Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розрахунок середніх засобами Microsoft Excel



Приклад розрахунку середньої арифметичної простої.

Для розрахунку середньої арифметичної простої можна використати Microsoft Excel, зокрема статистичну функцію СРЗНАЧ. Для виконання розрахунків необхідно таблицю з вихідними даними розмістити у відповідних комірках на листі Microsoft Excel, звернутися до «Мастера функций», обрати категорію «Статистические» та функцію СРЗНАЧ:

Після появи діалогового вікна функції СРЗНАЧ у поле «Число 1» необхідно ввести діапазон значень ознаки (у нашому прикладі комірки В2:M2), після натискання ОК в активованій комірці В3 буде виведено результат, який також показано у діалоговому вікні в останньому рядку «Значение 4,6666» (рис. 5.1, 5,2).

Рис. 5.1. Реалізація процедури розрахунку середньої арифметичної

Рис. 5.2. Результат розрахунку середньої арифметичної

П риклад розрахунку середньої арифметичної зваженої. За наявності згрупованих даних у вигляді дискретного ряду розподілу, наприклад, дані про заробітну плату працівників і чисельність працівників, які отримують дану заробітну плату (рис. 5.3).

Рис. 5.3. Вихідні дані щодо розрахунку середньої арифметичної зваженої

Оскільки вихідні дані є результатом групування, для розрахунку середньої величини необхідно використати формулу середньої арифметичної зваженої.

За умови використання Microsoft Excel вихідні дані розміщують у відповідних комірках таблиці, далі шляхом побудови формули знаходять добутки хf. Наступний етап – розрахунок загальної кількості працівників (∑ f) і фонду оплати праці (∑ хf), для чого можна використати команду «Автосумма», якана панелі позначена Далі в активованій комірці В9 введемо формулу розрахунку середньої та одержимо результат (рис 5.4).

Рис.5.4. Результат розрахунку середньої арифметичної зваженої





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 1887 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...