Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вирівнюванні динамічних рядів



Рівняння Система рівнянь
звичайний спосіб розрахунку параметрів спрощений спосіб розрахунку параметрів
Пряма
Парабола другого порядку
Показова крива
Гіпербола

У рядах, що не мають яскраво вираженої тенденції розвитку (або вона не спостерігається зовсім), вивчення сезонності засноване на методі простої середньої.Суть цього методу полягає в тому, що показники сезонної хвилі визначаються відсотковим відношенням відповідних середніх місячних (квартальних рівнів) до їх загальної середньої за весь період, що вивчається. Отже, при вивченні щомісячної сезонності спочатку середні за місяцями і середню річну обчислюють з даних за декілька років (за простою арифметичною), а потім ці середні за місяцями року () відносять до середньої річної (до середнього місячного рівня для визначених років) (), тобто індекс сезонності обчислюється за формулою:

.

У рядах динаміки, що мають тенденцію розвитку, для визначення індексів сезонності спочатку розраховують рівні, згладжені методом плинної середньої. Індекси сезонності обчислюються відношенням фактичного рівня за певний квартал або місяць () до того, що вирівнюється за цей самий період (). У результаті при використанні, наприклад, квартальних даних за три роки отримують дванадцять індексів сезонності:

.

Потім обчислюють середні індекси сезонності для однойменних кварталів за дані роки:

.





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 299 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...