Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лабораторна робота №1. Тема: аналітична, таблична та графічна форми представлення економічної інформації



Тема: аналітична, таблична та графічна форми представлення економічної інформації. Побудова таблиць та діаграм.

Мета роботи: оволодіти навичками побудови таблиць та діаграм в середовищі табличного процесора EXCEL.

При виконанні дипломних робіт важливішим є аналіз виробничо-господарської діяльності підприємства та відображення динаміки відповідних показників за допомогою графіків та діаграм.

1. Побудова графіків математичних функцій.

2. Побудова гістограм.

3. Побудова кругових діаграм.

4. Побудова графіків функцій, що задані параметрично.

5. Побудова поверхонь.

1. Побудова графіка функції Y=SIN(X)

Перш за все потрібно проаналізувати якою є функція Y, яку область визначення вона має?

Функція Y=SIN(X) тригонометрична, не парна, періодична, область визначення від - ∞ до + ∞. Період функції 2π, тому можна вважати, що х Є [0;6.28].

В комірку A1 ввести х, а комірку B1 – y. В діапазон комірок A2:A34 ввести значення аргументу х від нуля до 6,4 з шагом 0,2.

В комірку B2 ввести формулу: = SIN(A2). Формулу з комірки A2 скопіювати в діапазон B3:B34, використовуючи механізм автозаповнення комірок. Діапазон A1:B34 виділити та клацнути значок Майстер діаграм на панелі інструментів Стандартна. У вікні що відкривається, вибрати Тип Графік. Потім вибрати Вид, що до вподоби, або погодитися з тим, що пропонується EXCEL. Клацнути кнопку Далі. У вікні Майстра діаграм Шаг 2 з 4 спостерігається дві лінії, що відповідають графікам функцій Y=SIN(X) та Y=X. Останній є зайвим і його потрібно вилучити. Для цього треба активізувати вкладку Ряд та клацнути кнопку Удалить, Далі. Ввести назву діаграми: Синусоїда, та назви осей Y-Функція, а X-Аргумент. Клацнути кнопки Далі, Готово.

Графік має наступний вигляд.

2. Побудова графіків функцій Y=LN(X) та LG(X)

На одній діаграми можна відображати декілька залежностей. Розглянемо приклад побудови графіків функцій натурального та десятинного логарифмів.

Треба пам’ятати, що від’ємні числа логарифмів не мають, тому аргумент функцій повинен бути позитивним та не дорівнювати 0.

В комірки A1, B1, C1 потрібно ввести позначення X, Y=LN(X), Y=LG(X) відповідно. В комірку A2 ввести перше значення аргументу, наприклад, 1, і далі з шагом 10 до значення 280, яке буде знаходитися в комірці A33.

В комірки B2 та C2 ввести формули:

комірка формула
B2 = log(A2)
C2 =log10(A2)

Далі формули скопіювати відповідно в діапазони B3:B33 та C3:C33, виділити діапазон A1:C33, клацнути значок Майстер діаграм, вибрати Тип Графік і який-небудь Вид. На вкладці Ряд клацнути „Удалить”, щоб лінія Y=X не заважала.

Діаграма має наступний вигляд.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 238 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...