Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інститути небанківського сектора: диверсифікація спектра послуг



Небанківська фінансова установа – юридична особа, яка не є банком, надає одну або кілька фінансових послуг. До небанківських фінансових установ належать:

кредитні спілки Закон України «Про кредитні спілки» від 20.12.2001 р. №2908-ІІІ   Кредитні спілки функціонують на кооперативних засадах і спеціалізуються на взаємному кредитуванні своїх членів. Їхня ресурсна база формується за рахунок вступних та обов’язкових пайових внесків, вкладів членів на депозитні рахунки та банківських позичок. Основна відмінність кредитних спілок від інших фінансових установ полягає в тому, що їх метою діяльності є не отримання прибутку, а надання різноманітних фінансових послуг своїм членам, які є одночасно їх власниками і клієнтами.
ломбарди Проект закону «Про ломбарди і ломбардну діяльність» від 3 грудня 2008 року №3433.   Ломбард – це небанківська кредитно-фінансова установа, виключним видом діяльності якої є надання на власний ризик фінансових кредитів фізичним особам за рахунок власних або залучених коштів, під заставу майна на визначений термін і під відсоток, зберігання речей та надання супутніх послуг, пов'язаних з діяльністю ломбарду. Основним видом діяльності ломбардів як учасників ринку фінансових послуг є надання миттєвих та короткострокових позик на власний ризик під заставу майна споживачів цих послуг.
фінансові компанії Лізингові компанії: Закон України «Про фінансовий лізинг» від 16.12.1997 р. №723/97-ВР. належать до групи інвестиційних посередників, оскільки мобілізують грошові кошти шляхом емісії власних боргових зобов’язань (облігацій, векселів) та акцій, які в подальшому надають у позику фізичним та юридичним особам для придбання товарів виробничого та споживчого призначення.
Факторингові компанії
довірчі товариства Декрет КМУ «Про довірчі товариства» №23-93, 17.03.1993р. Довірче товариство – товариство з додатковою відповідальністю, яке здійснює представницьку діяльність згідно з договором, укладеним довірителями майна щодо реалізації їхніх прав власників. Майном довірителя є кошти, цінні папери та документи, які засвідчують право власності довірителя
страхові компанії Закон України «Про страхування» від 07.03.1996 р. № 85/96-ВР. Для них характерною є особлива форма залучення коштів - продаж страхових полісів.  
установи накопичувального пенсійного забезпечення Закон України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 р. №1788-ХІІ Недержавні пенсійні фонди акумулюють грошові кошти на підставі укладених зі своїми учасниками контрактів за визначеними пенсійними схемами. Вони формують цільові фонди за рахунок періодичних внесків роботодавців та працівників, з яких в майбутньому будуть здійснюватися пенсійні виплати клієнтам після досягнення певного віку
інвестиційні фонди і компанії Закон України «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)» від 15.03.2001 р. №2299-ІІІ. Інвестиційні фонди та компанії являють собою особливий вид фінансових інститутів, які забезпечують посередництво в інвестиційному процесі шляхом акумулювання грошових коштів інвесторів через випуск і реалізацію власних цінних паперів та вкладання цих коштів в акції і облігації різних підприємств. Вони в основному орієнтовані на роботу з дрібними інвесторами

Факторингові компанії – це організації, які купують дебіторську заборгованість клієнтів, пов'язану з постачанням товарів або наданням послуг.

Особливість діяльності фінансових компаній у посередницькому фінансовому процесі полягає в тому, що вони беруть позички у великих сумах, а надають позички у малих сумах, що відрізняє їх від банківських інститутів, які залучають депозити в малих сумах, а надають часто великі суми позичок. До групи фінансових компаній також відносять лізингові та факторингові компанії, оскільки вони певною мірою кредитують платіжні потреби своїх клієнтів.




Дата публикования: 2014-10-23; Прочитано: 444 | Нарушение авторского права страницы



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...