Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 2. Статистичне спостереження



При вивченні статистичного спостереження, як першого етапу статистичного дослідження, потрібно засвоїти поняття, основні організаційні форми, види і способи, організаційні питання, помилки статистичного спостереження і заходи боротьби з ними, значення переписів та інших спеціально організовуваних спостережень як джерел статистичної інформації.

Наукова організація статистичного спостереження передбачає знання визначень:

· об'єкта статистичного спостереження;

· одиниці статистичної сукупності;

· одиниці статистичного спостереження (звітна одиниця).

Програма статистичного спостереження розробляється перед його проведенням. Важливо сформулювати основні програмно - методологічні питання статистичного спостереження, а саме:

· цілі і завдання всього дослідження, тобто визначення кола питань, на які мають бути отримані відповіді щодо кожної одиниці спостереження;

· визначення об'єкта та одиниці;

· вибір виду і способів;

· визначення переліку показників, що підлягають реєстрації.

Питання програми статистичного спостереження і відповіді на них знаходять відображення у статистичному формулярі (анкета, бланк, переписний аркуш тощо), до якого додається інструкція (детальне роз'яснення, як необхідно заповнювати формуляр).

Особливу увагу слід звернути на форми статистичного спостереження:

▪ звітність статистична і бухгалтерська;

▪ спеціально організовані спостереження, серед яких особливої уваги потребують переписи. Переписи населення - одна з найважливіших форм здобуття додаткової інформації про населення, тому студент повинен приділити цьому питанню більше уваги, відзначивши значення Першого Всеукраїнського перепису населення, проведеного відповідно до Закону України в 2001 р. за станом на 5 грудня.

Види спостереження розрізняють за такими ознаками:

▪ повнота охоплення явища, що вивчається, виділяючи суцільне і несуцільне (вибіркове, основного масиву, монографічне, анкетне);

▪ час спостереження (поточне, перервне або періодичне, одноразове).

Необхідно засвоїти способи проведення спостереження, а також їх зміст: документальне опитування, анкетний, кореспондентський, самореєстрація, спосіб безпосереднього спостереження (оперативний), експедиційний.

Матеріали, зібрані в результаті статистичного спостереження, піддаються перевірці і контролю. Здійснюється контроль за двома видами, суть яких потрібно знати:

▪ логічний;

▪ рахунковий, або арифметичний.

Помилки статистичного спостереження розділяють на дві групи:

▪ репрезентативності, які властиві лише вибірковому спостереженню;

▪ реєстрації, які підрозділяються на випадкові і систематичні, в яких особливо виділяють навмисні.






Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 337 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...