиток ідей Ф.Тейлора в працях його послідовників

Генрі Гант та його праці «Праця, заробітна плата та дохід» (1910 р), «Промислове керівництво» (1916 р.), «Організація праці» (1919 р.), погляди Г.Ганта на демократію на виробництві, на соціальну відповідальність. Внесок Ганта в теорію лідерства, розробка методики преміальної системи, виробничого планування та графіків

Ф.Гілберт і Л.Гілберт, їх праці «Абетка наукової організації праці і підприємств» (1916 р), «Психологія управління» (1916 р) та погляди на дослідження елементів роботи та аналізу виробничого процесу загалом.

Внесок в розвиток системи Тейлора американського дослідника Г.Емерсона, його книга «Дванадцять принципів продуктивності.

Тема 2.3 Основні положення фордизму

Філософія практики менеджменту та її творець – Генрі Форд. Основні ідеї філософії Форда, що надані в його книгах «Моє життя, мої досягнення», «Сьогодні та завтра». Досягнення Г.Форда в бізнесі: зростання виробництва з 18000 шт. в 1903 році до 1250000 шт. у 1920 р, зниження ціни автомобіля за десять років з 950 доларів до 355 доларів. Особисте кредо Г.Форда: «жадоба (зажерливість) є різновидом короткозорості». Особистісні принципи Г.Форда та його принципи раціональної організації виробництва. Створення Фордом конвеєрного виробництва в 1913 році, розробка внутрішньовиробничого оперативного планування, контроль за якістю. соціальні програми Г.Форда.

Тема 2.4 Формування адміністративної школи менеджменту

Засновник школи А.Файоль та його головна книга «Загальне та промислове управління» (1916 р). Шість операцій бізнес-діяльності – технічна, комерційна, фінансова, охорона, облікова та адміністративна. Перші визначення А.Файолем категорій «управління», «управлінська діяльність», «функції управління», «рівні управлінської ієрархії».

Визначення Файолем функцій управління: передбачення, організація, розпорядництво, координування та контроль. Визначення обов’язків менеджерів. 14 універсальних принципів управління.

Поглиблення концепції А.Файоля в подальших дослідженнях Л.Урвіка, М.Вебера, А.Слоуна.

Тема 2.5 Виникнення та розвиток школи «людських стосунків»

Передумови появи нової школи. Людський фактор як основний елемент ефективності організації. Психологічний аналіз (психотехніка) професора Гарвардського університету Г.Мюнстерберга та його книга «Психологія та економічне життя» (1924 р).

Виникнення доктрини «людських відносин». Науковий експеримент професора Школи Бізнесу Гарвардського Університету ЕлтонаМейо в 1926-1933 рр. у компанії WesternElectricм.Хоторн. Сутність, етапи та наслідки «Хоторнського експерименту». Відображення поглядів Мейо в книзі «Людські проблеми індустріальної цивілізації» (1936 р). Дослідження Мейо на авіаційних заводах Каліфорнії, остання книга Мейо «Соціальні проблеми індустріальної цивілізації» (1945 р),

Послідовники Мейо:

- теоретична модель кооперативної системи Ч.Барнарда, розподіл їм організацій на формальні та неформальні;

- біхевіористський підхід, роботи А.Маслоу, Ф.Лайкерта, Д.МакГрегора, Ф.Герцберга;

- поведінкові аспекти досліджень американського соціолога М.П.Фоллет.

Зміна концепції “homoeconomicus” на “homosocio” - соціальна людина прагне до визнання, самовираження та духовної винагороди.

Змістовний модуль 3 Концепції та практики менеджменту у другій половині 20-го сторіччя

Тема 3.1 Нові підходи до менеджменту

Процесний підхід (50-60 рр). Перші паростки стратегічного планування.

Системний підхід (60-70 рр). Організація як відрита система, її взаємозв’язки та залежність від зовнішнього середовища. Перші паростки стратегічного менеджменту.

Кібернетика, математичні інструменти та кількісні методи в менеджменті.

Ситуаційний підхід (70-80 рр).

Посилення міжнародного характеру управління (90-ті роки).

Тема 3.2 Пітер Друкер – гуру менеджменту 20-го сторіччя

Творча спадщина П.Друкера. Перші книги П.Друкера «Кінець економічної людини» (1939 р), «Майбутнє промислової людини» (1942 р), «Концепція корпорації» (1946 р.) та їх основні ідеї: самоменеджмент, децентралізація, делегування повноважень підлеглим. Ідеї програмно-цільового управління у роботі «Практика менеджменту» (1954 р). Новий погляд на менеджмент у підприємницькій економіці у роботі «Інновації та підприємництво. Практика та принципи» (1984 р). Використання менеджменту в державному секторі, ідеї приватизації, недоліки акціонерного капіталу та перехід до «економіки знань» у роботах «Епоха розриву» (1988 р) та «Посткапіталістичне суспільство» (1989 р). Складнощі управління та управлінські помилки в роботі «Управління в епоху великих змін» (1995 р).

Нова парадигма менеджменту в останній книзі «Завдання менеджменту в 21 сторіччі».

Тема 3.3 Успішні менеджери-практики в комерційній та державній діяльності

Альфред Слоун і корпорація GeneralMotors (30-40 рр). АкіоМоріта і корпорація «Sony» (60-70 рр). Джек Велч і корпорація GeneralElectric (80-90 рр. 20-го сторіччя). Рінат Ахметов і фінансово-промислова група SCM. Ідеї та реформи відновлення та розвитку економіки післявоєнних Німеччини Людвігом Ерхардом та Франції генералом Де Голлем.

3 ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ТА ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 296 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...