Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лабораторна робота №3. Тема: Використання механізму „Пошук рішення”



Тема: Використання механізму „Пошук рішення”

Пошук рішень є частка блока задач, який іноді називають „аналіз „що-якщо”. Процедура пошуку рішення дозволяє знайти оптимальне значення формули, що міститься в комірці, яка називається цільовою. Ця процедура працює з групою комірок, що прямо чи не прямо зв’язані з формулою в цільовій комірці. Щоб одержати заданий результат за формулою, що міститься в цільовій комірці, процедура змінює значення в спливаючих комірках. Щоб звузити множину значень, присутніх в моделі, використовують обмеження. Ці обмеження можуть посилатися на інші спливаючі комірки.

Процедуру пошуку рішення можна використовувати для визначення значення спливаючої комірки, яке відповідає екстремуму залежної комірки – наприклад можна змінити обсяг запланованого бюджету реклами і побачити, як це вплине на проектну суму витрат.

Приклад 1: Структура виробництва зі зменшенням норми прибутку.

Ваше підприємство випускає телевізори, стерео- та акустичні системи, використовуючи загальний склад комплектуючих. В зв’язку з обмеженням запасу необхідно знайти оптимальне співвідношення обсягів випуску виробів. Потрібно враховувати зменшення питомого прибутку при збільшенні обсягів виробництва в зв’язку з додатковими витратами на збут.

  A B C D E F G H
        Телевизор Стерео Ак.сист.    
      Количество->          
10 Наим. изд. Склад Использ.          
11 Шасси              
12 Кинескоп             Уменьшение
13 Динамик             коэфф.
14 Блок пит.             отдачи
15 Элек. плата             0,9
        Прибыль:      
      По видам изделий 4 732 3 155 2 208    
      Всего 10 095        

Ця модель включає дані по кільком виробам, в яких використані загальні комплектуючі, кожному з яких відповідає своя норма прибутку. Запас комплектуючих обмежений і задача зводиться до визначення кількості кожного виду виробів для отримання найбільшого прибутку.

Параметри задачі

Результат D18 Ціль - одержання найбільшого прибутку.
Дані, що змінюються D9:F9 Кількість виробляємих виробів кожного виду.
Обмеження C11:C15<=B11:B15 Кількість використаних комплектуючих не повинна перевищувати їх запасу на складі.
Кордонні умови В9:А9Ю=0 кількість виробів повинна бути більше 0
D17 =75*МАКС(D9;0)^$H$15  
E17 =50*МАКС(D9;0)^$H$15  
F17 =35*МАКС(D9;0)^$H$15  
D18 =СУММ(D17:F17)  

В формулу прибутку на виріб в комірках D17:F17 входить коефіцієнт H15, що враховує зменшення прибутку зі збільшенням обсягу. В H15 міститься 0,9, що робить задачу нелінійною. Зміна H15 на 1,0 (якщо прибуток не залежить від обсягу виробництва) і повторно запустити процес пошуку рішення, знайдене раніше оптимальне рішення буде іншим. Така зміна робить задачу лінійною.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 305 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...