Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Територіальний устрій полісу



За своїми розмірами та кількістю населення грецькі поліси були різними. Існували дуже великі поліси. Наприклад, Лакедемон, або Спарта, мав територію 8400 кв.км (1 / 5 Московської області), а населення - близько 150-200 тис. чоловік. Поліс афінян мав спільну територію близько 2500 тис. кв.км з населенням в 120-150 тис. чоловік, але існували зовсім маленькі поліси з територією 30-40 кв.км і з населенням у кілька сотень людей, як, наприклад, фокідскій поліс Панопей (на кордоні з Беотією).
Проте найбільш поширений тип грецького поліса мав територію близько 100-200 кв.км, тобто 10х10 або 10х20 км з населенням в 5-10 тис. чоловік, включаючи жінок, дітей, іноземців і рабів, повноправних чоловіків-воїнів могло бути від 1 до 2 тис. чоловік. «Населення поліса, - писав Аристотель, - повинно бути легко оглядатися, також легко доступні для огляду повинна бути і його територія: легко доступні для огляду в додатку до території значить те ж, що її легко можна захищати». У центрі поліса перебував місто. «Місто має представляти собою серед всього що оточує його, центральний пункт, з якого можливо було б всюди вислати допомогу. Інша умова полягає в тому, щоб до міста легко могли бути вивозили земельні продукти, далі, щоб був зручний підвезення до нього лісових матеріалів і всього того, що державою буде придбано для обробки... Повідомлення міста і всієї території поліса з морем є великою перевагою і в цілях безпеки держави, і з точки зору повного постачання його всім необхідним»[4]. Ця картина ідеального поліса, намальованаАрістотелем, була свого роду узагальненням конкретної дійсності.
Типовий грецький поліс був крихітним державою, територію якого можна обійти з кінця в кінець за один день, з невеликим числом жителів, більшість з яких знали один одного в обличчя, з одним центром, де збиралося Народні збори, знаходилися храми найбільш шанованих богів, ремісничі майстерні, проживало основне населення. Місто стояло або на березі моря, або в декількох кілометрах від морського берега, але на березі моря мав гавань або порт (гавань Фалера була розташована в 5 км від Афін). Міський центр поліса міг бути оточений кільцем оборонних стін, але в VI ст. до н. е.. багато міст фортечних споруд ще не мали. У міському центрі була зосереджена велика частина населення поліса. У місті на центральній площі відбувалися торгові операції, проводилися общеполісние святкування і спортивні змагання. Хоча на території поліса було кілька сільських поселень, але міський центр був один. Ось чому поліс визначають ще як місто-держава.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 342 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...