Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Типова ситуаційна задача



Групову кімнату дитячого саду площею 50 м: при висоті 3 м необхідно обладнати установкою для санації повітря в присутності дітей з використанням бактерицидних ламп БУВ-15.

Розрахуйте необхідну кількість ламп, вкажіть висоту їх підвіски, місця розташування і час роботи.

Рішення:

При розрахунку бактерицидної установки з використанням ламп БУВ виходять з того, що для санації одного кубічного метра повітря необхідний 0,75-1 вт потужності лампи. Площа приміщення, в якому необхідно здійснити санацію складає - 50 х 3 - 150 м3. Для санації такого об'єму повітря буде потрібно загальна потужність установки 113 -150вт (150xO, 75 = 112,5; 150x1 = I50).

Потужність однієї лампи БУВ-15 становить 15Вт, отже загальна кількість цих ламп в приміщенні повинно бути 8-10 (113: 15 = 7,6; 150: 15 = 10).

Таким чином, для санації повітря групової кімнати дитячого саду буде потрібно 8-10 ламп БУВ-15. Оскільки санацію передбачається здійснювати в присутності дітей лампи повинні бути екрановані екранами зі звичайного віконного скла або іншого матеріалу не пропускає короткохвильову частина ультрафіолетового спектра. В цьому випадку опромінення санує повітря верхньої зони приміщень. Екрановані лампи розміщують по всьому приміщенню, не нижче 2,5 м від підлоги в місцях найбільш інтенсивних конвекційних струмів повітря (над опалювальними приладами, дверима, кватирками і т.п.). Час опромінення повітря в закритих приміщеннях не повинно перевищувати 8 годин на добу. Найкраще проводити опромінення 3-4 рази на день з перервами для провітрювання приміщення, так як при горінні ламп утворюються озон і окисли азоту, що відчуваються як сторонній запах.

8.Матеріали для аудиторної самостійної підготовки:

1. Розрахуйте методом "Ватт" і дайте оцінку освітленості в класі, площа якого 40 кв. м, висвітлюється +6-ю лампами розжарювання по 200 Вт ка ж дая.

2. Рівні освітленості в двох точках, які віддалені на відстань 0,75 м, складають 450 і 275 люкс. Розрахуйте коефіцієнт рівномірності про з вещеніе (відношення мінімальної до максимальної) і дайте гігієнічну оцінку отриманим результатам.

3. Розрахуйте яскравість операційного поля, якщо освітленість дорівнює 4000 лк. Коефіцієнт відображення поверхні рани 0,35. Чи викличе создава е травня яскравість зоровий дискомфорт?

4. Лампа розжарювання на відстані 1,5 м створює робочому місці осв е щенность 150 лк. Як зміниться рівень освітленості, якщо лампу перенести на відстань 3 м?

5. Маніпуляційна лікарняного відділення з площею 20 кв. м освещ а ється шістьма світильниками прямого світла: у кожному з них лампа ЛБ потужністю 40 Вт Розрахуйте орієнтовну освітленість методом "Ватт". Чи достатня вона?

9. Інструктивні матеріали для оволодіння професійними вміннями, навичками:

Норми загального штучного освітлення (БНіП ІІ-69-78 та БНіП ІІ-4-79)

Приміщення Найменша освітленість, лк
Люмінесцентні лампи Лампи розжарювання
Кімнати і кухні житлових будинків    
Навчальні кімнати    
Кабінети технічного креслення    
Шкільні майстерні    
Читальні зали    
Операційна, секційна    
Пологова, перев’язочна, процедурна    
Доопераційна    
Кабінет хірургів, акушерів-гінекологів, педіатрів, інфекціоністів, стоматологів    
Кабінет функціональної діагностики -  
Рентгенодіагностичний кабінет -  
Палати дитячих відділень для новонароджених, післяопераційні палати    

Для люмінесцентних ламп питомою потужністю 10 Вт/кв. м мінімальна горизонтальна освітленість складає 100 лк. При інших питомих потужностях розрахунок ведуть за пропорцією.

Для виробничих приміщень, згідно БНіП ІІ-4-79, всі види робіт розбито на 7 розрядів, виходячи з лінійних розмірів найменшого об’єкта розпізнавання, з яким працює робітник на відстані 0.5м від ока. Перші 5 розрядів розбито на 4 підрозряди (а, б, в, г), виходячи з контрасту між об’єктом розпізнавання і фоном, а також світності фону. Наприклад, при особливо точній зоровій роботі (1-й розряд, розмір об’єкта менше 0,1мм) освітленість робочого місця повинна бути: при малому контрасті з фоном – 1500 лк; при середньому – 1000 лк, при великому – 400 лк. При роботі малої точності (4-й розряд, розмір об’єкта 1,0-10 мм), відповідно, 150, 100, 75 лк.

Наведений метод розрахунку не є абсолютно точним, оскільки він не враховує освітленість кожної точки, розташування світильників та інші фактори, що впливають на освітленість, але широко застосовується для оцінки освітленості класів, лікарняних палат і таке інше.

Щоб визначити освітленість на окремому робочому місці приміщення, множать питому потужність ламп (Р) на коефіцієнт (е), що показує, яку кількість люксів дає питома потужність 1 Вт/кв. м: Е = Р ´ е. Цей коефіцієнт для приміщення з площею 50 кв. м при лампах потужністю до 110 Вт становить 2, 110 Вт і більше – 2,5 (табл. 3), для люмінесцентних ламп – 12,5.

Таблиця 3.

Значення коефіцієнта е.

Потужність ламп, Вт Коефіцієнт при напрузі в мережі, В
110, 120, 127  
до 110 2,4 2,0
110 і більше 3,2 2,5

Визначення освітленості за допомогою люксметра.

Визначення горизонтальної освітленості на робочому місці проводиться за допомогою люксметра (див. тему № 4, додаток 2). Оскільки прилад проградуйований для вимірювання освітленості, яку створюють лампи розжарювання, то для люмінесцентних ламп денного світла (ЛД) вводять поправочний коефіцієнт 0,9; для ламп білого кольору (ЛБ) – 1,1; для ртутних (ЛДР) – 1,2.

Якщо визначення проводять вдень, то спочатку слід визначити освітленість, створену змішаним освітленням (штучним і природним), потім при вимкненому штучному освітленні. Різниця між отриманими даними і буде величина освітленості, що створена штучним освітленням.

Рівномірність освітлення визначають “Методом конверта” – вимірюють освітленість у 5 точках приміщення і оцінюють шляхом розрахунку коефіцієнту нерівномірності освітленості (відношення мінімальної освітленості до максимальної у двох точках, віддалених одна від одної на відстань 0,75 м, якщо визначають рівномірність на робочому місці, або на відстань 5 м, якщо визначають рівномірність освітлення у приміщенні).

Розрахунок яскравості робочої поверхні здійснюють за формулою:

,

де, Я – яскравість, кд/кв. м;

Е – освітленість, лк;

К – коефіцієнт відбиття поверхні

(біла – 0,7; світло-бежева – 0,5; коричнева – 0,4; чорна – 0,1).

Допустима яскравість світильників загального освітлення для житлових та громадських приміщень приведена в таблиці.

9.1. Методика виконання роботи, етапи виконання.

План і організаційна структура заняття





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 4308 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...