Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація робочих місць



Класифікаційні групи Типи робочих місць
За типом виробництва Одиничне (універсальне) Серійне (спеціалізоване) Масове (спеціальне)
За числом виконавців Індивідуальне Колективне (бригадне)
За рівнем механізації та автоматизації Ручне Механізоване Напівмеханізоване Автоматизоване
За місцем розташування У приміщенні На відкритій місцевості На висоті Під землею
За кількістю змін Однозмінне Багатозмінне
За часом функціонування Постійне Тимчасове
За кількістю обладнання, що обслуговується Одноверстатне Багатоверстатне
За видом операцій Основне Допоміжне
За ступенем спеціалізації Універсальне Спеціалізоване Спеціальне
За ступенем рухомості Рухоме Стаціонарне
За основною робочою позою Сидячи Стоячи Змінна поза

40. Оснащення та планування робочого місця.

Оснащення робочого місця передбачає повне укомплектування і постійне його забезпечення всіма необхідними знаряддями і предметами праці для виконання закріплених операцій процесу праці.

Планування робочого місця – це просторове розміщення засобів, предметів праці і виконавця з урахуванням антропометричних (особливості фізичної будови), біохімічних даних і основних характеристик органів відчуття людини.

Кожне робоче місце має зовнішнє і внутрішнє технологічне планування.

Зовнішнє технологічне планування (просторово-технологічне) визначає параметри певної площі та розміщення за вимогами технології всіх елементів робочої системи (місця) для виконання технологічних операцій виробничого процесу відносно інших робочих місць на дільниці.

Зовнішнє технологічне планування робочого місця проектується з урахуванням робочого та допоміжного простору (зони). При цьому на схемі планування виділяється робоча зона й зона праці (основна) та зона підходу (допоміжна).

Робоча зона – це тримірний простір, що обмежується досяжністю рук у горизонтальній і вертикальній площинах з урахуванням повороту корпуса на 180° та переміщення робітника на один-два кроки. У цій зоні розташовуються знаряддя та предмети праці, що постійно використовуються в роботі.

У допоміжній зоні розташовуються предмети, які використовуються рідше, та елементи інтер’єру робочого місця.

Внутрішнє технологічне планування визначає параметри і порядок розташування інструменту, пристроїв, матеріалів, джерел світла, документації та інших елементів з урахуванням особливостей робочого місця і з врахуванням закріплених за ним технологічних операцій (трудових процесів). Внутрішнє технологічне планування має забезпечувати зручну робочу позу, короткі та маловтомлювані трудові рухи, рівномірне й, по можливості, одночасне виконання трудових рухів двома руками. Проектування раціонального внутрішнього планування здійснюється з урахуванням зон досяжності траєкторії рук робітника (тримірного простору) в горизонтальній та вертикальній площинах.

Загальні вимоги до планування робочого місця:

· розмір робочої зони має забезпечувати зручне виконання роботи;

· виключення можливості травмування;

· устаткування має розміщуватись, по можливості, в полі зору робітника і бути доступним для постійного нагляду за перебігом технологічного процесу;

· основне і допоміжне устаткування розташовується так, щоб до нього був вільний доступ для обслуговування;

· предмети постійного користування мають бути в стані близькому до робочого;

· оснащення та устаткування постійного користування, предмети праці розміщуються з урахуванням антропометричних і фізіологічних даних людини;

· предмети тимчасового користування розміщуються в спеціально відведених місцях, щоб вони не заважали основній роботі.

Умови праці – це сукупність взаємопов’язаних виробничих, санітарно-гігієнічних, психофізіологічних, естетичних і соціальних чинників конкретної праці, які визначають стан виробничого середовища та впливають на здоров’я і працездатність людини.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 378 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...